ارز‌ها: ۳۱,۶۹۹
ارزش بازار: ۳.۳۳۳ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۴۹۷ تومان

گزارش ایسنا: استخراج‌ کنندگان به آیین‌نامه دولت اعتراض دارند

گزارش ایسنا: استخراج‌ کنندگان به آیین‌نامه دولت اعتراض دارند

خبرگزاری ایسنا در گزارشی به وضعیت قانون‌گذاری استخراج ارزهای دیجیتال در ایران پرداخته است. متن کامل این گزارش را در ادامه می‌خوانید:

ماجرای استخراج ارز دیجیتال در ایران از تب و تاب نمی‌افتد، تا حدود یک ماه پیش بحث مصرف برق ماینرها سر زبان‌ها بود، پس از آن، نوبت به قانونی یا غیرقانونی بودن آن‌ها رسید و اکنون موضوع تعرفه‌ای که دولت برای این موضوع در نظر گرفته روی میز قرار دارد.

استخراج ارز دیجیتال چند صباحی است که با گرم شدن هوا و افزایش میزان مصرف برق به یکی از بحث‌های داغ تبدیل شده است؛ به‌طوری که می‌توان از برخی گفته‌های مسئولان بخش قابل‌توجهی از افزایش مصرف برق در کشور را بر گردن فعالان این حوزه انداخت.

موضوعی که استخراج کنندگان ارز دیجیتال آن را رد و ادعا کردند در ساعات اوج مصرف برق، دستگاه‌های خود را خاموش می‌کنند. آن‌ها همچنان از شفاف نبودن قانون گلایه داشتند و می‌گفتند در حالی که برخی افراد مانند دبیر شورای عالی فضای مجازی استخراج ارز دیجیتال را قانونی می‌دانند، برخی دیگر آن را غیرقانونی دانسته و حتی وزارت نیرو اقدام به جمع‌آوری مزارع ارز دیجیتال کرده است.

مهم‌ترین نکات آیین‌نامه هیئت وزیران

در نهایت سیزدهم مردادماه، معاون اول رئیس‌جمهور آیین‌نامه اجرایی استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری‌شده در کشور را به منظور ایجاد بستری امن، کم هزینه، ‌ شفاف و پرسرعت برای تبادلات اقتصادی و به‌کارگیری با رویکرد تسهیل فضای کسب وکار ابلاغ کرد.

در این آیین‌نامه ضمن قانونی شمردن فعالیت ماینرها در ایران، حق و حقوقی برای آن‌ها در نظر گرفته شده و شرط و شروطی نیز برایشان گذاشته شده است. یکی از مهم‌ترین بندهای این آیین‌نامه ضمن این‌که استخراج ارز دیجیتال در آن به عنوان صنعت شناخته شد، به تعرفه استخراج ارزهای دیجیتال اختصاص دارد که بر اساس آن، تأمین برق متقاضیان استخراج ارزهای دیجیتال صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت می‌گیرد.

تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری شده ارزهای دیجیتال (ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام می‌گردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.

عکس‌العمل استخراج کنندگان ارز دیجیتال به آیین‌نامه دولت

نرخی که فعالان آن حوزه به آن اعتراض دارند و بر این باورند که اگر استخراج ارز دیجیتال به‌عنوان یک صنعت شناخته شده است، باید تعرفه برقی که برای آن در نظر گرفته می‌شود نیز همانند برقی باشد که برای صنعتی‌ها در نظر گرفته شده است. آن‌ها مصوبه دولت را باعث مرگ بخش خصوصی می‌دانند و اعلام کردند بعد از این مصوبه ماینرها کوله‌های خود را بسته‌اند و آماده سفر به کشورهای همسایه هستند.

انجمن بلاک چین صراحتاً اعلام کرد مصوبه هیئت دولت مشکلات عدیده حقوقی دارد و ما حق خودمان می‌دانیم که به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و تقاضای تعلیق این مصوبه را داشته باشیم.

اختصاص تعرفه‌های ارزان برق برای ارزهای دیجیتال حقوق سایر صنایع را پایمال می‌کند

در این سوی ماجرا اما مسئولان بر این باورند که اختصاص تعرفه‌های ارزان برق برای ارزهای دیجیتال حقوق سایر صنایع را پایمال می‌کند. آن‌ها بر این باورند که در حالی که بسیاری از مسئولان دولتی در برخی از کشورها از جمله آمریکا، چین، نروژ، کانادا و … از اعمال تعرفه‌های خاص برای استخراج ارزهای دیجیتال خبر داده‌اند، در ایران برخی به دنبال جوسازی برای تداوم دریافت برق ارزان توسط این گروه هستند.

در همین زمینه بررسی‌های مرکز پژوهش‌های مجلس نشانگر آن است که چون توان کشور در تأمین برق محدود است و در مواقعی از سال، شبکه تولید کشور پاسخگوی نیازهای کشور نیست، در صورت عدم کنترل و اختصاص برق ارزان به این گروه، احتمال قطعی برق و بروز مشکل برای شهروندان وجود دارد.

بر اساس این گزارش، طبق تخمین مرکز نظام مالی نامتعارف دانشگاه کمبریج، حداکثر انرژی شش ارز دیجیتال پرفروش و پرطرفدار در نیمه نوامبر سال ۲۰۱۸ حداقل ۵۲ و حداکثر ۱۱۱ میلیارد کیلووات ساعت در سال بوده است. این در حالی است که در سال قبل از آن حداقل مصرف انرژی ۱۸ و حداکثر ۴۲ میلیارد کیلووات ساعت در سال بود؛ یعنی در یک سال مصرف برق ارزهای دیجیتال سه برابر شده است. البته بعضی اوقات با کاهش قیمت ارزهای دیجیتال میزان مصرف برق استخراج نیز کاهش یافته است اما موضوعی که کاملاً مشهود و قطعی است، افزایش میزان مصرف برق در اثر استخراج ارزهای دیجیتالیست.

در میان ارزهای دیجیتال بیت کوین به طور متوسط ۷۵ درصد انرژی استخراج را به خود اختصاص داده بود. تولید سالیانه برق در ایران در سال ۱۳۹۷ حدود ۳۱۱ میلیارد کیلووات ساعت در سال تخمین بود. با توجه به این‌که میان مصرف و توان تولید برق در کشور همیشه تعادل برقرار نیست. بررسی نقش ارزهای دیجیتال انرژی‌بر، اهمیت بیش‌تری می‌یابد.

در شرایطی که همه عوامل تولید را بخش خصوصی برای استخراج ارزهای دیجیتال فراهم می‌کند، به عنوان یک فعالیت اقتصادی تفاوت چشمگیری میان این صنعت و دیگر صنایع وجود نخواهد داشت. اما در کشور ایران عوامل تولید مهم در استخراج ارزهای دیجیتال به صورت یارانه‌ای فراهم می‌شوند و الگوی تقاضای بار کشور ایران با دیگر کشورها تفاوت‌هایی دارد. به طور نمونه، برق در ایران به صورت یارانه‌ای به مشترکان عرضه می‌شود و به این دلیل کشور ایران پس از کشور میانمار ارزان‌ترین قیمت برق در دنیا را دارد.

از طرفی توان کشور در تأمین برق محدود است و در مواقعی از سال شبکه تولید کشور پاسخگوی نیازهای کشور نیست و احتمال قطعی برق و مشکل برای شهروندان به وجود می‌آید. از این رو ساماندهی مصرف برق برای استخراج ارزهای دیجیتال به مقررات گذاری وزارت نیرو و نظارت جدی مجلس بر عملکرد این وزارت نیازمند است.

بنابراین شناسایی دقیق استخراج کنندگان از طریق بررسی الگوی مصرف برق و تحلیل ترافیک اینترنتی آن‌ها در کنار ساماندهی با ایجاد سازوکار خوداظهاری استخراج‌کنندگان در کنار اعمال جرائم بازدارنده برای کسانی که خوداظهاری نکنند و اعلام مناطق جغرافیایی که استخراج ارزهای دیجیتال انرژی‌بر در آن‌ها مجاز یا ممنوع است، باید با همکاری مشترک وزارت نیرو، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و بانک مرکزی انجام شود.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

3 دیدگاه
امید
امید
۵ سال قبل

تمام حرفشون اینه که توی پیک مصرف مشکل داریم.خوب باشه سالی ۲۰ روزپیک مصرف. بقیه سال که پیک مصرف ندارید چی؟ اون ۲۰ روز هم ما ماینرهارو خاموش میکنیم. پس همه حرفاشون بهانه هست.

علی
علی
۵ سال قبل

بله برق صادراتی میدید
مالیات میدید
هر موقع هم برق خواستیم قطع میکنیم .
گمرک چند برابری هم میگیریم
همه چیز عالی از این شرایط بهتر چی میخواهید ؟
----------
من فکر میکنم ما وقتی میریم یک جا یک مطلبی رو میخونیم چرا نصفه میخونیم مثلا توی تلویزیون میاد میگه مصرف برنجمون نسبت به دنیا زیاده .
حالا نمیاد بگه مصرف گوشت قرمزمون چجوریاست نسبت به همون کشور .
یا بلعکس میایم هزینه ها رو با نیویورک مقایسه میکنیم میگیم کم پول میدید مردم بعد موقع دستمزد ها میشه میریم توی دهاتهای افغانستان ...
مقایسه هم شرایطی داره بخدا زشت هست .
آقا یک سوال انصاف هم خوبه بیشتر دنیا ارزهای دیجیتال را معاف از مالیات کردند ، گمرک ندارند تقریبا شرایطشون مناسب قیمت برقشون هم از چیزی که شما گفتید بیشتر نیست و کمتر هست .
یک دلیل بیار که فارمهای بزرگ واقعا خصوصی ی ی مهاجرت نکنند .

مهدی
مهدی
۵ سال قبل

ای بابا خوشال شدیم فکر کردیم میخواد 2 کلام حف حساب بزنه. اینکه آخرش رسید به همون مصوبه دولت!

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب