گزارش کویندسک: برق ارزان، ماینرهای سراسر دنیا را به سمت ایران سوق میدهد !
وبسایت خبری کویندسک در تازهترین گزارش خود درباره وضعیت استخراج بیت کوین در جهان، برق ارزان ایران را فرصتی برای تبدیل شدن این کشور به یکی از مراکز بزرگ استخراج بیت کوین در دنیا دانست. برای خواندن ترجمه کامل این گزارش در ادامه با ارزدیجیتال همراه باشید.
در حالی که تخمین زده میشود ماینرهای بیت کوین، فعالیت صدها هزار دستگاه ماینینگ (حتی بیشتر) را متوقف کردهاند، سایر ماینرها به دنبال راه چارهای برای ادامه فعالیت خود هستند.
و این راه، چاره میتواند کشور ایران باشد که با هزینه برق بسیار پایین خود (که میتواند به قیمت ۰.۰۰۶ دلار به ازای هر کیلووات ساعت برسد) باعث وسوسه ماینرهای خارج از کشور، برای ورود به ایران شده است. اما به همان میزان که ظاهر این مسئله جذاب به نظر میرسد، سفر به ایران برای راهاندازی نمایندگی فروش در این کشور، فرآیند سادهای نیست.
در واقع، ماینینگ بیت کوین نوعی از آربیتاژ انرژی است. ماینرها هنگامی به درآمدزایی میرسند که هزینه تولید سکهها (که در حال حاضر، میزان آن ۱۲.۵ بیت کوین به ازای هر بلوک تراکنش است، بهعلاوه هر کارمزدی که به آنها تعلق میگیرد) کمتر از خود عملیات ماینینگ باشد که هزینه برق نیز شامل آن میشود.
نیما دهقان یکی از فعالان بازار ارزهای دیجیتال در ایران به کویندسک گفته است با سرمایهگذاران خارجی که قصد دارند در ایران به فعالیت ماینینگ بپردازند، جلساتی داشته است. وی اظهار داشت:
ما سرمایهگذارانی از کشورهای اسپانیا، اوکراین، ارمنستان و فرانسه داشتهایم که از فارمهای استخراج ما، بازدید به عمل آوردهاند.
همچنین دهقان افزود:
شرکت ما قراردادی با یک شرکت ماینینگ اسپانیایی بنام کوینپادز (Coinpods) به امضاء رسانده است که بهعنوان شریک محلی، اقدام به راهاندازی فارمهای استخراج در ایران کند. این فرآیند، شامل سه مرحله خواهد شد: مرحله اول، فاز آزمایشی برای حصول اطمینان خواهد بود که در حال انجام است. مرحله دوم، همکاری در ایجاد زیرساختهای جدید است که این مرحله نیز بهگونهای شروع شده است. و مرحله سوم، جذب سرمایهگذاران بیشتری از خارج ایران خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد:
سرمایهگذاران، مجذوب هزینه پایین برق شدهاند که با توجه به نرخ منبع کنونی برق، میتواند بسیار پایینتر از ۰.۰۱ دلار به ازای هر کیلووات ساعت باشد و شرکت وی توانایی اداره فضاهایی با مقیاسهای مختلف را داراست که فارمهای کوچک ۲ الی ۳ مگاواتی تا مقادیر بالاتری همچون ۱۰ الی ۲۰ مگاوات را شامل میشود.
دهقان گفت:
در حالی که هزینههای برق در ایران همواره نسبتاً پایین بوده است، کاهش قابلتوجه ارزش ریال ایران که بخشی از آن به دلیل تحریمهای اخیر دولت آمریکا علیه ایران است، باعث شده که این فرصتها جذابتر به نظر برسند.
تغییرات پنهانی
حتی شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ماینرها در کشورهایی که معمولاً بهعنوان قطب ماینینگ بیت کوین شناخته میشوند (بهویژه چین) هماکنون کشور ایران را بهعنوان فرصت بالقوهای برای فعالیت، تحت نظر دارند.
در مقایسه با اعداد ذکر شده توسط دهقان، برق تولیدشده توسط نیروگاههای برق-آبی در منطقه جنوب غربی چین در فصل تابستان که آب بهوفور یافت میشود، معمولاً هزینهای در حدود ۰.۱۵ یوان (حدود ۰.۰۲ دلار به ازای هر کیلووات) دربرخواهد داشت. با فرا رسیدن زمستان، این هزینه به ۰.۰۴ دلار به ازای هر کیلووات ساعت افزایش پیدا خواهد کرد.
به نظر میرسد که برخی از ماینرهای چینی، قبلاً دست بهکار شدهاند. استارتاپی که در شهر چنگدو چین واقع شده است، بهشرط ناشناس ماندن و به دلیل ترس از مجازات دولت، به کویندسک گفته است که در حال حاضر، ۲,۰۰۰ دستگاه ماینر را در ایران مستقر کرده است.
این شرکت اعلام کرد:
ایران دارای منابع وسیعی از گاز طبیعی است و از این جهت، هزینه برق میتواند بهاندازه ۰.۰۴ یوان (۰.۰۰۶ دلار به ازای هر کیلووات ساعت) پایین باشد. اما ایران صاحب شرکتی نیست که بتواند دستگاههای ماینر را تولید کند. هماکنون که دستگاههای ماینر کارکرده در چین با قیمت پایینی به فروش میرسند، میتوان تصمیم معقولی برای ایجاد کسبوکار گرفت. با استفاده از برقی که تا این حد ارزان است، میتوان در ۱ الی ۲ ماه به سودآوری رسید.
جواد صدیقی که استخراج ارزهای دیجیتال را بهعنوان شغلی آزاد دنبال میکند، با تائید این نکته، به کویندسک گفت که ماینرهای محلی، عمدتاً به واردات دستگاههای استخراج متکی هستند. صدیقی در این باره گفت:
این مسئله به این دلیل است که هیچ شرکتی مانند بیتمین، ترانزیت تجهیزات به ایران را انجام نمیدهد. در چند ماه گذشته، تعدادی از شرکتهای واسطه در ایران تأسیس شدهاند که دستگاههای ماینینگ را وارد کشور میکنند.
وی افزود:
به نظرم این کار توسط افرادی انجام میشود که قدرت و پول فراوانی دارند و اینکار، مخفیانه انجام میشود.
این پتانسیل بالا که ناشی از نیروی برق بسیار ارزان است، حتی توجه میلیونرهای مطرح چینی بیت کوین مانند چاندلر هوکایی گو (Chandler Hongcai Guo) را نیز به خود جلب نموده است. هوکایی گو در ۲۶ اکتبر، با انتشار ویدیویی در حساب ویبو (Weibo) خود، به گروهی از مخاطبان خود گفت که فرصت بزرگی در ایران وجود دارد که هزینه برق در آن میتواند به پایینتر از ۰.۰۱ دلار هم برسد. وی در این ویدیو گفت:
این فرصت، زمینه مناسبی برای میزبانی ماینرهای کارکردهای است که در معرض توقف فعالیتشان در چین هستند و میتوانند در یک الی دو ماه، به سودآوری برسند. از ماینرهای علاقهمند درخواست میکنم از ایران بازدید کرده و اقدامات مقتضی را انجام دهند.
هیچ مسیر سادهای برای ورود، وجود ندارد
اما دهقان در گفتگویی که با کویندسک داشت، با این تصور که ماینرها در ابعاد گسترده در حال هجوم به ایران هستند، موافق نبود زیرا از نظر وی، روشها و مراحلی که سرمایهگذاران خارجی باید برای راهاندازی تأسیسات ماینینگ در ایران طی نمایند، به هیچ عنوان ساده نیست.
ماینر چینی که ۲,۰۰۰ دستگاه ماینینگ در ایران راهاندازی کرده است، گفت که یکی از موانع عمدهای که افراد خارجی با آن مواجهاند، مسئله ورود ماینرهایشان به داخل کشور است. همکاری با فارمهای داخلی معضل بزرگتری است که نیازی به گفتن ندارد.
این شرکت اذعان داشت که در حال حاضر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (شاخهای از نیروی نظامی کشور) کنترل امنیت مرزهای کشور را به عهده دارد. بهطور خلاصه، این نهاد قدرت تصمیمگیری در مورد مجاز یا غیرمجاز بودن کالاهایی که وارد کشور میشوند را داراست. این شرکت اظهار داشت:
این ریسک وجود دارد که ماینرها در مرز کشور، توقیف یا مصادره شوند. در حالی که برخی از شرکتهای لجستیک ممکن است بیمهنامهای برای جبران خسارات داشته باشند اما پرداخت خسارت از سوی بیمه، با پول نقد انجام میپذیرد و ماینرها برای همیشه از دست میروند.
این شرکت افزود:
این اقدام، هنوز هم ریسک بالایی دارد. با وجود اینکه ما سعی میکنیم بهعنوان عاملی عمل کنیم که به ماینرهای دیگر، در خروج از کشور چین کمک میکند، اما بسیاری از آنان همچنان مردد هستند.
دهقان این نکته را تأیید کرده و افزود که واردات ماینر به ایران، آسان نبوده و نیازمند طی مراحل اداری و گمرکی است.
پیامدهای تحریم
وجود نیروهای امنیت مرزی، تنها عاملی نیست که مانعی را بر سر راه سرمایهگذاران احتمالی به وجود میآورد. در واقع فرد خاصی (دونالد ترامپ) وجود دارد که مشکلات و موانع فراوانی را در این مسیر پدید آورده است.
بیشتر بخوانید: چگونه ترامپ به گسترش بیت کوین در ایران کمک کرد !
همانطور که میدانیم، تحریمهای کنونی ایالاتمتحده، اکثر سرمایهگذاران بالقوه که با بزرگترین اقتصاد دنیا ارتباط دارند را از معامله با ایران منع کرده است. آقای هوکایی گو که صاحب عمارتی در کالیفرنیاست، از طریق ویچت به کویندسک گفت با وجود اینکه وی موافق است که این فرصت بسیار جذاب است و در عین حال سختی شبکه بیتکوین و میزان نرخ هش، هردو سقوط قابلتوجهی را داشتهاند، اما سرمایهگذارانی مانند او جرئت مبادرت به چنین کاری را ندارند.
وی با اشاره به اخبار دستگیری اخیر مدیر ارشد مالی شرکت هواوی در کانادا که به دلیل کمک به دور زدن تحریمها در بازداشت به سر میبرد، گفت:
با توجه به تحریمهایی که از سوی آمریکا به ایران تحمیل شده است، من خودم بهشخصه از ایران بازدید نکردهام. بسیاری از غولهای ماینینگ در چین، یا شرکتهایی که دستگاههای ماینر را تولید میکنند، جرئت راهاندازی تشکیلاتشان در ایران را ندارند. این وضعیت کلی است. ممکن است هزینه برق در ایران جذاب باشد اما این مسئله، تنها ماینرهایی در مقیاس کوچک و انفرادی را به سمت ایران سوق خواهد داد. بیشتر افراد، هنوز هم مردد هستند.
دولت ترامپ پس از خروج از برجامی که در سال ۲۰۱۵ وارد آن شده بود، در روز ششم آگوست اعلام کرد که تحریم علیه ایران را مجدداً در هفتم آگوست اعمال خواهد کرد. با این وجود بر اساس گزارشات، اتحادیه اروپا، روسیه و چین در صدد حفظ توافق هستند تا امکان مبادله و تجارت با ایران همچنان ادامه یابد.
طبق اظهارات صدیقی، ماینینگ ارزهای دیجیتال در ایران از لحاظ قانونی هنوز هم شفاف نیست. بدین معنی که استخراج در ایران نه بهطور کامل قانونی است و نه کاملاً غیرقانونی. وی افزود:
قوانین مرتبط با استخراج ارزهای دیجیتال، فعلاً توسط مجلس شورای اسلامی تصویب نشده اما در دست اقدام است. در ایران، همانند سایر کشورهای حاضر در صنعت ارزهای دیجیتال، نمیتوانید پروانه کسب و کاری برای ماینینگ داشته باشید. این مسئله باعث میشود که بهعنوان مثال، قادر به دریافت وام از بانک نباشید.
وی خاطرنشان کرد:
به همین منظور، انجمن محلی ارزهای دیجیتال در حال همکاری هستند تا قانونگذاران ایرانی را مجاب سازند که با تصویب قانون رسمی، از صنعت استخراج ارزهای دیجیتال محافظت نموده و باعث جذب سرمایه و رشد این صنعت شوند.
صدیقی ادامه داد:
ما معتقدیم که اختلافات سیاسی بین دولتها، نباید به مردم آسیبی برساند.
وی در نهایت گفت:
در مورد تحریمها و روشهای برای مقابله با آن که باید توسط جامعه ارزهای دیجیتال ایران بهکار گرفته شود، مذاکرات زیادی صورت گرفته است.
مردم ما خودشون برق ندارن و توی تابستون بیشتر وقتا برقشون میره و هزینه برق خانگی اونقد بالاست، اینجا مشکل کم آبی و بی آبی هست، اونوقت خارجیا بیان مفت مفتی با برق دزدی یا صنعتی بیت کوین استخراج کنن؟؟؟ خیلی خیلی مسخره هست اگه اینجوری بشه