بررسی دقیق و جامع همبستگی در بازار ارزهای دیجیتال
همبستگی در ارزهای دیجیتال پدیدهای است که بر اساس آن رفتار قیمتی یک ارز به رفتار قیمتی ارز دیگری وابسته باشد. از آنجا که بیت کوین، اولین و محبوبترین ارز دیجیتال شناخته شده است و همچنین از نظر سرمایه نیز بیشترین حجم سرمایه موجود در ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده، معمولا رفتار قیمتی سایر ارزهای دیجیتال از رفتار قیمتی بیت کوین تبعیت میکند و از این عنصر میتوان به عنوان یک نکته کلیدی برای تحلیل ارزهای دیجیتال مختلف استفاده کرد.
با داشتن این نگرش به بررسی همبستگی میان ارزهای دیجیتال مختلف در طول دوره های زمانی متفاوت میپردازیم تا بتوانیم از آن به عنوان یک پارامتر ارزشمند در تحلیل رفتار قیمتی ارزهای دیجیتال استفاده کنیم.
با استفاده از یک روش مطالعاتی برای تحلیل همبستگی داخلی بازار ارزهای دیجیتال میتوان الگوهای دورهای مختلف آنها را مشاهده کرد. همبستگی داخلی پایین، بین برخی ارزهای دیجیتال اغلب ممکن است به دو دلیل باشد:
عوامل وابسته به شیوه کار پروژههای مختلف مانند اخبار و شیوه ارائه آن، ممکن است بر قدرت همبستگی بین ارزهای دیجیتال مختلف تاثیر بگذارند.
داراییهای دیجیتالی که به بایننس اضافه شدهاند، معمولاً همبستگی زیادی بین آنها مشاهده میشود. از طرفی ارزهای دیجیتالی که در صرافی وجود ندارند، همبستگی کمتری خواهند داشت.
مکانیسمهای توافق جمعی، که شیوه کار این مکانیسم میتواند بر روی همبستگی میان ارزهای دیجیتال مختلف تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، حجم معاملات ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات کار همبستگی بیشتر این ارزهای دیجیتال را در بین خودشان نسبت به ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات سهام نشان میدهد.
با اینحال، با بررسی و مطالعه روی این پارامتر از ارزهای دیجیتال می توان دریافت که همبستگی کلی مشاهده شده در بازار در بین ارزهای دیجیتال افزایش یافته است، که ممکن است به دلیل کاهش میزان وابستگی به جفت ارزهای مبتنی بر بیت کوین در سال ۲۰۱۸ و به تبع آن افزایش حجم ارزهای دیجیتال باثبات در بازار تمام ارزهای دیجیتال باشد.
در این گزارش، بیشتر در مورد دوره های زمانی همبستگی میان ارزهای دیجیتال مختلف و تاثیرات ساختار بازار بر روی این دوره ها صحبت خواهد شد.
تغییرات همبستگی ارزهای دیجیتال با یکدیگر بر اساس ساختار بازار
حرکت همزمان قیمت ارزهای دیجیتال بسیار بالاست؛ نوظهور بودن بازار ارزهای دیجیتال و همچنین توانایی کم شرکتکنندگان آن برای قیمتگذاری، به شدت گرفتن این پدیده کمک کرده است.
تقریبا ۷ درصد از ارزهای دیجیتال موجود توسط موسسات سرمایهگذاری نگهداری میشوند، و تقریبا یک سیزدهم از داراییهایی که توسط موسسات مالی نگهداری میشوند، مربوط به بازار سهام آمریکا است.
نرخ بازگشت سرمایه بالاتری که در ارزهای دیجیتال وجود دارد (۵ برابر بیشتر از چیزی که در بازار سهام آمریکا است)، و این نشان میدهد که شرکتکنندگان در صنعت ارزهای دیجیتال میتوانند به صورت فعالانهتر از بازارهای سنتی حضور داشته باشند.
با اینحال، استاندارد «UTXO/سرمایه موجود» نشان میدهد که سرمایهگذاران در زمان کاهش قیمتها تمایل دارند فقط این ارزها را نگه داشته و یا به اصطلاح هادل (Hodl) کنند و فقط زمانی فعالتر شده و خرید و فروش می کنند که قیمتها وارد کانال های اصلاحی شوند.
همبستگی شدید ارزهای دیجیتال به یکدیگر نیز غالبا با یک «نقطه عطف» قیمتی همراه است.
با خارج شدن از یک دوره زمانی همبستگی داخلی بسیار بالا در بین ارزهای دیجیتال، و مقایسه آن با وضعیت فعلی همبستگی بین این ارزها میتوان پی برد که همبستگی داخلی در حال حاضر در بازار ارزهای دیجیتال پایین آمده است.
در این گزارش، بیشتر در مورد دوره های زمانی مربوط به همبستگی میان ارزهای دیجیتال مختلف و تاثیرات ساختار بازار بر روی این دوره های زمانی صحبت خواهد شد:
نقاط عطف بازار و حرکات دورهای بر اساس همبستگی بین ارزهای دیجیتال
همبستگی بین قیمت دلاری ارزهای دیجیتال به دلیل عوامل مختلف به طور دائم در حال تغییر است. یکی از مهمترین عوامل، ابهام موجود در بازار است که تاثیری مشابه با «تاثیررفتار گلهای» (در رفتار گلهای سرمایهگذاران تصمیم به تقلید از رفتار سایر سرمایهگذاران میگیرند) یا پدیده حرکت قیمتی همزمان این ارزها دارد.
نمودار زیر میانگین همبستگی بر اساس قیمت دلاری در میان تمام آلت کوینها (به استثنای ۱۰ ارز دیجیتال باثبات اولیه) را نشان میدهد. این اطلاعات نشان میدهد که هرگاه همبستگی بین چنین ارزهایی به یک مقدار مشخص مثبت در محدوده ۰.۸ تا ۱.۰ رسید، روند بیت کوین در برابر دلار تمایل به اصلاح خواهد داشت و یا حداقل رفتار قیمتی قبلی آن متوقف میشود.
جدول زیر که در ادامه آمده دوره زمانی و بیشینه همبستگی در طول هر دوره زمانی، در حالتی که همبستگی بیت کوین و آلت کوینها از ۰.۸ بیشتر باشد را نشان میدهد.
مدت زمان جمعآوری این اطلاعات که در دورههای زمانی ۵۱۳ روزه و یا بیشتر از یک چهارم از کل زمان نمونهبرداری از ۱۳ فوریه ۲۰۱۴ تا ۱۴ مارس ۲۰۱۹ است، نشان میدهد که بازار ارزهای دیجیتال تمایل دارد تا همبستگی بیشتری از خود نشان دهد.
به طور متوسط، «دورههای زمانی با همبستگی بالاتر از ۰.۸»، به مدت تقریبا ۳۹ روز طول کشیده و میانگین بیشترین همبستگیها ۰.۹۰۱ بوده است. آخرین «دوره زمانی با همبستگی بالا» که به مدت ۹۰ روز تا ۱۴ مارس به طول انجامید، طولانیترین دوره زمانی با همبستگی بالا در تاریخ ارزهای دیجیتال بوده است.
در طول این دوره، همبستگی آلت کوینها با بیت کوین نیز بیشینه قیمت تاریخی خود را در تاریخ ۱۳ مارس ۲۰۱۸ شکسته است و سپس با کاهش قیمت بیت کوین از محدوده ۶۰۰۰ دلار به ۳۰۰۰ دلار همزمان شده است. این همبستگی بالا نشان میدهد که احساسات نسبت به بازار نیز در طول این دوره یک ماکزیمم نسبی داشته و به تبع آن بازار شاهد یک تغییر روند بوده است.
چنین الگوی حرکت قیمتی تا حدودی ممکن است منجر به هم رفتار غیرمنطقی شرکتکنندگان در بازار و هم ظهور برخی ویژگیهای ذاتی مربوط به یک بازار نوپا شود.
با این حال، باتوجه به تاریخچه کوتاهی که از بازار ارزهای دیجیتال گفته شد، شاید این نتیجهگیری که یک رابطه منطقی و علت و معلولی درست بین بیشینههای همبستگی و اصلاحات بازار وجود داشته باشد، کمی زود به نظر برسد یا شاید اصلا چنین همبستگیای حاصل یک اثر از «رفتار گلهای» در زمان اصلاحات بازار باشد. ما همچنان توسعه این پدیده را مورد ارزیابی قرار میدهیم اما معتقدیم که این عامل میتواند یک شاخص ارزشمند از احساسات بازار نسبت به یک ارز دیجیتال به ما بدهد.
حضور سرمایهگذاران خرد در بازار ارز دیجیتال
دورههای تکرار شونده بازار ارزهای دیجیتال با همبستگی شدید را نمیتوان از تعداد بالای شرکتکنندگان خرده در بازار بیارتباط دانست.
بر اساس اطلاعات جمعآوری شده توسط Cryptofundresearch.com در حال حاضر نزدیک به ۷۰۰ ارز دیجیتال در بازار فعالیت دارند که از ژانویه ۲۰۱۹ تاکنون کمتر از ۱۰ میلیارد دلار از حجم سرمایه موجود در بازار را به خود اختصاص دادهاند. با در نظر گرفتن یک فرض محافظه کارانه که همه آنها صرفا بیت کوین نگه می دارند، این تنها به ۱۴ درصد از کل ارزش سرمایه بیت کوین محدود می شود؛ با توجه به اینکه درصد سهم بیت کوین در بازار در تاریخ ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ بر اساس دادههای موجود در کوینمارکتکپ، در حدود ۵۰ درصد است، «سهم موسسات» بطور کلی برای بازار ارزهای دیجیتال میتواند کمتر از ۷ درصد باشد.
بخش سایرین به دارندگان با سود عامالمنفعه مانند بانکهای مرکزی یا دولتها اشاره دارد.
در عین حال، نرخ مشارکت ۷ درصدی موسسات در ارزهای دیجیتال نشان میدهد که تنها یک سیزدهم از آن برای بازار سهام آمریکاست.
در میان بازارهای اصلی سهام، فقط ساختار بازار سهام چین تقریبا شبیه به بازار ارزهای دیجیتال است. در سال ۲۰۱۷، سرمایهگذاران خرد از نظر تعداد حساب ۹۹.۸ درصد از بازار سهام چین، از نظر ارزش بازار بیش از ۴۰ درصد و از نظر حجم معاملات بیش از ۸۰ درصد کل حجم معاملات را به خود اختصاص میدادند.
علاوه بر داشتن درصد بالا و غیرمعمول سرمایهگذاران خرد، هم بازار ارزهای دیجیتال و هم بازار سهام چین هر دو دارای نرخ بالای حجم معاملات نیز هستند.
نمودار زیر نشان میدهد که بازارهایی با تعداد سرمایهگذاران حرفهای کمتر، نرخ حجم معاملات بالاتری دارند. لازم به اشاره است که این نرخ معاملات با تقسیم حجم معاملات سالانه بر کل تعداد سهامهای بزرگ بدست میآید.
در سال ۲۰۱۸ نرخ معاملات سالانه در بازار ارزهای دیجیتال، ۲۱۵۰ درصد بوده است که ۶ برابر بیشتر از بازار سهام آمریکا و ۳ برابر بیشتر از بازار سهام چین است. این مورد نشان میدهد که سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال بیش از سایر سرمایهگذاران، تصمیمگیری های سریع بر اساس اخبار و اطلاعات موجود در بازار میگیرند.
به طور کلی سرمایهگذاران غیر حرفه ای، در واکنش به روند بازار یا به شدت خودسرانه و یا بیش از حد بدبین عمل میکنند. این مسئله همانطور که در چندین مطالعه نیز گزارش شده است، منجر به افزایش حجم مبادلات و ناپایداری قیمتها میشود.
با اینحال، ارائه یک نتیجهگیری مشابه در رابطه با سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال هنوز خیلی زود به نظر میآید. در واقع ممکن است سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال فعالتر بوده و توجه بیشتری نسبت به تحولات بازار جدید نشان دهند. همچنین ممکن است آنها در کنترل، توسعه و رشد جامعه مربوط به بازار ارزهای دیجیتال و پیشرفتهای کلی سکهها و توکنهایی که روی آنها سرمایهگذاری میکنند، مشارکت بیشتری داشته باشند.
به عبارت دیگر، آنها تاثیر مهمی در موفقیت شبکههای ارزهای دیجیتالی که در آنها شرکت میکنند داشته و این موضوع که صدای آنها به نحوی با تغییر رفتارهای قیمتی شنیده میشود، نیز به آنها انگیزه بیشتری برای مشارکت میدهد.
نگهداری یا هادل کردن؛ ویژگی مهم سرمایهگذاران ارز دیجیتال
در برابر روند نزولی بازار، برخلاف حرکت بسیاری از موسسات سرمایهگذاری، بیشتر سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال ترجیح میدهند سرمایه موجود در ارزهای دیجیتال خود را در دوره طولانی روند نزولی قیمتها، نگهداری و یا به اصطلاح «هودل» کنند؛ اما زمانی که قیمتها به بیشینه مقدارهای قبلی خود نزدیک شد، دوباره فعال شده و اقدام به خرید و فروش میکنند.
این رفتار را میتوان از طریق معیار «ارزش بازار واقعی»، که مفهوم آن در سال ۲۰۱۸ توسط آنتونی لی کالوز (Antonie Le Calvez) و نیک کارتر مطرح شد و به «حجم شاخص UTXO» در ارزهای دیجیتال اشاره دارد، دنبال کرد.
این معیار در برابر حرکتهای رو به پایین ارزش بازار بیت کوین در بازار مقاوم است، زیرا یک واحد سنجش مبتنی بر مجموع آخرین حرکت زنجیره قیمت بازار در شبکه بیت کوین است. بنابراین، به جای ارائه ارزش موجود تمام ارزهای دیجیتال با توجه به قیمت کنونی آنها، تنها ارزهایی را که قیمت معامله کنونی آنها نسبت به آخرین قیمت معامله شده کاهش داشته را نشان میدهد.
نمودار بالا نشان میدهد که سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال تمایل دارند سرمایهای که در ارزهای دیجیتال دارند را در زمان نزولی بودن بازار بر اساس تغییرات اندکی که در معیار UTXO در این دورههای زمانی اتفاق میافتد، نگه دارند.
اگر افراد در ابتدای شروع بازار نزولی در قیمتهای پایین بیت کوین شروع به معامله آن کنند، کاهش شاخص UTXO با شیب تندتری اتفاق میافتد. همچنین ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بعد از یک دوره زمانی به شدت نزولی، معیارهای سنجش حداقل تا زمانی که قیمت پایه به بالاترین قیمت قبلی خود نزدیک شود، اصلاح نمیشوند.
به عنوان مثال، از اوایل سال ۲۰۱۴ تا اوایل سال ۲۰۱۵ قیمت بیت کوین ۷۵ درصد کاهش داشت، در حالی که معیار UTXO فقط ۱۵ درصد افزایش یافت؛ در آخرین دوره نزولی بازار هم که از اوایل ۲۰۱۸ شروع شده و تا نوامبر ۲۰۱۸ ادامه داشت، قیمت بیت کوین تقریبا ۷۰ درصد کاهش یافت، در حالی که معیار UTXO تنها ۵ درصد کاهش داشت.
این مسئله، نتیجهگیریهای کالدرون (Calderón) در سال ۲۰۱۸ را خاطر نشان میکند که از مدل CSAD (انحراف معیار مقطعی مطلق) برای نشان دادن اینکه سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال در بازار صعودی اثر گلهای را بیشتر نمایان میکنند و در دورههایی که تمام ارزهای دیجیتال موجود در بازار نزولی هستند، بیشتر تمایل دارند تا ارزهای دیجیتال خود را نگه داشته و خرید و فروش یا به اصطلاح ترید نکنند.
علاوه بر این، اثرات تغییرات قیمت ارزهای دیجیتال برتر مانند بیت کوین یا اتریوم از طریق بقیه بازار عرضه میشوند، زیرا از آنجایی که برخی از آلت کوینها فقط با جفت ارزهای دیجیتال قابل معامله هستند، این امر منجر به تمایل به سمت ارزهای دیجیتال برای ایجاد یک روند یکپارچه و منحصر به فرد میشود:
خوشبینی بیش از حد نسبت به بازار، غالبا منجر به افزایش قیمت تمام ارزهای دیجیتال موجود در بازار، حتی ارزهایی که هیچ ارزش و یا کاربرد مشخصی ندارند، می شود. این موضوع معمولا منجر به تشکیل یک حباب در این بازار میشود.
بدبینی بیش از حد نسبت به بازار نیز اکثر اوقات قیمت تمام ارزهای دیجیتال را با ریزش همراه میکند، حتی ارزهایی که کاربرد و یا ارزش مشخصی ندارند. این اتفاق غالبا منجر به تنظیم بیش از حد بازار میشود.
اساسا، وجود همبستگی زیاد بین ارزهای دیجیتال میتواند به این صورت خلاصه شود که در طول یک روند یکطرفه (اواخر دوره صعودی یا اوایل دوره نزولی)، گرفتن سود دلاری از بازار سختتر شده و درنتیجه راه آسانتر برای سرمایهگذاران این است که فقط بر موج موجود در بازار سوار شوند.
با این حال، اثرات «رفتار گلهای» همواره به یک موقعیت خاص بستگی دارد. اگر اطلاعات اولیه درست باشد، «اثرات گلهای» میتواند منجر به انعکاس و تاثیر سریعتر این اطلاعات بر روی قیمت شود. به عنوان مثال، در دوره رونق ICOها در سال ۲۰۱۷، تعداد زیادی از سرمایهگذاران از پتانسیل بالقوه سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال از طریق ایجاد توکنهایی با پروتکل ERC-20 مطلع شدند و در نتیجه سرمایهگذاران زیادی به سرعت بر روی اتریوم سرمایهگذاری کردند که این اتفاق اثر گلهای را نشان میدهد که به سرعت در بازار گسترش یافته و سبب شد اتریوم در جایگاه دوم از نظر ارزش سرمایه بعد از بیت کوین قرار گیرد.
در حالی که بازار سهام سنتی با حضور بالای موسسات در آن به حدی از بلوغ و تکامل رسیده و همچنین وجود طیف گسترده بازار مشتقات در بین کشورهای توسعهیافته (مانند ایالات متحده، ژاپن، آلمان) منجر به پیچیده شدن آن شده، بازار ارزهای دیجیتال، که زمان پیدایش آن به کمتر از ۱۰ سال برمیگردد، در طول این دوران با مسائلی مختلفی روبرو شده که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. سیستم و مقررات ناقص: فقدان مکانیزمهای افشای اطلاعات اجباری که توسط شرکتکنندگان در بازار وجود داشته باشد، عدم وجود ابزارهای محبوب در تجارت (به عنوان مثال عدم وجود قراردادهای آتی مبادلات فیزیکی) و نبود محافظتهای لازم و مناسب از سرمایهگذاران، همگی عواملی هستند که شور و اشتیاق سرمایهگذاران حرفهای را برای ورود به این عرصه کاهش میدهند.
۲. اطلاعات نامتقارن: صنعت بلاک چین بسیار پیچیده است و همچنین موانع زیادی برای ورود شرکتکنندگان جدید به این صنعت وجود دارد. این مسئله با نبود رسانههای حرفهای، سریع و قابل اعتماد همراه شده و در نتیجه منجر به انتقال اطلاعات با سرعت بسیار پایین و همچنین پخش گسترده اخبار جعلی میشود.
۳. کانال آربیتراژی محدود: محدودیت ذاتی در سرعت و هزینه انتقال برخی از ارزهای دیجیتال، محدودیتهای قانونی بعضی کشورها، نبود مشتقات کافی و عدم وجود بازاری که در آن افراد به اندازه کافی به خرید و فروش آربیتراژی مشغول شوند، منجر شده تا قیمت برخی از ارزهای دیجیتال برای یک مدت بسیار طولانی در یک محدوده غیرمنطقی باقی بماند. با این حال، گزارشهای اخیر نشان میدهد که فرصتهای آربیتراژی بین صرافیهای مختلف در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته و منجر به افزایش کارایی قیمتها شده است.
با توجه به آنچه در بالا گفته شد، نتیجه در چنین بازاری که شرکتکنندگان به سرعت به تغییرات واکنش نشان میدهند، این است که بازار پیچیدهتر شده و حتی قیمتگذاری دقیق ارزهای دیجیتال در چنین شرایطی دشوارتر می شود. بدین ترتیب، «رفتارهای غیرمنطقی» و یا اثرات گلهای نباید تنها شرکتکنندگان بیتجربه بازار را سرزنش کند، بلکه باید به زیرساختهای موجود در بازار نیز نسبت داده شود.
با این حال، ما همچنان شاهد این هستیم که موسسات تحقیقاتی سنتی، سازمانهای نظارتی و رسانهها، به ویژه بعد از سال ۲۰۱۸، توجه بیشتری به صنعت بلاک چین داشته و هر روز مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شده و منجر به رشد آن می شود.
این صنعت که به سرعت در حال حرکت به سمت بلوغ خود است، در حال حاضر سرمایههای جدید و حمایتهایی از سمت منابع دولتی و همچنین منابع سرمایهگذاری سنتی جذب کرده و به نظر میرسد با هر قدمی که در رابطه با قانونگذاری در این حوزه برداشته میشود، بهبود اطلاعات در این زمینه، معتبر شدن اخبار، همه و همه منجر به قیمتگذاری کارآمدتر در این بازار میشود.
در جداول زیر میتوان خلاصهای از پیشرفتهایی که در چندین ماه گذشته در این زمینه اتفاق افتاده را مشاهده کرد. با گسترش بسیاری از خدمات مالی که این صنعت را پوشش میدهند و همچنین یک چارچوب قانونگذاری واضحتر در سراسر جهان، بازار ارزهای دیجیتال میتواند خیلی سریعتر از همیشه به سمت تکامل و بلوغ خود حرکت کند.
با عرض سلام و خسته نباشید،
با توجه به اینکه مطلب تخصصی بود، ولی لزوم پرداخت به موضوع بسیار زیاد احساس میگردد، امیدوارم که مطالب بیشتری در خصوص ضریب همبستگی انواع ارزهای دیجیتال با طبقه بندی های مختلف،اعم از کوین ها، توکن ها، ا DeFi ، NFT ها با بیت کوین در آینده توسط شما ارائه گردد.
تشکر فراوان