بلاک چین چگونه میتواند به افرادی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند، کمک کند؟
با اینکه شاید ارزهای دیجیتال به دلیل نوسانات شدید و ارتباطات ناخواسته با کلاهبرداریها شناخته شدهتر هستند، نباید پتانسیلی که به عنوان اهرمی در جهت اجرای مقاصد مثبت دارند را فراموش کنیم. ارائه خدمات مالی به افرادی که به چنین خدماتی دسترسی ندارند، از جمله همین مقاصد است.
به گزارش آیبیام، بیش از ۱,۷ میلیارد نفر در جهان هیچگونه دسترسی به زیرساختهای بانکی ندارند، در حالی که بیشتر آنها به فناوری از قبیل تلفن همراه دسترسی دارند.
رابرت آنزالون (Robert Anzalone) در همین رابطه پیشنهادی را در مجله فوربز مطرح کرده است، بر طبق اظهارات وی:
ارز دیجیتال باثبات یا همان استیبل کوین (Stablecoin) میتواند با ایجاد یک ارزش پولی و مبادلاتی پایدار، به راهحلی برای افراد محروم از خدمات بانکی مبدل شود. اگر دسترسی به فناوری دیجیتال در سراسر جهان افزایش پیدا کند، پیامدهای آن برای فقرا و افراد محروم از خدمات بانکی ممکن است باعث رشد پذیرش ارزهای دیجیتال در سیستمهای مالی کوچکتر و ضعیفتر نیز بشود.
از آنجایی که استیبل کوینها دارای پشتوانه داراییهای محسوس و قابل لمس مثل طلا یا دلار آمریکا هستند، طراحی آنها به نحوی است که بتوانند یک ارزش ثابت و ایده آل را برای استفاده روزمره حفظ کنند. ایده ترویج یک ارز با داشتن ویژگی شمول مالی (امکان و برابری دسترسی به خدمات مالی)، با انتقادات مخربی از سوی مفسران اقتصادی در سراسر جهان مواجه شده است. اما آیا استفاده از راهکارهای مالی مبتنی بر بلاک چین برای شهروندان محروم از خدمات بانکی در سراسر جهان کارگشا خواهد بود؟
روزنامه فایننشال تایمز (Financial Times) بر این اساس که یک سوم افراد محروم از خدمات بانکی به دلیل نداشتن پول کافی برای افتتاح حساب از این خدمات محروم هستند، به یک نقص کلیدی در احتمال تأثیرگذاری استیبل کوینها بر محرومین از خدمات بانکی اشاره کرد.
اگر ۳۴ درصد از افراد محروم قادر به باز کردن حساب نباشند، این اتفاق بدون تردید باعث از بین رفتن بخش قابل توجهی از بازار ۱,۷ میلیارد نفری میشود. با این حال، هنوز هم تعداد قابل توجهی از پذیرندگان بالقوه وجود دارند که میتوانند از انواع مختلف بانکداری دیجیتال استفاده کنند.
مبحث شمول مالی در سراسر جهان هنوز داغ است؛ در سند هفدهم سازمان ملل که با محوریت توسعه پایدار ، از شمول مالی (دسترسی گسترده به خدمات مالی) به عنوان یک عامل توانمند در رسیدن به اهداف اقتصادی یاد شده است.
بعد از حواشی بسیار پیرامون اعلام اولیه استیبلکوین لیبرا از جانب فیسبوک، به نظر نمیرسد که این ارز توانایی تحقق وعده ارائه یک راهکار مالی برای افرادی که از خدمات بانکی محرومند را داشته باشد، اما این موضوع خدشهای به بلاک چین و تاثیرات آن وارد نمیکند. آیا این فناوری میتواند گام بزرگی در راستای از میان برداشتنِ شکاف بزرگ بین امور مالی و محرومیت از خدمات بانکی بردارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید ببینیم بلاک چین چطور میتواند بانکداری جهانی را دگرگون کند.
اهمیت محرومان از خدمات بانکی
هنگامی که میخواهیم نیازهای شهروندان مناطق محروم سراسر جهان را بررسی کنیم، تمایل و اشتیاقِ آگاهانه زیادی برای تغییر وجود دارد. رهبران تأثیرگذار فناوری مثل بیل گیتس بارها به این موضوع اشاره و مزایای کار بر روی یک راهحل را خاطر نشان کردهاند. گیتس در ارتباط با موضوع محرومیت از خدمات بانکی میگوید:
شامل شدن فقیرترینها در سیستم مالی، ارزش داراییها را افزایش میدهد و با ارز دیجیتال، اقتصادِ خدمات مالی را دگرگون میکند و این برای افرادی که مستقیم در فقر زندگی میکنند، کمککننده است.
اهمیت فراهم سازی خدمات بانکی برای محرومین در حقیقت یک قدم حیاتی برای کاهش فقر در بین مردم جهان است. تسهیلات و حسابهای بانکی مخصوص کاربرانی است که دارای مدرک شناسایی معتبر هستند و به زیرساختی برای ذخیره پولشان دسترسی دارند. مشکل اساسی اینجاست که به نظر نمیرسد این مساله خود به خود و بدون اقدام مستقیم، حل گردد.
عدم دسترسی به مدارک شناسایی رسمی، یکی از مهمترین و شایعترین معضلات محرومین از خدمات بانکی است. بدون مدارک شناسایی معتبر، امکان ساخت سوابقی از اعتبارات قابل اتکا برای اخذ انواع مختلف وام، بسیار پایین خواهد بود. بدون وجود وام و ثروت بالقوهای که یک وام میتواند از طریق تولید ایجاد کند، راههای چندانی برای خلاص شدن از چرخه بدهیها و صد البته فقر برای شهروندان محروم از خدمات بانکی وجود ندارد.
آیا بلاک چین میتواند راهحل معتبری ارائه کند؟
وقتی صحبت از فراگیریِ مالی در مقیاس جهانی برای محرومین از خدمات بانکی میشود، به طور رایج، بانکها نقشی محوری دارند. محرومترین مناطق شامل این افراد میشود: ۸۰ درصد از جمعیت جنوب آفریقا، ۶۷ درصد از بزرگسالان در خاورمیانه، ۶۵ درصد از مردم آمریکای لاتین و بیش از ۸۷۰ میلیون نفر در شرق و جنوب شرقی آسیا. حالا ۶۰ میلیون بزرگسال در اروپای غربی و آمریکای شمالی که دسترسی به خدمات بانکی ندارند را به آمار بالا اضافه کنید.
برای بسیاری از بانکها، تأمین زیرساختهای مالی برای افراد محروم، با ریسکهای بسیاری همراه است. تلاش برای ساخت این زیرساخت مالی هزینههای بسیاری دارد و این در حالی است که هیچ تضمینی برای بازگشت سرمایه و سوددهی وجود ندارد. درست در این زمان که بانکها از ترس ضرر و زیان کنار کشیدند، منطقی است که یک فناوری مثل بلاک چین با قدم گذاشتن در این موضوع پتانسیلهای خود را به نمایش بگذارد و به این رویای تو خالی، جامه عمل بپوشاند. به عبارتی میتوان گفت که در حال حاضر، بلاک چین بهترین امید برای ایجاد شمول مالی در دنیاست.
در رابطه با ریشه حضور بلاک چین در خدمات مالی شک و شبهه وجود دارد. اگرچه سؤالاتی در رابطه با پیدایش ارزهای دیجیتال جدید وجود دارد، اما باید بدانیم که در رشد چشمگیر آگاهی درباره بیت کوین در سال ۲۰۱۷، فناوری بلاک چین نقش سودمندی داشت. سطوح بالای دسترسی افراد در فناوری بلاک چین، به این معنی است که این فناوری پتانسیل خدماتدهی به شهروندان محروم در مقیاس جهانی را دارد. سطح بالای امنیت در شبکههای بلاک چینی، به این معنی است که این فناوری بدون نیاز به حضور واسطه برای پرداختهای بینالمللی، قابلیت انجام سریع و کارآمد معاملات مالی را دارد.
ساختار تغییر ناپذیر حریم خصوصی در بلاک چین، میتواند امنیت معاملات را برای کاربران تأمین کند. تا زمانی که دستگاهی (موبایل یا کامپیوتر) برای دسترسی به کیف پولهای الکترونیک در اختیار کاربر باشد، هزینههای عملیاتی این فناوری بسیار پایین خواهد بود. همچنین، تعداد زیادی کیف پول الکترونیکی کارآمد برای بلاک چینهای مختلف از جمله اتریوم در دنیا ساخته شده است.
از همه مهمتر، بلاک چین، در هنگام نقل و انتقال پول به صورت داخلی یا بینالمللی، به کاربران این امکان را میدهد تا در آنِ واحد، هویت دیجیتالی را همراه خود داشته باشند. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که بلاک چین، در زمینههایی دارای برتری است که اجرایی کردن آنها برای بانکهای فعلی، چالشی بزرگ به حساب میآید.
بلاک چین، محرکی برای تغییر و تحول
زیبایی بلاک چین، در قدرت این فناوری برای محقق ساختن رویاهایی از نسل گذشته است که تحقق آنها در زمان خودش دور از ذهن به نظر میرسید. بدون وجود چارچوب بلاک چین، بیت کوین توانایی درخشش در دنیا را نداشت. در حال حاضر نیز صنایع مختلفی در حال کاوش فناوری پشت بیت کوین هستند.
آمار و ارقام نشان میدهد که هنوز تعداد بسیاری از افراد در دنیا، از فقدان زیر ساختهای مالی رنج میبرند. از استیبل کوینهای الگوریتمیک میتوان به عنوان تنها راهحل عملیاتی برای پیشرفت یاد کرد، چراکه استیبل کوینها را میتوان در حسابهای امن قرار داد و از طرف دیگر، برای معاملات بینالمللی استفاده کرد.
ممکن است هنوز ارز دیجیتال خاصی برای کمک به مدیریت مالی افراد محروم وجود نداشته باشد، اما بلاک چین قابلیت خود را در ساخت زیست بومی برای بانکداری همگانی ثابت کرده است.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.