کنگره آمریکا با ارسال نامهای خواستار توقف برنامه لیبرا شد
ساعاتی پیش، کمیسیون اقتصادی و مالی کنگره ایالاتمتحده آمریکا، با انتشار نامهای، از فیسبوک و شرکای تجاری آن خواست که فعالیت خود را در حوزه ارز دیجیتال لیبرا متوقف کند و تا زمان اتخاذ تصمیمی مناسب از جانب این کنگره منتظر بماند. متن کامل نامه را میتوانید در ارزدیجیتال بخوانید.
متن نامه:
جناب آقای «زاکربرگ»، جناب آقای «مارکوس» و سرکار خانم «سندبرگ»:
طی این نامه از فیسبوک و شرکای آن درخواست میشود که بهسرعت نسبت به توقف هرگونه فعالیت پیرامون «لیبرا» (ارز دیجیتال و «کالیبرا») کیف پول دیجیتال مرتبط با این ارز، اقدام نماید. طبق شواهد، از این محصولات ممکن است بهمنظور ایجاد یک سیستم مالی جدید جهانی در کشور سوئیس استفاده شود و این امکان وجود دارد که قصد بر رقابت با سیاستهای مالی ایالاتمتحده آمریکا و دلار این کشور را داشته باشد. این مسئله میتواند باعث به وجود آمدن نگرانیهایی در زمینههای حریم خصوصی، تجارت، امنیت ملی و سیاستهای پولی و مالی شود. نگرانیهایی که نه تنها معطوف به دو میلیارد کاربر فیسبوک بود خواهد بود، بلکه سرمایهگذاران، مصرف کنندگان و اقتصاد وسیع جهانی را تحت الشعاع قرار میدهد.
در تاریخ هجدهم ژوئن سال ۲۰۱۹، فیسبوک اعلام کرد که قصد توسعه یک ارز دیجیتال جدید با عنوان لیبرا و کیف پولی دیجیتال بانام کالیبرا، بهمنظور ذخیره و نگهداری این ارز را دارد. به همین منظور فیسبوک، ۲۷ شرکت دیگر را به ثبت رساند تا «شرکت (مجمع) لیبرا» را تشکیل دهد. مجمعی که مقر اصلی در آن کشور سوئیس قرار دارد. این شرکتها درزمینه خدمات مالی و صنایع خرده فروشی شاملِ خدمات پرداخت، مانند مسترکارت، «پی پال» و «ویزا» و غولهای صنایع فناوری مانند «اوبر»، «لیفت» و «اسپاتی فای»، فعالیت میکنند. تا تاریخ عرضه لیبرا در اوایل سال ۲۰۲۰، فیسبوک امیدوار است تا بیش از صد شرکت را وارد مجمع لیبرا نماید.
باوجود انتشار اسناد و مدارک فنی مرتبط با این پروژه توسط فیسبوک، اطلاعات جزئی در ارتباط با قصد، حوزه فعالیت، استفادههای احتمالی و مسائل امنیتی لیبرا و کالیبرا، موجب به وجود آمدن سطح گستردهای از خطرات احتمالی و نگرانی هایی در ارتباط با نبود چهارچوبهای قانونی لازم میشود. درصورتیکه محصولات و خدماتی نظیر لیبرا با چهارچوبهای قانونی مناسب و نظارت کافی روبهرو نباشند، میتوانند اقتصاد جهانی و ایالاتمتحده آمریکا را با خطراتی مواجه سازند. چنین نقصهای قانونی و نقاط ضعفی میتواند توسط افراد سودجو مورداستفاده قرار گیرد. موضوعی که پیشتر در ارتباط با دیگر ارزهای دیجیتال، صرافیهای مرتبط و کیف پولهای ارزهای دیجیتال شاهدشان بودیم. بدون شک، مراجع قانونگذار در سرتاسر دنیا تا به اینجا نگرانیهای مشابه خود را ابراز نموده و بارها از لزوم نظارت صحیح و بازنگری آنها صحبت کردهاند.
سرمایهگذاران و مصرفکنندگان لیبرا ممکن است با چالشهای جدی در ارتباط با حریم خصوصی، امنیت ملی، خطرات حوزه سایبری و خطرات مرتبط با مسائل تجاری مواجه شوند. آن دسته از افرادی که از کیف پول دیجیتال فیسبوک استفاده میکنند (تریلیون های دلار بالقوه خود را بدون بیمه و تضمین در آنجا ذخیره مینمایند) ممکن است به هدفی ایده آل برای هکرها تبدیل شوند. بهعنوانمثال در چهار ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸، هکرها نزدیک یک میلیارد دلار ارز دیجیتالی را از یک صرافی ربودند. این سیستم همچنین میتواند بسترساز پلتفرمی باشد که بهوسیله آن بتوان فعالیتهای غیرقانونی و پولشویی ترتیب داد.
این خطرات زمانی پررنگتر میشود که فیسبوک در گذشته نیز با مشکلاتی دستوپنجه نرم میکرده و نتوانسته با موفقیت اطلاعات کاربرانش را با امنیت کاملی محافظت کند. بهعنوانمثال، «کمبریج آنلالیتیکا»، شرکتی فعال در حوزه مشاوره سیاسی که توسط کارزار انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ به خدمت گرفته شد، به اطلاعات شخصی پنجاه میلیون کاربر فیسبوک دسترسی داشت و توانست بهوسیله آنها بر آرای افراد تأثیر بگذارد. درنتیجه درز کردن این اطلاعات، فیسبوک موظف شد تا جریمهای پنج میلیارد دلاری را به کمیسیون فدرال تجارت بپردازد و به دلیل فریب کاربران و بهمنظور تأمین امنیت اطلاعات آنها تحت نظارت این کمیسیون قرار بگیرد. تنها در چهار ماهه نخست سال ۲۰۱۹، فیسبوک بیش از ۲.۲ میلیارد حساب کاربری غیرواقعی را غیرفعال کرد که در میان آنها حسابهایی با محتوای تروریستی و سخنان تنفرآمیز دیده میشد. همچنین شکایتهایی از گروههای حقوق مدنی و سازمان مسکن و توسعه شهری ایالاتمتحده به دلیل نقض قوانین مسکن در ارتباط با پلتفرم بازاریابی و الگوریتمهای نمایش آگهی آن وجود دارد.
از آن جهت که تا به اینجا بیش از یکچهارم جمعیت جهان از فیسبوک استفاده میکنند، مقتضی است که فیسبوک و شرکای آن بلافاصله و تا زمان بررسی و اتخاذ تصمیم توسط مراجع قانونگذار و کنگره آمریکا، نسبت به توقف برنامههای خود اقدام کنند. طی این مهلت قانونی، کنگره قصد دارد تا با برگزاری جلسات شنود به بحث و بررسی پیرامون خطرات و مزایای استفاده از فعالیتهای ارزهای دیجیتال و خدمات مبتنی بر آنها بپردازد و به راهحلی قانونی دست یابد. در صورت عدم توقف برنامهها پیش از اتخاذ تصمیم، موجب بروز خطراتی در ارتباط با یک سیستم مالی مستقر در سوئیس میشود که احتمال شکست آن بالاست.
قطعی های سراسری
از ساعاتی پیش، اختلال سراسری در مجموعه سرویسهای فیسبوک ایجاد شده و این شرکت اعلام کرده که در پی رفع مشکل است.
این اختلال روز چهارشنبه ۱۲ تیرماه، از ساعت ۸ صبح به وقت شرق آمریکا (برابر با ۱۶:۳۰ در ایران) آغاز شده و در پی آن سرویسهای پیامرسان فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و همچنین وبسایت فیسبوک دچار اختلال شدهاند.
کاربران زیادی در توییتر از باز نشدن و بهنمایش درنیامدن تصاویر و ویدیوهای پیامرسانها و اپلیکیشنهای خانواده فیسبوک گزارش دادهاند. امکان ارسال پیامهای صوتی در واتساپ نیز دچار اختلال شده است.
فیسبوک اعلام کرده که از مشکل با خبر است و «در حال کار برای برگرداندن هر چه سریعتر [سرویسهایش] به وضعیت معمول است.»
قطعی کامل یا قطع دسترسی به بخشی از خدمات یک اپلیکیشن یا وبسایت، از مشکلاتی است که همواره ممکن است برای سرویسهای اینترنتی پیش بیاید. اما با توجه به تعداد زیاد کاربرهای فیسبوک و اپلیکیشنها و پیامرسانهای این شرکت، این موضوع میتواند برای عده زیادی از افرادی که روزانه از آنها استفاده میکنند، مشکلساز شود.
علاوه بر کاربران عادی، بسیاری از کسبوکارها و همچنین ارتباطات بین آنها و مشتریانشان بهواسطه سرویسها و پیامرسانهای فیسبوک ممکن است و هر ساعت قطعی، برای آنها نیز ناخوشایند است و میتواند در هر ساعت تا چندین هزار دلار خسارت به بار آورد.
به همین منظور و در راستای گزارش کاربران در خصوص بروز اختلال در سرویسهای فیسبوک، در حال حاضر هشتگهای facebookdown# و whatsappdown# و instagramdown# در توییتر پربحثترین هشتگهای این رسانه اجتماعی شدهاند.
تلگرام جای رشد بیشتری پیدا می کنه
در کل هیچ ارز دیجیتال متمرکزی نمیتونه با مزیت غیر متمرکز بودن ارز های دیجیتال اصلی رقابت کنه
بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال با اهمیت و مزیت راه خودشونو میرن چه با لیبرا و... چه بدون اینها