ارز‌ها: ۳۱,۶۵۷
ارزش بازار: ۳.۱۸۷ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۷۰,۴۲۱ تومان

فیس‌بوک متاورس می‌سازد؛ دنیای غیرمتمرکز چه خواهد شد؟

فیس‌بوک متاورس می‌سازد؛ دنیای غیرمتمرکز چه خواهد شد؟

خبر ورود فیس‌بوک به جهان متاورس را می‌توان یکی از پرسروصداترین اخبار حوزه ارزهای دیجیتال در چند سال اخیر دانست. البته این خبر مانند بسیاری خبرهای مشابه دیگر که حاکی از ورود افراد و شرکت‌های بزرگ به دنیای کریپتو بود، باعث خوشحالی جامعه این ارزها نشد و بیشتر نگرانی آنها را در پی داشت. بخش عمده این نگرانی‌ها مربوط به اقدام احتمالی فیس‌بوک برای متمرکزسازی نوآوری‌ای بود که از اساس غیرمتمرکز بوده است. آنها نگران بودند که متاورس متمرکز فیس‌بوک به‌عنوان تهدیدی برای کل اکوسیستم غیرمتمرکز عمل کند و البته نگرانی آنها کاملاً منطقی و قابل‌درک بود؛ اما خبر خوب این است که تحت هر شرایطی، آینده متاورس با تمرکززدایی گره خورده است.

بیشتر بخوانید: متاورس؛ آینده اینترنت متمرکز خواهد بود یا غیرمتمرکز؟

فیس‌بوک مدت‌هاست قصد دارد وارد حوزه متاورس شود و احتمالاً چندین سال است که برای آن برنامه‌ریزی کرده؛ اما به‌تازگی برنامه‌های بلندپروازانه این شرکت به مرحله عملی رسیده و تیتر خبرها در سراسر جهان شده است. تغییر نام شرکت فیس‌بوک به «متا» (Meta) احتمالاً بزرگ‌ترین و جسورانه‌ترین حرکتی بود که این شرکت می‌توانست انجام دهد. در پی این اتفاق، رسانه‌های جریان اصلی پر از اخبار و مقالاتی شدند که درباره این تغییر نام توضیح می‌دادند و وب‌سایت‌های مالی هم شروع به تشریح فرصت‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه کردند. همچنین پس از انتشار این خبر، توکن‌های متاورسی مانند MANA و SAND افزایش قیمت‌های چشمگیری را تجربه کردند و پروژه The Sandbox که یک پروژه متاورس و غیرمتمرکز است، ۹۳ میلیون دلار سرمایه جذب کرد.

با این حال، همان طور که خبرگزاری کوین تلگراف در مقاله جدید خود اشاره کرده، واکنش‌ها در حوزه ارزهای دیجیتال به این شدت هیجانی نبود. فیس‌بوک در بسیاری از زمینه‌هایی که برای طرفداران ارزهای دیجیتال مهم است سابقه خوبی ندارد. اخبار رسوایی‌های این شرکت و سایر غول‌های فناوری درباره فروش اطلاعات خصوصی کاربران و بی‌تفاوتی آنها نسبت به مسئله حریم خصوصی، خود یکی از عواملی بوده که اهمیت حفظ حریم خصوصی را برای همگان روشن کرده و آن را به یکی از اصول اولیه بلاک چین و ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است.

اکنون که هیجانات اولیه تا حدی فروکش کرده و اصطلاحاً آب‌‌ها از آسیاب افتاده، فرصت خوبی است تا بررسی کنیم که آیا برنامه‌های این شرکت که تا پیش از این آن را با نام فیس‌بوک می‌شناختیم، اتفاق خوبی را برای توکن‌های غیرمثلی (NFT) و پروژه‌های متاورس رقم خواهد زد یا اینکه باعث سقوط این حوزه نوپا خواهد شد؟ با ما همراه باشید.

از متاورس فیس‌بوک چه می‌دانیم؟

متا (فیس‌بوک سابق) جزئیات زیادی درباره نسخه متاورس خود منتشر نکرده است. تنها چیزی که از این پروژه در دسترس داریم، یک ویدئوی تبلیغاتی از مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg)، هم‌بنیان‌گذار و مدیرعامل فیس‌بوک و آواتار متاورسی او است که به‌‌خوبی هم درخشیده است؛ اما هیچ اطلاعاتی را درباره جزئیات فنی و برنامه‌های دقیق این شرکت افشا نمی‌کند.

تصویری از مارک زاکربرگ بنیان‌گذار فیس‌بوک به‌همراه آواتار متاورسی او
تصویری از مارک زاکربرگ و آواتارش در فضای متاورس.

با این حال، بر اساس سوابق و شناختی که از مارک زاکربرگ و فیس‌بوک داریم، می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که بین پروژه متاورس فیس‌بوک و سایر پروژه‌های غیرمتمرکز متاورس تفاوت‌هایی وجود خواهد داشت.

پیش از این پیش‌بینی‌ها حاکی از این بود که فیس‌بوک در پروژه جدید خود، از همان زیرساخت‌هایی استفاده خواهد کرد که برای توسعه ارز دیجیتال خود، یعنی دییم (Diem) از آنها بهره برده بود؛ اما اخیراً مشخص شده که فیس‌بوک پروژه دییم خود را به یک بانک آمریکایی فروخته است.

بنابراین این فرضیه منتفی است؛ اما همچنان احتمال می‌رود که فیس‌بوک همان رویه دییم را در پروژه متاورس خود ادامه دهد و رویکرد متمرکز خود را حفظ کند.

اولین توییت فیس‌بوک که از تغییر برند آن به متاورس خبر می‌داد.
تصویری از توییت فیس‌بوک در تاریخ ۲۸ اکتبر (۶ آبان) که از تغییر برندش به متا خبر می‌داد.

بزرگ‌ترین تفاوت بین متاورس فیس‌بوک و پروژه‌های متاورس کریپتو این است که معماری پروژه‌های متاورس کریپتو به‌صورت باز و بدون نیاز به مجوز است. هر توسعه‌دهنده‌‌ای می‌تواند برنامه متاورس خود را روی یک بلاک چین باز بسازد؛ هر کاربری می‌تواند املاک مجازی خود را به‌ دست آورد یا با دارایی‌های مجازی دیگر تعامل برقرار کند.

اساساً یکی از بزرگ‌ترین مزایای معماری باز و غیرمتمرکز این است که کاربران می‌توانند بدون هیچ مانعی به متاورس‌های مختلف بپیوندند و بین آنها حرکت کنند. پروتکل‌های مبتنی بر تعامل‌پذیری، ارتباط بین بلاک چین‌های مختلف را تسهیل می‌کنند و به انواع مختلف ارزهای دیجیتال از جمله استیبل کوین‌ها، توکن‌های کاربردی، NFTها، توکن‌های وفاداری و یا هر دارایی دیگری اجازه انتقال در بین زنجیره‌های مختلف را می‌دهند.

با این اوصاف، اساسی‌ترین پرسش‌ این است که فیس‌بوک تا چه حد بر تعامل‌پذیری متاورس خود تمرکز خواهد کرد و دارایی‌های متاورس آن تا چه اندازه با دارایی‌های سایر پروژه‌ها قابل‌تعویض خواهند بود؟

به همین دلایل است که پیش‌تر اشاره کردیم توسعه پروژه متاورس از سوی فیس‌بوک، لزوماً خبر خوبی برای دوست‌داران ارزهای دیجیتال و تمرکززدایی نیست. ممکن است تصمیم فیس‌بوک بر دنبال‌کردن یک اکوسیستم متمرکز باشد و چنین اتفاقی می‌تواند بر کل اکوسیستم متاورس تأثیر بگذارد؛ چراکه تعداد کاربران فیس‌بوک به‌مراتب از تعداد کاربران ارزهای دیجیتال بیشتر است و این قدرت تأثیرگذاری بیشتری به فیس‌بوک می‌دهد.

با این حال، رابی فرگوسن (Robbie Ferguson) که از بنیان‌گذاران پلتفرم ایمیوتبل (Immutable) است، معتقد است از منظر دیگری هم می‌توان به این مسئله نگاه کرد (ایمیوتبل یک راهکار لایه دوم بر روی اتریوم است که مختص اکوسیستم NFTهاست). به‌عقیده او:

حتی اگر [متا] تصمیم بگیرد یک اکوسیستم بسته را دنبال کند، این اتفاق باز هم یک اعتراف اساسی به ارزشی است که مالکیت دیجیتال ارائه کرده است و همچنین اعترافی به این حقیقت که جنگ واقعی در آینده، بر سر مالکیت زیرساخت‌های جهان‌های دیجیتالی خواهد بود.

متمرکز بودن، اصلی‌ترین محدودیت

همان طور که پیش‌تر اشاره کردیم، احتمال می‌رود که متاورس فیس‌بوک هم یک اکوسیستم بسته باشد که لزوماً امکان تعامل مستقیم یا آسان با سایر متاورس‌های غیرمتمرکز را فراهم نکند. درست است که چنین رویکرد محدودی با تمایلات انحصارطلبانه این شرکت مطابقت دارد؛ اما پتانسیل رشد متاورس فیس‌بوک را از آن می‌گیرد و همچنین NFTهای منتشر شده توسط فیس‌بوک را از کسب ارزش در دنیای واقعی محروم می‌کند.

افزون بر این، همان‌ طور که نیک رز انترتسنس (Nick Rose Ntertsas)، بنیان‌گذار و مدیرعامل یکی از بازارهای NFT به نام اترنیتی چین (Ethernity Chin) اشاره می‌کند، کاربران از تسلط متمرکز فیس‌بوک خسته شده‌اند. او در گفت‌و‌گو با کوین تلگراف می‌گوید:

در میانه سیر دیجیتالی‌شدن همه فرایندها [که در اثر همه‌گیری ویروس کرونا تسریع شد]، پذیرش کریپتو ۵ برابر افزایش یافت. در عین حال، نظرسنجی‌های عمومی در سرتاسر جهان از بی‌اعتمادی فزاینده به پلتفرم‌های فناوری متمرکز و محبوبیت هرچه بیشتر دستاوردهای بلاک چین و ارزهای دیجیتال، یعنی محافظت از حریم شخصی، معاملات همتابه‌همتا، شفافیت و غیرقابل‌تغییر بودن خبر می‌دهند.

میزان بحرانی‌بودن این مسئله را زمانی متوجه می‌شویم که به یاد می‌آوریم قانون‌گذاران، کاربردهای ارز دییم را حتی پیش از راه‌اندازی رسمی، محدود کردند. الزام برای تبعیت از قوانین سیستم سنتی یکی از تبعات مستقیم متمرکزبودن است که احتمالاً گریبان پروژه متاورس فیس‌بوک را هم خواهد گرفت.

متمرکزبودن اصلی‌ترین چالش متاورس فیس‌بوک است.

بنابراین بدیهی به نظر می‌رسد که متاورس بسته فیس‌بوک تا به حدی محدود خواهد شد که ارزش آن به‌طور کلی با سایر پروژه‌های متاورس تفاوت خواهد داشت.

در این بین، پلتفرم‌های دیجیتال و غیرمتمرکز زیادی در حال توسعه و پیشرفت هستند. آیا این بدان معناست که قرار است پلتفرم‌های مبتنی بر بلاک چین هم قربانی سرنوشتی مشابه اینستاگرام و واتس‌اپ شوند و به یکی از دارایی‌های تحت تملک فیس‌بوک تبدیل شوند؟

سباستین بورگت (Sebastien Borget)، هم‌بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی بازی بلاک چینی سندباکس (The Sandbox) معتقد است که پروژه‌های غیرمتمرکز می‌توانند رویکرد متفاوتی داشته باشند:

معمولاً شرکت‌های بزرگ فناوری خود وارد رقابت نمی‌شوند و شرکت‌های نوپا و تازه‌وارد برای به‌دست‌آوردن سهم خود از بازار با یکدیگر رقابت می‌کنند. پس از اینکه رقابت‌ها انجام شد و بازیکنان قوی‌تر مشخص شدند، شرکت‌های بزرگ وارد میدان می‌شوند و آنها را خریداری می‌کنند؛ اما این استراتژی تنها در صورتی جواب می‌دهد که استارت‌آپ‌ها حاضر به فروش کسب‌وکار خود شوند. بنابراین راه‌حل این است که انگیزه‌های اقتصادی متفاوتی داشته باشیم و دقیقاً به‌ همین علت است که وب ۳ تا به این حد قدرت‌مند است. این اینترنت، امکان همکاری پلتفرم‌ها و کاربران را فراهم می‌کند و در نتیجهٔ این همکاری، پلتفرم مستقلی متولد می‌شود که کاربران حاکمیت آن را در اختیار دارند و می‌تواند به موفقیت نهایی برسد.

متاورسی زیر سایه غول‌ها

متاورسی زیر سایه غول‌ها

سناریوی احتمالی دیگر این است که فیس‌بوک تلاش کند به‌جای سلطه پیداکردن بر کل اکوسیستم متاورس، با نسخه‌های متاورسی سایر ابرشرکت‌های متمرکز که به این حوزه ورود پیدا کرده‌اند (مانند مایکروسافت) تلفیق شود؛ یعنی یک سناریوی به‌مراتب مخرب‌تر. با توجه به تعداد کاربران فیس‌بوک و شرکت‌های شبیه به آن،‌ این موضوع می‌تواند یک تحول اساسی را در دنیای ارزهای دیجیتال رقم بزند.

آیا این امکان وجود دارد که کسی بتواند دارایی‌های NFT را بین متاورس فیس‌بوک و یک شبکه متاورس غیرمتمرکز انتقال دهد؟ یا به‌عنوان مثال، دارایی‌های NFT که توسط فیس‌بوک صادر شده‌اند را در یک صرافی غیرمتمرکز بفروشد؟ یا NFT‌ معروف ۶۹ میلیارد دلاری بیپل (Beeple) را به متاورس فیس‌بوک انتقال دهد تا آن را در یک گالری مجازی به اشتراک بگذارد؟

این سناریو کمی بعید به نظر می‌رسد؛ چراکه نیازمند تغییرات اساسی در بینش و رویکرد فیس‌بوک است. البته حقیقت این است که چنین کاری فرصت‌های اقتصادی بسیار بیشتری را ایجاد خواهد کرد؛ اما عواملی مانند چالش‌های قانون‌گذاری، ریسک‌هایی که وجود دارد و نگرش همیشگی فیس‌بوک در جهت نابودکردن رقبا به‌جای بازی در کنار آنها، آن را به احتمالی دور از ذهن تبدیل می‌کند.

بنابراین این‌طور که به نظر می‌رسد، محتمل‌ترین نتیجه این است که فیس‌بوک تلاش خواهد کرد با شرکت‌های مالی و فناوری متمرکز همکاری کند تا از این طریق، برای متاورس خود ارزش ایجاد کند. مایکروسافت یکی از همین شرکت‌های متمرکز است که قبلاً به حوزه متاورس ورود کرده است؛ اما شاید نه به‌عنوان یک رقیب مستقیم برای آنچه فیس‌بوک در تلاش برای دستیابی به آن است. متاورس مایکروسافت بیشتر بر بهبود تجربه کاربری پیام‌رسان سازمانی آن با نام «تیمز» (Teams) متمرکز است؛ در حالی که متاورس فیس‌بوک بر حوزه واقعیت مجازی (VR) تمرکز دارد.

خطر متاورس فیس‌بوک آن‌قدرها هم جدی نیست

همان طور که پروژه لیبرای فیس‌بوک هم در ابتدا سروصدای زیادی به پا کرد اما در نهایت توسط قانون‌گذاران متوقف شد و حالا هم به یک بانک واگذار شده، ممکن است چنین اتفاقی برای پروژه متاورس آن هم تکرار شود. ازآنجاکه پروژه متاورس فیس‌بوک نیز به‌نوعی با مباحث مالی در ارتباط است و بر ارزهای دیجیتال تأثیرگذار است، این احتمال قوی‌تر به نظر می‌رسد.

به‌احتمال قوی قانون‌گذاران توانایی فیس‌بوک را برای مشارکت در امور مالی محدود خواهند کرد و ازآنجاکه این شرکت تاکنون به راهکارهای غیرمتمرکز تمایلی نشان نداده است، بعید است که این بار هم به‌سراغ این راهکارها برود.

با همه این اوصاف، تنها کمک مثبت و بزرگی که پروژه متاورس فیس‌بوک به کل حوزه متاورس کرد، جنبه عمومی گسترده‌ای بود که به این حوزه بخشید. انترتسنس معتقد است که این به‌تنهایی برای تسریع رشد حوزه NFT کافی است و توضیح می‌دهد:

برنامه‌های متا می‌توانند کاربرد NFTها را به‌طور چشمگیری افزایش دهند و کار را برای صادرکنندگان و سازندگان این توکن‌ها بسیار راحت‌تر کنند. NFTها می‌توانند به‌عنوان اقلام درون متاورس استفاده شوند و برای موارد بسیاری، از لباس گرفته تا آثار هنری و اقلام کلکسیونی مورداستفاده قرار بگیرند. موارد استفاده NFTها و کاربردهایی که می‌توانند در این اکوسیستم در حال رشد داشته باشند، بسیار گسترده و نامحدود است.

بنابراین جای نگرانی نیست و هنوز هم فرصت‌های بسیاری برای پروژه‌های غیرمتمرکز متاورس وجود دارد تا با نوآوری‌های خود در مرکز توجه قرار بگیرند و نشان دهند که چگونه راه‌‌حل‌های غیرمتمرکز، همان امکاناتی را که فیس‌بوک در تلاش برای دست‌یابی به آنهاست ارائه می‌دهند. به‌عقیده بورگت، اکنون زمانی حیاتی است و جامعه ارزهای دیجیتال باید از این فرصت نهایت بهره را ببرد. به‌گفته او:

اکنون زمان آن رسیده است که تلاش و سرعت خود را برای پیاده‌سازی دیدگاهی که درباره یک متاورس غیرمتمرکز، باز و کاربرمحور داریم دو برابر کنیم. همچنین باید از زمان و سرمایه خود هزینه کنیم تا به همگان توضیح دهیم که دیدگاه ما چه مزایایی نسبت به دیدگاهی دارد که غول‌هایی مانند فیس‌بوک تاکنون ارائه کرده‌اند.

جمع‌بندی

همان‌ طور که می‌دانید و در طول مقاله هم بارها اشاره کردیم، فیس‌بوک از قصد خود برای ورود به حوزه متاورس پرده‌برداری کرده است و این هدف برای این شرکت غول فناوری تا به حدی مهم است که پس از سالیانی که از تولدش گذشته، نام برند خود را به متا تغییر داده است!

به‌گفته فیس‌بوک، هدف آنها از این کار ایجاد امکانات متنوع با محوریت واقعیت مجازی و واردشدن به نسل جدید ارتباطات بوده است. فیس‌بوک قصد دارد پس از اتمام کار روی متاورس، آن را در اختیار کاربران بگذارد.

خبر ورود فیس‌بوک به حوزه متاورس برخلاف چیزی که ممکن است به نظر برسد، برای دوست‌داران ارزهای دیجیتال خبر خوشحال‌کننده‌ای نبود. در حقیقت این خبر بیشتر از اینکه خوشحال‌کننده یا ناراحت‌کننده باشد، نگران‌کننده بود. فیس‌بوک یک ابرشرکت متمرکز در دنیای فعلی ماست و تمایل این شرکت به تمرکزگرایی در شرایط مختلف اثبات شده است. به همین دلیل، جامعه کاربران و طرفداران ارزهای دیجیتال نگران رویکردی بودند که این شرکت در رابطه با پروژه متاورس خود اتخاذ خواهد کرد و مهم‌تر از آن، تأثیری که این رویکرد بر کل اکوسیستم متاورس خواهد داشت.

با این حال، شواهد و قرائن فعلی نشان می‌دهند که پروژه متاورس فیس‌بوک احتمالاً تهدیدی برای جامعه غیرمتمرکز نخواهد بود و این پروژه نمی‌تواند اخلالی را در کار همتایان غیرمتمرکز خود ایجاد کند. البته ورود فیس‌بوک به حوزه متاورس برای ارزهای دیجیتال خالی از لطف هم نبود. همان طور که در طول مقاله اشاره کردیم، این کار فیس‌بوک توجهات را به ماهیت متاورس جلب کرد و یک جنبه عمومی‌تر به این حوزه بخشید؛ اما حقیقت غیرقابل‌انکار این است که آینده متاورس با تمرکززدایی گره خورده است و حتی غولی مثل فیس‌بوک هم نخواهد توانست تغییری در این آینده ایجاد کند.

guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

4 دیدگاه
max
max
۲ سال قبل

بلاخره فیسبوک متاورس میشه یانمیشه مگه نگفتند برنامه متاورسش رو با ضرر فروخته

شاهین
شاهین
۲ سال قبل

سلام منبع این مقاله چی هست؟(سایت ،مقاله،کتاب؟)

mohammadnasrollahi
mohammadnasrollahi
۲ سال قبل

سلام وقت بخیر
چجوری میتونیم در متاورس خرید کنیم ؟؟
منبعی هست برای راهنمایی ؟؟

اکبر دوست مهران وینکی
اکبر دوست مهران وینکی
۲ سال قبل

متاورس راکا و استارلینک و بلاک توپیا تو سال 2022 میدرخشن این پیام بماند یادگار

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب