آیا نوسان قیمت ارزهای دیجیتال به بیت کوین وابسته است؟
در روزهای اخیر بازار وضعیت آشفتهای را تجربه کرد. منتقدان میخندیدند، تریدرها از مهلکه میگریختند و حتی نگهدارندگان (HODLers) نیز نگران بودند که بازار به نفسهای آخر افتاده است.
صفحه اول سایت Coinmarketcap را که باز میکردید به دریایی از اعداد و ارقام قرمز برخورد میکردید. نکته عجیبتر این بود که نمودارهای ۷ روز اخیر بیشتر ارزها مشابه هم بودند.
هنگام وقوع این چنین اتفاقاتی باید این سری سوالات را از خودمان بپرسیم که:
۱- آیا حرکت قیمتی همه ارزها بستگی به حرکت بازار دارد؟
۲- آیا ارزی وجود دارد که نسبت به حرکات بازار مقاومت نشان داده باشد؟
این مبحث به کنجکاوی من پاسخ داده و میخواهم با آنالیز قیمتهای پیشین به این سوالات پاسخ دهم:
۱- چه تعداد از آلت کوین ها حرکت قیمتی وابسته به حرکت بازار دارند؟
۲- چه تعداد از این آلت کوین ها پیرو حرکات بیت کوین میباشند؟
۳- کدام آلت کوین ها کمترین وابستگی را نسبت به حرکات بازار دارند؟
۴- کدام آلت کوین ها بی توجه به حرکات قیمتی بیت کوین میباشند؟
۵- و اینکه ۲۰ارز برتر از نظر حجم بازار چه وابستگی نسبت به یکدیگر دارند؟
با توجه به اطلاعات
آنالیز صورت گرفته با توجه به اطلاعات موجود در سایت (Coinmarketcap(CMC از بازه ۲۲ ژوئن ۲۰۱۶ تا ۲۰ ژوئن ۲۰۱۸ صورت گرفته است.
بازههای قیمتی در اکسچنجهای مختلف احتمالا پراکنده بوده و به همین دلیل از کوینمارکتکپ به عنوان میانگین قیمتی با استفاده از حجم معاملاتی در تمامی اکسچنجها استفاده میشود.
نکته مورد توجه این است که تنها ارزهایی را بررسی خواهیم کرد که حداقل ۱۲۰ روز اطلاعات قیمتی از آنها موجود است.
دراین آنالیز تنها بر روی ۲۰۰ آلت کوین برتر از نظر حجم بازار تمرکز نموده و ارزهای با حجم بازار متوسط و بزرگ را به دلیل حجم معاملات بیشتر و نقدینگی بالاتر بررسی خواهیم کرد.
خب شروع کنیم
اولین کاری که باید انجام دهیم، استخراج اطلاعات است. برای اطلاعات حال حاضر میتوان از API کوینمارکتکپ استفاده کرد اما برای اطلاعات گذشته همچین قابلیتی وجود ندارد. برای این منظور میتوان از بخش historical snapshots بهره برد اما خوشبختانه راههای سادهتری نیز وجود دارد.
با استفاده از coinmarketcappy اطلاعات گذشته را برای کل حجم بازار، و با استفاده از cryptomarketcap-historical-prices برای هر ارز به صورت جدا میتوان به دست آورد.
چه تعداد از آلت کوینها حرکت قیمتی وابسته به حرکت بازار دارند؟
قبل از اینکه شروع کنیم بگذارید مثالی از اینکه چگونه میزان وابستگی را بین بیت کوین و بازار بسنجیم، به شما نشان دهم.
جهت جلوگیری از محاسبه دوباره نقش بیت کوین در محاسبات، حجم کل بازار را از حجم بازار بیت کوین کم میکنیم.
حجم بازار بدون بیت کوین (حجم بازار اصلاح شده) = حجم بازار بیت کوین – حجم کل بازار
بعد از اصلاح حجم بازار از حجم بیت کوین، ضریب همبستگی پیرسون را بین حجم بازار اصلاح شده و حجم بازار بیت کوین در طول کل بازه زمانی محاسبه میکنیم.
ضریب همبستگی یک به معنای حرکت هر دو متغیر در یک جهت، و ضریب همبستگی منفی یک به معنی حرکت دو متغیر در خلاف جهت همدیگر است. همچنین ضریب صفر به معنی عدم وجود رابطه خطی بین دو متغیر میباشد.
ماتریس ضریب همبستگی را در شکل زیر مشاهده میکنید.
تمام کاری که باید انجام دهیم، انجام این محاسبات برای ۲۰۰ آلت کوین برتر است. سپس میتوانیم هیستوگرام و نمودار چگالی را به همراه ضرایب همبستگی رسم کنیم.
با یک نگاه میتوان فهمید که بیشتر ارزهای مورد بررسی همراه بازار حرکت کردهاند
۷۵% از ۲۰۰ آلت کوین برتر ضریب همبستگی ۰.۶۷ و یا بیشتر دارند.
۵۰% از ۲۰۰ آلت کوین برتر ضریب همبستگی ۰.۸ و یا بیشتر دارند.
این ارقام نشان میدهد که هنگامی که بازار روند صعودی به خود میگیرد بیشتر ارزها تمایل به افزایش قیمت و هنگامی که حجم بازار از لحاظ قیمتی افت پیدا میکند اکثر ارزها این افت قیمتی را دنبال میکنند.
چه تعداد از این آلت کوینها پیرو حرکات بیت کوین میباشند؟
بیت کوین که از آن به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال یاد میشود، علیرغم تغییر در مالکیت بازار (Market Dominance) آن، بسیاری از مردم عقیده دارند که اکثر ارزها روند قیمتی بیت کوین را دنبال میکنند.
خب وقتشه ببینیم این حرف درسته یا نه
محاسبات را دوباره با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون انجام میدهیم. در این بخش، ضریب همبستگی را برای حجم بازار بیت کوین و ۲۰۰ آلت کوین، برای هر ارز به صورت جداگانه به دست میآوریم. به طور مثال این مقایسه را برای بیت کوین و اتریوم انجام دادهایم.
و با استفاده از محاسبه در طول کل بازه زمانی برای اتریوم و بیت کوین خواهیم داشت:
و با انجام محاسبات و رسم نمودار چگالی و هیستوگرام برای ۲۰۰ ارز برتر نمودار زیر به دست میآید.
این عقیده که بیشتر ارزها روندقیمتی بیت کوین را دنبال میکنند، به نظر درست میآید. روند قیمتی بیشتر ارزها در طی بازه زمانی بررسی شده پیرو قیمت بیت کوین بوده است.
۷۵% از ۲۰۰ آلت کوین برتر ضریب همبستگی ۰.۴۴ و یا بیشتر دارند.
۵۰% از ۲۰۰ آلت کوین برتر ضریب همبستگی ۰.۶۷ و یا بیشتر دارند.
همچنین از نتایج بر میآید که وابستگی بین ۲۰۰ آلت کوین برتر و بیت کوین، ضعیفتر از وابستگی آنها و حجم بازار است.
فرضیه اول من این بود که با کاهش مالکیت بیت کوین در بازار، همبستگی بیت کوین و بازار نیز ضعیفتر میشود. اما برای خود من هم عجیب بود وقتی فهمیدم که این فرضیه اشتباه است و هنگام افت مالکیت بیت کوین در اوایل سال ۲۰۱۷، همبستگی بین بیت کوین و بازار در جهت عکس حرکت کرد.
کدام آلت کوینها کمترین وابستگی را نسبت به حرکات بازار دارند؟
به راحتی میتوان این موضوع را با استفاده از محاسباتی که در بخش قبل انجام دادیم، به ترتیب به دست آورد.
تعداد ارزهایی که ضریب همبستگی آنها کمتر از صفر میباشد بسیار کم است. جای تعجب نیست که ارز Dai در صدر این لیست قرار دارد چرا که Dai یک ارز باثبات است.
کدام آلت کوینها بی توجه به حرکات قیمتی بیت کوین میباشند؟
تعدادی ارزدیجیتال وجود دارد که ضریب همبستگی آنها نسبت به بیت کوین منفی می باشد. قابل توجه است که یبت کوین کش و دیگر فورکهای بیت کوین در این لیست دیده نمیشود.
۲۰ارز برتر از نظر حجم بازار چه وابستگی نسبت به یکدیگر دارند؟
هری مارکوویتز، پدر تئوری مدرن سبد سهام (Modern Portfolio Theory) ، اشاره کرده است که مهمترین جنبه ریسک که باید آن را در نظر گرفت، مشارکت سرمایه به مقدار کل ریسک سبد سهام میباشد نه ریسک یک سرمایه موجود در سبد سهام.
همه اینها به این معنی است که با درنظر گرفتن داراییهایی با ضریب همبستگی کم و یا منفی در سبد سهام، شما میتوانید ناسازگاریها را کمتر و در نهایت ریسک سبد خود را کاهش دهید.
در بین ۲۰ ارز برتر معرفی شده، مواردی مانند بیت کوین (BTC) و ویچین (VEN) ، دش (Dash) ، اتریوم کلاسیک (ETC) و انایام (NEM) که ضریب همبستگی کمتری دارند، وجود دارد.
داشتن ترکیبی از این ارزها با ضریب همبستگی کم دلیلی است بر اینکه تنوع ارزها میتواند سبب کاهش ریسک سبد سهام شما شود.
محدودیت ضریب همبستگی پیرسون
آنالیزهایی که انجام دادیم خوب بود نه ؟! اما باید به یک سری از محدودیت های ضریب همبستگی پیرسون نیز اشاره کنم.
ضریب همبستگی پیرسون رابطه را به صورت خطی در نظر میگیرد
روابط خطی به آسانی قابل فهم و مدل کردن هستند. اگرچه که بسیاری از روابط بین دو ارز میتواند غیرخطی باشد. این روابط میتوانند به صورت چندجملهای، نمایی و غیره باشند. در این موارد ضریب همبستگی پیرسون به صورت اشتباه این روابط را خطی در نظر گرفته و رابطه موجود را سادهتر از چیزی که هست نشان میدهد
تغییر ضریب در طول زمان
ضریب همبستگی پیرسون برای کل بازه زمانی، یک عدد به دست میآورد و تغییرات آن را در طول زمان در نظر نمیگیرد. درواقع لزومی ندارد ضریب به دست آمده در گذشته در آینده نیز صدق کند.
در اینجا نمونهای آورده شده است.
این نمودار تغییرات این ضریب را برای بیت کوین کش در نمودار متحرک ۳۰روزه نشان میدهد. همانطور که مشخص است تغییرات ضریب فرازونشیب هایی داشته که با بررسی دیگر ارزها، نمودارهای مشابه به دست میآید.
همه این نمودارها برای من یک معنی میدهد. بازار حال حاضر هنوز به بلوغ کافی نرسیده و حرکات بین ارزها پایدار نشده است. پس همینطور که بررسی نمودارهای گذشته این بازار جذاب به نظر میرسد، نگاهی با شک و تردید نسبت به آینده آن داشته باشید و بدانید که این تنها آغاز یک صنعت است.
awli bud