رئیس فدرال رزرو آمریکا: ارز دیجیتال ملی سیستم پرداخت آمریکا را ارتقا میدهد
جروم پاول (Jerome Powell)، رئیس فدرال رزرو در اظهارنظری تازه اذعان کرده است که ارز دیجیتال ملی یا CBDC میتواند در ارتقا و بهبود عملکرد سیستم پرداخت ایالات متحده، نقش بیبدیلی را ایفا کند.
به گزارش «The Block»، روز گذشته، پاول در میزگردی به میزبانی صندوق بینالملی پول با محوریت پرداختهای برونمرزی گفت:
ارز دیجیتال ملی به چندین روش میتواند سیستم پرداخت را بهبود ببخشد و این حوزهای است که علاقه ما را به خود جلب کرده است.
پاول میگوید که ارز دیجیتال ملی میتواند انجام سریعتر و ارزانتر تراکنشها را ممکن کند. وی میافزاید که چنین ارزی، علاوهبر آنکه قادر است زیرساختهای پرداخت را نوسازی کند، میتواند دسترسی مصرفکنندگانی را که از دیرباز از خدمات نهادهای مالی محروم بودهاند، به نظام مالی جهانی برقرار کند.
با این حال، پاول تصریح کرده است که بانک مرکزی ایالات متحده هنوز تصمیمی مبنی بر صدور و عرضه ارز دیجیتال ملی نگرفته است. بهگفته پاول، هنوز راه درازی تا عرضه CBDC پیش روی فدرال رزرو است و پیش از اتخاذ هرگونه تصمیمی برای عرضه ارز دیجیتال ملی باید رایزنی عمومی گستردهای انجام شود تا ترجیحات تمام ذینفعان از قلم نیفتد.
پاول در ادامه اضافه کرده است که هماکنون ۸۰ درصد از بانکهای مرکزی سرتاسر جهان در حال واکاوی ابعاد گوناگون ارزهای دیجیتال ملی هستند؛ با این حال خاطرنشان کرده است که فدرال رزرو فعلاً عجله زیادی برای عرضه ارز دیجیتال ملی ندارد. پاول میگوید:
من فکر میکنم که انجام درست این تصمیم (عرضه ارز دیجیتال) بر پیشگامبودن در اجرای آن ارجحیت دارد. انجام درست هم یعنی اینکه ما علاوه بر مزیتهای بالقوه باید گوشه چشمی به مخاطرات احتمالی ارز دیجیتال ملی داشته باشیم و اهمیت بدهبستان عرضه یا عدم عرضه آن را با دقت واکاوی کنیم.
پاول میگوید سه چالش یا ریسک، پیش روی ارز دیجیتال ملی قرار دارد:
- محافظت در برابر کلاهبرداریها و حملات سایبری
- تأثیر آن بر سیاستهای پولی و ثبات مالی
- برقراری تعادل میان محرمانگی و امنیت و نیز ضرورت ممانعت از فعالیتهای غیرقانونی در یک شبکه ارز دیجیتال ملی فرضی
پاول خاطرنشان میکند:
اینها پرسشهای سادهای نیستند و پاسخهای آنها باید بهطور کامل درک شوند.
رئیس فدرال رزرو در ادامه تأکید میکند که این نهاد در راستای بهبود سیستم پرداخت و عرضه ارز دیجیتال ملی، دست همکاری به سوی بخش خصوصی دراز میکند. وی میافزاید:
بخش خصوصی میتواند از طریق نوآوریهای فناورانه، سهم خود را در توسعه ارز دیجیتال ملی ایفا کند. بخش دولتی نیز همواره در پی تأمین منافع همگانی بوده است.
گفتنی است بانک مرکزی آمریکا همکاریهایی را با دیگر بانکهای مرکزی و بانک تسویه حسابهای بینالمللی (BIS) برای کندوکاو زوایای پنهان ارزهای دیجیتال ملی آغاز کرده است. پاول مدعی است که این همکاریها تاکنون بسیار ثمربخش بوده است.
پاول همچنین در ادامه اظهارات خود به همکاری شعبه بوستون فدرال رزرو با دانشگاه MIT برای توسعه یک ارز دیجیتال ملی آزمایشی اشاره کرده است.
پاول میگوید که ارز دیجیتال ملی نه جایگزین که تنها مکملی برای پول نقد است؛ چرا که همچنان در ایالات متحده، تقاضا برای پول نقد بهشدت بالا است.
به نظرم مهم ترین چالشی که پاول ذکر نکرده، نقش بانک های تجاری در ماجرای CBDC است. این چالشی برای امریکا و بقیه دولتهاست. سالهاست که بانکهای تجاری عرضه پول را تحت نظر بانک مرکزی انجام میدن و حاال با CDBC امکان اینکه کلا برای عرضه پول بانکهای تجاری را بگذاریم کنار به وجود آمده.
وقتی من به عنوان شهروند حسابی در بانک مرکزی داشته باشم به یک حساب در بانک تجاری نیاز نخواهم داشت و شاید خلق پول در پروسه وامدهی توسط بانک تجاری هم معنای خودش را از دست بدهد و تنها و تنها وام دهی p2p و کسب درآمد از کارمزد مطرح باشد.
بانکهای تجاری ناخشنود هستند و این مهم ترین چالش است.