ارز‌ها: ۳۱,۵۲۹
ارزش بازار: ۲.۹۲۴ تریلیون دلار
قیمت تتر: ۶۹,۸۶۳ تومان

یادداشت مجری تأمین برق استخراج کشور: ماینرها باید به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر حرکت کنند

یادداشت مجری تأمین برق استخراج کشور: ماینرها باید به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر حرکت کنند

محمد خدادادی بهلولی، مجری تأمين برق مراکز استخراج در شركت توانير، به‌تازگی یادداشتی را در رابطه با پیش‌نویس لایحه‌ مبارزه با استخراج غیرقانونی ارزهای دیجیتال منتشر کرده و در آن گفته است که راهکار عملی برای ادامه فعالیت مراکز قانونی استخراج، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر است.

به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از پایگاه خبری توانیر، خدادادی در این یادداشت اعلام کرده است که وزارت نیرو برای جذاب‌کردن سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های تجدیدپذیر برنامه‌هایی را در نظر گرفته است و از کسانی در این زمینه فعالیت کنند، حمایت خواهد کرد. در ادامه مشروح این یادداشت را می‌خوانید.

مراكز قانونی استخراج عامل دامن‌زدن به خاموشی‌ها نيستند

مطابق قوانين و مقررات جاری كشور، استخراج رمزارز در كشور غيرقانونی نيست با اين شرط كه اولاً، متقاضی از وزارت صمت مجوزهای لازم را اخذ نمايد. ثانياً، از برق يارانه‌ای برای استخراج رمزارز استفاده نكند. در واقع مراكز قانونی استخراج رمزارز عامل دامن‌زدن به خاموشی‌ها نيستند؛ زيرا در زمان‌های اوج مصرف اتصال آنها به شبكه برق قطع می‌شود. علاوه بر اين، اين مراكز از برق يارانه‌ای استفاده نمی‌كنند و لذا ناترازی اقتصاد برق را كه يكی از عوامل اصلی خاموشی‌هاست تشديد نمی‌كنند. آنچه در اين حوزه تهديدی بسيار جدی برای تأمين انرژی پايدار محسوب می‌شود، استفاده غيرقانونی از برق يارانه‌ای تعرفه‌های صنعتی، كشاورزی، خانگی و تجاری برای استخراج رمزارز است. ماهيت اين كارِ خلاف قانون، قاچاق انرژی است كه علاوه بر آسيب‌رساندن به لوازم الكتريكی همسايگان، به خاموشی‌ها هم در فصل گرم و هم در فصل سرد دامن می‌زند و تعدی به حقوق ساير مردم است.

براي ساماندهی به اين چالش نياز است در دو بخش ايجابی و سلبی به‌طور همزمان اقدام نمود. در بخش ايجابی می‌بايست به سمت متنوع‌سازی سبد تأمين انرژی موردنياز مراكز قانونی استخراج رمزارز حركت كرد زيرا تكيه صرف بر نيروگاه‌های حرارتی موجود متصل به شبكه سراسری برای تأمين برق اين دسته از متقاضيان در كليه ايام سال منجر به افزايش خاموشی‌ها خواهد شد. صنعت برق و همچنين صنعت گاز به‌دليل قيمت‌های يارانه‌ای و تكليفی به راحتی قادر به ايجاد ظرفيت و زيرساخت‌های جديد از محل درآمدهای خود نيستند؛ كمک دولت به اين دو صنعت از محلی مانند افزايش پايه پولی نيز به تورم دامن خواهد زد. با توجه به موارد فوق، تحميل تقاضای برق استخراج رمزارزها به شبكه سراسری در چهار ماه گرم سال كه صنعت برق با اوج مصرف انرژی الكتريكی مواجه است مستلزم افزايش خاموشی‌ها در بخش خانگی، تجاری و صنايع است. در چهار ماه سرد سال نيز به‌دليل افزايش فشار بر شبكه گاز كشور، نيروگاه‌ها سوخت كافي در اختيار ندارند و تأمين تقاضاي انرژی موردنياز استخراج رمزارز مجدداً مستلزم اعمال خاموشی بيشتر به مشتركين خانگی، تجاری و صنعتی است.

در اين ۸ ماه كه نيروگاه‌های حرارتی موجود به‌دليل فشار تقاضای برق يا كمبود سوخت امكان تأمين برق استخراج رمزارز را ندارند، يكی از راهكارهای عملی اين است كه از طريق نيروگاه‌های تجديدپذير و يا خلق هرگونه منبع انرژی جديدی كه به شبكه برق در ايام گرم و شبكه گاز در ايام سرد فشار نياورد، اقدام به تأمين انرژی موردنياز استخراج رمزارز شود. انرژی تأمين‌شده از اين روش هم هزينه تمام شده پايين‌تری در مقايسه با قيمت صادراتی برق دارد، هم راهكاری متداول در كل دنياست و هم تأمين برق پايدار در تمامی ايام سال برای مراكز قانونی استخراج رمزارز را تضمين می‌نمايد. در اين راستا، شبكه سراسری برق می‌تواند نسبت به ارائه خدمات هموارسازی و پيوسته‌كردن جريان برق توليدی توسط منابع فوق و همچنين ترانزيت آن اقدام نمايد. با هدف جذاب‌كردن سرمايه‌گذاری در نيروگاه‌های تجديدپذير، در صورتی كه قرارداد دوجانبه مولد تجديدپذير با مراكز قانونی استخراج رمزارز فسخ شود، وزارت نيرو نسبت به خريد تضمينی برق نيروگاه تجديدپذير و يا اجرای سازوكارهای حمايتی كه برای ساير نيروگاه‌های تجديدپذير دارد، اقدام خواهد نمود. 

تمهيدات ايجابی فوق تنها بخش اول سياست‌های مربوط به ساماندهی استخراج رمرزارز در كشور است كه اجرای آن به تنهايی كفايت نمی‌كند. بايد در نظر داشت كه به‌دليل وجود برق با نرخ‌های ناچيز يارانه‌ای در بخش های صنعتی، كشاورزی، خانگی و تجاری انگيزه‌های سودجويانه برای سوءاستفاده از برق و يا گاز يارانه‌ای جهت استخراج رمزارز وجود دارد كه تهديدی بسيار جدی برای تأمين انرژی پايدار در كشور است. در اين راستا، می‌بايست در قانون جريمه‌های بازدارنده كافی برای قانون‌شكنان در نظر گرفته شود كه متأسفانه چنين بازدارندگی‌ای در قوانين فعلی وجود ندارد. همچنين ضروری است مشخصات كليه تجهيزات استخراج رمزارز موجود در كشور اعم از وارداتی يا توليد داخل به صورت شفاف با داشتن كد رهگيری يكتا در سامانه جامع تجارت وزارت صمت ثبت گردد. اين اطلاعات به همراه سوابق خريد و فروش ماينرها در داخل كشور می‌بايست به‌صورت برخط در اختيار تمامی دستگاه‌های اجرايی ذی‌ربط قرار داشته باشد و هرگونه ماينری كه از سامانه مذكور كد رهگيری يكتا دريافت نكرده باشد، طبق قانون در حكم تجهيز غيرمجاز ضبط گردد.

در لايحه جديد پيشنهادی برای تأمين انرژی موردنياز استخراج رمزارزها هر دو محور ايجابی و سلبی بالا لحاظ شده است؛ به گونه‌ای كه از يک طرف بستر برای فعاليت قانونی استخراج رمزارز با قيمت انرژی مناسب و رقابتی بدون فشار آوردن بر شبكه برق و گاز را فراهم می‌نمايد و از طرف ديگر، ضمن افزايش شفافيت فرايند واردات، توليد، خريد و فروش دستگاه‌های استخراج رمزارز، جرايم مربوط به فعاليت غيرقانونی در اين حوزه را به شدت افزايش می‌دهد.

اميد است با مساعدت نمايندگان محترم در مجلس شورای اسلامی و همچنين دولت محترم بعد از تصويب موارد فوق با همكاری فعالين بخش خصوصی شاهد سامان گرفتن اين حوزه در جهت منافع ملی باشيم.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

لطفا در صورت مشاهده دیدگاه‌های حاوی توهین و فحاشی یا خلاف عرف جامعه لطفا با گزارش سریع آن‌ها، به ما در حفظ سلامت بستر ارتباطی کاربران کمک کنید.

1 دیدگاه
احسان
احسان
۲ سال قبل

استخراج با برق تجدید پذیر یک شوخی بیش نیست. نگاه نکنید می گن فلان کشور با انرژی آتش فشان یا زمین گرمایی داره ماین می‌کنه. اگه بخوان یک فارم رو وصل کنند هیچ منبعی تجدیدپذیر وجود ندارد که به تونن برق ۸۰۰ تا ماینر رو ۲۴ ساعت تامین کنه. اون فارم های تجدیدپذیر هم که می بینید به جای بیت کوین آلت کوین های پر بازده و کم مصرف مثل لایت یا دوج رو استخراج می کنند که به هزینه هاش بصرفه.

هاب
مکانی برای گفتگو درباره سرمایه گذاری کریپتو. همین الان عضو شو
ورود به هاب