پروژه چین لینک با هدف ایجاد پلی بین قراردادهای هوشمند در بلاک چین و اطلاعات موجود در دنیای واقعی، ایجاد شد.
ویتالیک بوترین، خالق اتریوم با ارائه قراردادهای هوشمند تحول بزرگی در دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال ایجاد کرد. اما چالشی که از همان ابتدا در مورد این قراردادها مطرح بود، نحوه تعامل و ارتباط آنها با دنیای خارج از بلاک چین و به عبارتی دنیای واقعی خودمان بود. در واقع مشکل اینجا بود که هیچ راهی برای انتقال اطلاعاتی که خارج از فضای بلاک چین بودند به قراردادهای هوشمند وجود نداشت. پروژه چین لینک برای حل این مشکل بوجود آمد.
تاریخچه
پروژه چین لینک توسط شرکتی به نام اسمارت کانترکت (SmartContract) که در سپتامبر ۲۰۱۴ تاسیس شده بود، ایجاد شد.
مانند بسیاری از پروژههای دیگری که در ابتدا با استفاده از بلاک چین اتریوم راهاندازی میشدند، این پروژه نیز در ابتدا در بستر بلاک چین اتریوم ایجاد شد و توکن آن به عنوان یک توکن ERC-20 در یک فروش عمومی در تاریخ ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۷ به پایان رسید و در آن زمان ۳۲ میلیون دلار سرمایه جذب شد.
تیم اصلی که در پشت این پروژه قرار داشتند، دو نفر بودند، سرگی نازاروف (Sergey Nazarov) و استیو الیس (Steve Ellis).
سرگی سابقه کارآفرینی پروژههای مختلفی را داشت و در سال ۲۰۱۱ به دنیای ارزهای دیجیتال علاقهمند شد. قبل از شروع پروژه اسمارت کانترکت، او یک صرافی داراییهای امنیتی و یک سرویس ایمیل غیرمتمرکز نیز ایجاد کرده بود.
استیو نیز از بنیانگذاران شرکت اسمارت کانترکت بود و با سرگی در راهاندازی صرافی داراییهای امنیتی همکاری داشت.
زمانی که اتریوم در سال ۲۰۱۵ به طور رسمی شروع به کار کرد، انقلابی بزرگ در کسبوکارهای سنتی و راهحلهایی که بلاک چین میتوانست به آنها ارائه دهد، ایجاد کرد. در واقع، پس از پیدایش اتریوم، بلاک چین دیگر فقط یک واسط برای انجام معاملات مالی جدید نبود، بلکه با ارائه قراردادهای هوشمند توسط ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، کاربردهای جدید و مفیدی از بلاک چین به دنیا عرضه شد.
اما مشکلی که در رابطه با قراردادهای هوشمند وجود داشت این بود که این قراردادها فقط میتوانستند دادههایی را که در بلاک چین وجود دارد، مدیریت کنند.
پروژه چین لینک برای حل مشکل قراردادهای هوشمند ایجاد شد.
از آنجایی که بسیاری از برنامههایی که در بستر اتریوم ساخته شده بودند، نمیتوانستند با دنیای واقعی ارتباط برقرار کنند و به نوعی یک فاصلهای بین آنها و دنیای واقعی وجود داشت، این مشکل باید به نحوی حل میشد.
اینجا، جاییست که پروژه چین لینک وارد ماجرا میشود. کاربران قراردادهای هوشمند میتوانند با استفاده از شبکه چین لینک، دادهها را از رابطهای کاربری برنامههایی که خارج از فضای بلاک چین قرار دارند، استخرهای داده و سایر منابع برداشته و آن را با بلاک چین ترکیب کنند.
در واقع، چین لینک اطلاعات مربوط به برنامههایی که خارج از بلاک چین قرار دارند را برداشته و به بلاک چین انتقال میدهد.
چگونه کار میکند؟
قراردادهای هوشمند علیرغم فواید زیادی که دارند، به علت محدود بودن به دادههای درون زنجیرهای (on chain) یک بلاک چین، ظرفیت زیادی نداشته و این موضوع ارتباطشان را با دنیای واقعی محدود میکند.
کار چین لینک برقراری ارتباط بین قراردادهای هوشمندی که درون زنجیرههای بلاک چینی کار میکنند با کسب و کارها و دادههایی است که خارج از زنجیرههای بلاک چین هستند.
برای انجام این کار شبکه چین لینک دو جزء اصلی دارد:
زیر ساخت درون زنجیرهای و زیرساخت برون زنجیرهای.
زیرساخت درون زنجیرهای شامل قراردادهایی است که در بلاک چین اتریوم بکار گرفته میشود و به آنها قراردادهای اوراکل میگویند.
قراردادهای اوراکل درخواستهای کاربرانی را که تمایل دارند به دادههایی خارج از زنجیرههای بلاک چین دسترسی داشته باشند، بررسی کرده و پاسخ میدهند.
برای درک بهتر موضوع، نگاهی جزئیتر به مفهوم اوراکل میاندازیم.
اوراکلها بین بلاک چین و منابع داده قرار گرفته و اطلاعات مورد نیاز بلاک چین را در اختیار آنها قرار میدهد. بنابراین قراردادهای هوشمند میتوانند بر اساس اطلاعاتی که اوراکلها در اختیارشان قرار میدهند اجرا شوند.
کاربرانی که دادههایی از خارج از فضای بلاک چین میخواهند، یک درخواست در قالب قرارداد به شبکه چین لینک ارسال میکنند. شبکه چین لینک با توجه به اوراکلهای موجودی که با آنها در ارتباط است، این درخواستها را پردازش میکند.
درخواستهایی که در قالب قرارداد در شبکه چین لینک ثبت میشوند، سه بخش مختلف دارند:
یک قرارداد اعتباری که برای ردیابی تایید اعتبار ارائه دهنده اوراکل استفاده میشود.
یک قراداد برای تطبیق سفارش که درخواست کاربر را در شبکه ثبت میکند و پیشنهادهایی را از سوی ارائهدهندگان اوراکلها دریافت میکند.
و یک قراداد نهایی که دادههای مربوط به اوراکل انتخاب شده را جمع کرده و آنها را برای رسیدن به یک نتیجه دقیق آماده میکند.
در حال حاضر، شبکه چین لینک فقط میتواند با قراردادهای هوشمندی که در بلاک چین اتریوم راهاندازی شدهاند، ارتباط برقرار کند، اما هدف آن این است که در آینده بتواند با قراردادهای هوشمندی که در بلاک چینهای مختلف ارائه میشوند نیز ارتباط داشته باشد.
لازم به ذکر است، توکن پروژه چین لینک که از ابتدا در بستر بلاک چین اتریوم راهاندازی شد، یک توکن ERC-20 بوده و لینک (LINK) نام دارد.
مهمترین کاربردها
قراردادها، تعهداتی را بین طرفین درگیر در یک معامله تعریف میکنند. به لطف تکنولوژی دفتر کل توزیع شده، قراردادهای هوشمند، راه سادهتر و بهتری برای اجرای قرادادها ارائه دادهاند.
با این وجود، استفاده از این قراردادهای هوشمند در جهان امروز بسیار محدود است، زیرا این قراردادها نمیدانند در جهان واقعی چه میگذرد و نمیتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
تنها راه ارتباط قراردادهای هوشمند با منابع خارجی از طریق اوراکل است.
چین لینک اولین شبکه اوراکلی غیرمتمرکز است که قابلیت ارسال و دریافت دادهها از منابع خارجی به قراردادهای هوشمندی که بر بستر بلاک چین راهاندازی میشوند را ارائه میدهد.
برای درک بهتر لزوم ارتباط بین قراردادهای هوشمند و منابع اطلاعاتی خارج از بلاک چین، در ادامه به برخی از کاربردهای چین لینک میپردازیم.
سیستمهای پرداختی
در قراردادهای هوشمند، امکان پرداخت با استفاده از ارزدیجیتال انحصاری بلاک چین مربوط به آن قرارداد هوشمند، کار آسانی است. مثلا اگر قرارداد هوشمند اتریوم داشته باشیم، امکان پرداخت در آن قرارداد هوشمند با استفاده از سکه اتر، کار آسانی است.
اما در دنیای واقعی، بسیاری از کسب و کارها حاضر نیستند خطر نوسانات قیمت داراییهای دیجیتال را بپذیرند و در پرداخت قراردادهای خود از این ارزها استفاده کنند.
قراردادهای هوشمند برای اینکه بتوانند بیشتر در دنیای واقعی مورد استفاده قرار گیرند، باید امکان استفاده از روشهای پرداخت متنوعی در آنها فراهم شود.
بنابراین با توجه به گزینههای پرداختی گستردهای که در سراسر جهان وجود دارد، قراردادهای هوشمند برای اینکه بتوانند کاربردیتر شوند و در دنیای واقعی مورد استفاده قرار گیرند، لازم است امکان پرداخت با روشهای متنوعی از این گزینههای پرداخت در قراردادهای هوشمند، فراهم شود.
پرداختهای بانکی
چین لینک، این امکان را فراهم میکند که قراردادهای هوشمند بتوانند به راحتی به سیستمهای بانکی موجود متصل شوند و توسعهدهندگان بتوانند با استفاده از آن اپلیکیشنهایی را ایجاد کنند که از طریق سیستمهای مالی سنتی امکانپذیر نبود.
توسعهدهندگان قراردادهای هوشمند، با استفاده از چین لینک میتوانند اطلاعاتی از قبیل حسابهای بانکی مشتریان، سپردهگذاریها و… را از بانکهای جهانی در قراردادهای هوشمند ادغام کند.
این توسعهدهندگان همچنین میتوانند از مزایای پرداخت بینالمللی سوئیفت برای پرداختهای برون مرزی استفاده کنند.
ایجاد شبکههای پرداختی
چین لینک میتواند به آسانی قابلیت دسترسی به قراردادهای هوشمند را به ارائهدهندگان کارتهای اعتباری بدهد و از این طریق، شبکههای پرداختی شبیه به پیپال ایجاد کند.
با استفاده از شبکه چین لینک میتوان شبکههای پرداختی شبیه به پیپال ایجاد کرد.
استفاده از ارزهای دیجیتال مختلف در قراردادهای هوشمند
محبوبیت و مقبولیت ارزهای دیجیتال روز به روز در حال افزایش است، اما بیشتر ارزهای دیجیتال محبوب نمیتوانند در قراردادهای هوشمند به عنوان روشی برای پرداخت مورد استفاده قرار گیرند و به نوعی ارتباط بیشتر آنها با قراردادهای هوشمند، قطع است.
چین لینک پلتفرمهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند را قادر میسازد تا پرداختهای خود را در دفتر کل توزیع شده هر ارز دیجیتال دیگری انجام دهند و با این روش این مشکل را حل میکند.
این قابلیت باعث میشود افرادی که یک قرارداد هوشمند را راهاندازی میکنند، پرداختهای خود را با بیت کوین، ریپل، نانو، ارزهای دیجیتال باثبات و یا هر ارز دیجیتال دیگر مورد نظر خود، انجام دهند.
صرافیهای غیرمتمرکز
بیشتر صرافیهای غیرمتمرکز، کاربران را مجبور میکنند که برای تبدیل داراییهایشان، کیفپول خود را به صرافی متصل کنند. اما چین لینک، یک روش جدید برای طراحی صرافیهای غیرمتمرکز ارائه داده است. با استفاده از چین لینک و قراردادهای هوشمند دسترسی به حسابهایی که خارج از زنجیره بلاک چین مورد نظر قرار دارند، برای هر دو طرف معامله امکانپذیر خواهد شد.
پروژه چین لینک با وجود هدفی که دارد و کاری که انجام میدهد کاربردهای گستردهای دارد که در اینجا فقط به چند مورد از آنها اشاره شد.
چالشها و راهکارها
یکی از چالشهای اساسی که در مورد چین لینک و کاری که انجام میدهد، وجود دارد، این است که اوراکلهای مورد استفاده در چین لینک، متمرکز بودند.
چین لینک برای حل مسائل مربوط به متمرکز بودن این اوراکلها، راهحل توزیع منابع و اوراکلها را پیشنهاد میدهد.
به این معنی که برای جمعآوری اطلاعات مربوط به قرارداد یک کاربر از اوراکلهای مختلفی استفاده شود و همچنین این اوراکلها هر کدام برای جمعآوری اطلاعات خود از منابع مختلفی استفاده کرده باشند. این راهحل میتواند یکپارچهسازی پلتفرم و صحت اطلاعات جمعآوری شده را تضمین کند.
فرض کنید یک قراداد هوشمند به ارزش یک میلیارد دلار ایجاد کردهاید، اما فقط به این دلیل که با استفاده از اوراکلهای متمرکز شبکه چین لینک و از خارج از بلاک چین، این قرارداد هوشمند اطلاعات غلط و بدی را دریافت کرده، هک شود. در این صورت لزوم استفاده از منابع اطلاعاتی غیرمتمرکز را میتوانید به خوبی درک کنید.
برای حل این مشکل، چین لینک، یک شبکه غیرمتمرکز از نودهای اوراکلی ایجاد کرد که دادههای دریافتی از منابع اطلاعاتی خارج از زنجیره را بازیابی میکنند و تنها پس از بازیابی اطلاعات توسط این نودهای غیرمتمرکز، اطلاعات میتوانند در قراردادهای هوشمند مورد استفاده قرار گیرند و اجرا شوند.
سازندگان قراردادهای هوشمند مایلند سازوکاری در شبکه وجود داشته باشد که بدون اینکه نیاز باشد به پایگاه داده خاصی اعتماد کنند، با استفاده از اوراکلهای توزیع شده، دادههای لازم را دریافت کرده و در قرارداد هوشمند مورد نظر خود اجرا کنند.
زمانی که یک نفر بخواهد قراداد هوشمندی ایجاد کند و برای استفاده از دادههای خارج از زنجیره بلاک چین در قرارداد هوشمند خود از شبکه چین لینک استفاده کند، ابتدا باید تعداد نودهایی که میخواهد مورد استفاده قرار دهد را انتخاب کند.
به عنوان مثال، انتخاب یک نود و استفاده از آن برای گرفتن اطلاعات از خارج از زنجیره و انتقال آن به قرار داد هوشمند مورد نظر خود، هزینه کمتری نسبت به انتخاب تعداد بیشتری نود دارد، اما در عوض خطرات امنیتی بیشتری نیز به همراه دارد. یعنی اگر برای استفاده از اطلاعات خارج از زنجیره بلاک چین در قرارداد هوشمند خود، به جای استفاده از ۱ نود از ۱۰۰ نود استفاده کنیم، آن قرارداد هوشمند به مراتب امنتر و قابل اعتمادتر میشود، اما هزینه آن نیز بالاتر خواهد بود.
برنامهها و رویدادهای پیشرو
چین لینک جزء پروژههایی است که تاکنون هیچ گاه نقشه راه مشخصی به صورت رسمی ارائه نکرده است.
اما میتوانیم با استفاده ازبرنامههایی که تیم این پروژه در کنفرانسهای مختلف ارائه داده و همچنین با استفاده از شواهد موجود، حدسهایی در رابطه با نقشه راه آن برای آینده داشته باشیم.
تقریبا تمام متخصصین دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال به این نتیجه رسیدهاند که قابلیت ارتباط بین بلاک چین و دنیای واقعی و دادههای خارج از بلاک چین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
با نگاهی به همکاریهای گذشته این پروژه میتوانیم ببینیم پروژههای زیادی برای بهره بردن از این قابلیت با چین لینک اعلام همکاری کردهاند.
با توجه به شواهد موجود انتظار میرود تعداد بیشتری از پروژههای ارائهدهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز برای استفاده از دادههای خارج از بلاک چین، به این پروژه بپیوندند. زیرا اوراکلهای چین لینک این قابلیت را فراهم میکنند که قراردادهای هوشمند بتوانند از یک حافظه خارجی (خارج از فضای بلاک چین) استفاده کرده و از این طریق بتوانند با دنیای واقعی تعامل داشته باشند و به زبان ساده بتوان از این قراردادهای هوشمند در دنیای واقعی استفاده کرد.
همچنین با وجود اینکه اوراکلهای این پروژه در حال حاضر فقط قابلیت ادغام و تعامل با بلاک چین اتریوم را دارند، بر اساس صحبتهای سرگی نازاروف، بنیانگذار و موسس پروژه چین لینک، اعضای این تیم در تلاشند تا امکان ادغام اوراکلهای خود با هر یک از بلاک چینهای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند مانند ترون، ایاس و .. را فراهم کنند تا از این طریق افراد بیشتری بتوانند از مزایای پروژه چین لینک استفاده کنند و کاربردهای بلاک چین در زندگی روزمره پر رنگتر شود.
همکاریها و پذیرندگان
چین لینک از جمله پروژههایی است که در نیمه اول سال ۲۰۱۹ و در زمانی که بیشتر آلت کوینها در شرایط نامساعدی از نظر رشد قیمتی به سر میبردند، توانست به شدت رشد کند و بیشتر افزایش قیمتی که این پروژه در طول ۶ ماه اول سال ۲۰۱۹ تجربه کرد، حاصل همکاریهای موثر آن با شرکتهای بزرگ و معروف بود.
چین لینک، سوئیفت و گوگل
در یکی از مهمترین این همکاریها که در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۱۹ اعلام شد، گوگل پروژه چین لینک را به عنوان یک شریک رسمی سرویس ابری (Cloud) انتخاب کرده و همکاری خود با این پروژه را اعلام کرد.
بر اساس این مشارکت، که در یکی از پستهای وبلاگ گوگل کلود (Google Cloud) مفصل درباره آن توضیح داده شده است، گوگل قصد دارد دادههای بیگکواِری BigQuery را با استفاده از اوراکلهای چین لینک به بلاک چین انتقال داده و در قراردادهای هوشمند از آنها استفاده کند.
بر اساس پستی که در این باره در وبلاگ گوگل منتشر شد، سرگی نازاروف و اسیتو الیس، ابتدا پلتفرم اسمارت کانترکت و سپس چین لینک را ایجاد کردند تا بتوانند ارتباط مناسبی میان منابع اطلاعاتی موجود که خارج از فضای بلاک چین قرار دارند با سیستمهای مبتنی بر بلاک چین ایجاد کنند. این پروژه در حال همکاری با بزرگترین سیستمهای مالی سنتی دنیا مانند سوئیفت و بزرگترین شرکتهای پایگاه داده مانند گوگل کلود است.
چین لینک و سایر ارزهای دیجیتال
علاوه بر پروژههای مختلفی که در فضای خارج از بلاک چین قرار دارند و برای انتقال اطلاعات خود به بلاک چین و اجرای آنها در قراردادهای هوشمند با پروژه چین لینک در حال همکاری هستند، پروژههای زیادی از ارزهای دیجیتال نیز با چین لینک همکاری کرده تا از خدمات این پروژه استفاده کنند.
یکی از همکاریهای موثر و کاربردی پروژه چین لینک، همکاری این پروژه با پروژه آیوتکس (IoTeX) بوده است.
پروژه آیوتکس که با هدف استفاده در کاربردهای اینترنت اشیاء (IoT) طراحی و ایجاد شد، در تاریخ ۱۲ جولای اعلام کرد قصد دارد تا با همکاری با پروژه چین لینک از قابلیتهای این پروژه در پلتفرم خود استفاده کند.
بر اساس همکاری، قرار است چین لینک در شبکه اصلی آیوتکس (IoTex) ادغام شده و قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز آیوتکس بتوانند با استفاده از شبکه چین لینک از دادههایی که خارج از زنجیرههای بلاک چین و در دنیای واقعی قرار دارند، استفاده کنند.
یکی دیگر از پروژههای ارز دیجیتالی که قرار است از قابلیتهای چین لینک در شبکه خود استفاده کند، پروژه سلر (Celer) است که چندی پیش عرضه اولیه آن در لانچپد بایننس با موفقیت انجام شد.
در این همکاری قرار است، دادهها از دنیای واقعی و از منابع اطلاعاتی مختلف، از طریق شبکه چین لینک و اوراکلهای آن به پلتفرم دو لایهای و مقیاسپذیر سلر برده شده و در آنجا مورد استفاده قرار گیرد.
تعداد پروژههایی که وارد مشارکت با چین لینک شدهاند و قصد دارند در پلتفرم خود از این شبکه استفاده کنند، بسیار زیاد است، شاید بتوان یکی از دلایل آن را نبود هیچ رقیب جدیای برای چین لینک و کاربردی بودن این پروژه در دنیای واقعی دانست.
اما چیزی که در حال حاضر برای همه روشن است این موضوع است که با وجود همکاریهای متعدد چین لینک چه با پروژههای خارج از فضای بلاک چین مانند گوگل کلود و چه پروژههای ارز دیجیتال مانند آیوتکس و سلر، انتظار میرود این پروژه در آینده بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و آینده درخشانی در انتظار آن باشد.
رقبای اصلی
یکی از عواملی که در تحلیل فاندامنتال یک پروژه و زمانی که میخواهیم پتانسیلهای آن پروژه در آینده را بررسی کنیم، تا با چشمانداز میانمدت یا بلندمدت بر روی آن سرمایهگذاری کنیم، بررسی رقبای آن است.
با سرعت رو به رشدی که پروژههای ارزهای دیجیتال دارند، هر روز با پروژه جدیدی روبرو میشویم که در نگاه اول کاربردی و جذاب به نظر میرسد، اما اگر بدون شناخت و دانش کافی بخواهیم بر روی تمام این پروژهها سرمایهگذاری کنیم، حتما با شکست مواجه میشویم.
با نگاهی به لیست ارزهای دیجیتال برتری که در حال حاضر وجود دارند، میتوانیم ببینیم، پروژههای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز، سهم زیادی از سرمایه موجود در این بازار را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین همه نسبت به اهمیت این دسته از ارزهای دیجیتال آگاهیم.
اما چالشی که همواره در مورد قراردادهای هوشمند مطرح بوده، ناتوان بودن آن در ارتباط با دنیای واقعی و خارج از فضای بلاک چین است.
با وجود اهمیت قراردادهای هوشمند به نظر میرسد حل این چالش و برطرف کردن این مشکل نیز از اهمیت بالایی برخوردار باشد. از این رو میتوان پیشبینی کرد در آینده با پروژههای بیشتری که با هدف و کاربردی شبیه به چین لینک ایجاد شده باشند، روبرو شویم. اما در حال حاضر و در دنیای ارزهای دیجیتال، فقط یک رقیب جدی میتوان برای آن یافت که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
چین لینک و انیگما
انیگما نیز مانند چین لینک در سال ۲۰۱۷، در بستر بلاک چین اتریوم و با هدف دسترسی به دادههای خارج از فضای بلاک چین و دادههای موجود در دنیای واقعی و انتقال و قابلیت استفاده از آنها در قراردادهای هوشمند ایجاد شد.
اما راهحلی که انیگما برای حل این مشکل ارائه کرد کمی متفاوت از چین لینک بود.
انیگما برای حل مشکل عدم دسترسی به اطلاعات خارج از زنجیره بلاک چین در قراردادهای هوشمند، قراردادهای پنهان را ارائه داد.
قراردادهای پنهان که انیگما ارائه داده میتوانند خارج از زنجیره بلاک چین اجرا شوند، به این معنی که اجرای قرارداد در بلاک چین اتریوم اتفاق نمیافتد.
این پروژه که با داشتن حجم سرمایه ۳۴ میلیون دلاری در رتبه ۱۳۱ ارزهای دیجیتال قرار دارد، فاصله ۱۰۰ میلیون دلاری با رقیب خود یعنی چین لینک دارد و با وجود اینکه این دو پروژه کار خود را تقریبا همزمان شروع کردند، به نظر میرسد چین لینک تاکنون در تحقق اهداف خود موفقتر بوده که توانسته چنین فاصله زیادی را با رقبای خود ایجاد کند.
رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت
با نگاهی به نمودار قیمتی توکن پروژه چین لینک، میتوان دید که این ارز دیجیتال از ابتدای سال ۲۰۱۹ و در بازههای زمانی مختلف، افزایش قیمتهای زیادی را تجربه کرده است.
اگر بتوانیم دلیلی که پشت هر افزایش قیمت آن بوده را بفهمیم میتوانیم در آینده که با اتفاقاتی مشابه آن در مورد این ارز دیجیتال روبرو شدیم، رفتار قیمتی آن را با اطمینان بیشتری پیشبینی کنیم و بنابراین بتوانیم از تغییرات قیمت آن سود ببریم.
ارز دیجیتال لینک (LINK) از ۲ تا ۲۰ ژانویه، ۱۱۱ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است که به بررسی اتفاقاتی که در این بازه زمانی در مورد این ارز دیجیتال رخ داده و میتوانسته در افزایش قیمت آن موثر باشد، میپردازیم.
۸ ژانویه ۲۰۱۹
تیم چین لینک در تاریخ ۸ ژانویه اعلام کرد قصد دارد در سمیناری که در تاریخ ۲۳ ژانویه در سانفرانسیسکو برگزار میشود در رابطه با اهمیت و چگونگی ارتباط و اتصال قراردادهای هوشمند به دنیای واقعی صحبت کند.
۱۷ ژانویه ۲۰۱۹
پروفسور آری جولز (Ari Juels)، که یکی از مهرههای کلیدی در یکی از شرکتهای غول تکنولوژی به نام کورنل (Cornell Tech) است، مقالهای منتشر کرده و در آن اهمیت قراردادهای هوشمند و لزوم استفاده از آنها در دنیای واقعی را توضیح داد.
پروفسور جولز با اشاره به اینکه استفاده از قراردادهای هوشمند در دنیای واقعی میتواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد، اهمیت شبکه چین لینک را توضیح میدهد. او که از اعضای اصلی شرکت کورنل است در حال تحقیق بر روی استفاده از قابلیتهای شبکه و اوراکلهای چین لینک برای انتقال دادههای خارج از زنجیره بلاک چین که در اپلیکیشنهای دنیای تکنولوژی وجود دارند به بلاک چین و استفاده از آنها در قراردادهای هوشمند است.
هرچند اخبار منتشر شده در ژانویه ۲۰۱۹، بیشتر تخصصی بوده، اما توانسته تاثیر زیادی داشته باشد. انتشار اینگونه اخبار معمولا و در مورد اکثر پروژهها تاثیر چندانی بر روی قیمت ندارد، اما در مورد پروژه چین لینک، در چندین بازه زمانی میبینیم که انتشار اخبار این چنینی نیز میتواند تاثیر بسیار مثبتی در قیمت داشته باشد.
در ماه مارس نیز، در مدت ۳ روز، شاهد یک افزایش قیمت ۲۷ درصدی در ارز دیجیتال لینک (LINK) بودهایم که به بررسی دلایل و اخبار منتشر شده در این بازه زمانی میپردازیم.
۷ مارس ۲۰۱۹
پروژه چین لینک در ادامه مشارکتهای متعددی که از ابتدای ۲۰۱۹ اعلام کرده بود، همکاری خود با کمپانی اوراکلیزایت Oraclizeit را اعلام کرد که در طی این همکاری قرار بر این شد که این پروژه از شبکه چین لینک برای در دسترس قرار دادن اوراکلهای خود در قراردادهای هوشمند استفاده کند.
۹ مارس ۲۰۱۹
در کنفرانس ETHDenver ۲۰۱۹، سرگی نازاروف، به عنوان یکی از بنیانگذاران پروژه چین لینک حضور پیدا کرد و در مورد استفاده از اوراکلها برای کاربردیتر کردن قراردادهای هوشمند سخنرانی کرد.
همانطور که انتظار میرفت، انتشار اخباری مانند حضور در کنفرانسهای مختلف و اعلام همکاریهای استراتژیکی که در خیلی از پروژهها نمیتواند تاثیری در قیمت داشته باشد، منجر به افزایش قیمت توکن پروژه چین لینک شد.
ارز دیجیتال لینک، بار دیگر در ماه می و با افزایش قیمت ۱۴۰ درصدی در مدت ۸ روز توجه طرفداران ارزهای دیجیتال را به خود جلب کرد.
۱۴ می ۲۰۱۹
تیم لینک در کنفرانسی اعلام کرد که شبکه اصلی آنها در بستر بلاک چین اتریوم در ۳۰ام ماه می راهاندازی میشود. آنها همچنین اعلام کردند جزئیات بیشتر در این مورد را هفته بعد منتشر خواهند کرد.
۱۸ می ۲۰۱۹
تیم چین لینک مقالهای در وبلاگ خود منتشر کرده و در آن توضیح میدهد که چگونه محدودیتهای استفاده از قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در دنیای واقعی را با استفاده از شبکه چین لینک حذف کرده است. در این مقاله ۴۴ روش برای بهبود قراردادهای هوشمند با استفاده از چین لینک ارائه شده است.
۲۰ می ۲۰۱۹
پروژه XYO که یک پروژه بسیار جدید است و عرضه اولیه آن در سال ۲۰۱۸ برگزار شد، در خبری به صورت رسمی اعلام کرد قصد دارد اطلاعات مبتنی بر اینترنت اشیاء (IoT) خود را در شبکه چین لینک ادغام کند و از این طریق دادههای خود را در قراردادهای هوشمند و بلاک چین های دیگر در دسترس قرار دهد.
پروژه XYO قصد دارد برای انتقال اطلاعات از دنیای واقعی به بلاک چین خودش از شبکه چین لینک استفاده کند.
با وجود اینکه زمان زیادی از عرضه پروژه XYO نمیگذرد، این پروژه توانسته با حجم سرمایه ۵.۵ میلیون دلاری، خود را در جایگاه ۴۱۲ام در لیست ارزهای دیجیتال قرار دهد. پروژه XYO در سال ۲۰۱۸ که در زمستان ارزهای دیجیتال قرار داشتیم و ICOها رونقی نداشتند، با تبلیغات زیاد و استفاده از افراد شناخته شده در دنیای ارزهای دیجیتال، توانست شهرت زیادی کسب کند. از این رو این همکاری نیز تاثیر زیادی در رشد قیمت ارز دیجیتال لینک داشت.
در ادامه صعودهای قیمتی عجیب و غریب ارز دیجیتال لینک (LINK)، بار دیگر شاهد افزایش ۷۶ درصدی ارزش این ارز در مدت دو روز بودیم.
۱۴ ژوئن ۲۰۱۹
در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۱۹ گوگل کلود در وبلاگ خود پستی منتشر کرد و در آن اعلام کرد پروژه چین لینک را به عنوان یک شریک رسمی سرویس ابری (Cloud) خود انتخاب کرده و همکاری خود با این پروژه را اعلام کرد.
گوگل اعلام کرد قصد دارد در سرویس ابری خود از شبکه چین لینک استفاده کند.
در پی انتشار خبر همکاری چین لینک با سرویس ابری گوگل، قیمت توکن آن، یعنی Link، یک افزایش ۷۶ درصدی را در طول یک روز تجربه کرد که چنین افزایش قیمت ناگهانی و زیادی نشاندهنده اهمیت بالای برقرار شدن این همکاری از نظر طرفداران و متخصصین دنیای ارزهای دیجیتال است.
در پایان ماه ژوئن نیز این پروژه که از ابتدای ۲۰۱۹، بارها سرمایهگذاران خود را با سودهای زیادی خوشحال کرده بود، بار دیگر و این بار با یک افزایش ۱۶۴ درصدی، طرفداران خود را شگفت زده کرد.
تیم چین لینک از ابتدای ماه ژوئن، اقدام به اعلام همکاری با پروژههای متفاوتی کردند که هیچ کدام نتوانست تاثیر زیادی بر قیمت داشته باشد، اما با نگاهی به حجم معاملات ۲۴ ساعته در این بازه زمانی میتوان فهمید که انتشار این اخبار منجر به افزایش حجم معاملات روزانه و تشکیل ناحیه اکومولیشن یا جمعآوری شده است.
از جمله این همکاریها میتوان به اعلام مشارکت چین لینک با پروژه هارمونی در تاریخ ۶ ژوئن، همکاری با پروتکل ریزرو (Reserve) در تاریخ ۱۰ ژوئن، همکاری با پروژه گوچین (GoChain) در تاریخ ۱۱ ژوئن، همکاری با پروژه ماتیک (Matic) در تاریخ ۱۲ ژوئن، و … اشاره کرد.
نکته جالب توجهی که میتوان در میان این همکاریها دید این است که پروژه چین لینک تقریبا با تمام پروژههایی که عرضه اولیه آنها در لانچ پد بایننس در ۲۰۱۹ برگزار شد، از جمله سلر (Celer)، ماتیک (Matic)، هارمونی (Harmony)، پیمان همکاری بسته است.
تیم فنی و اجرایی
یکی از مهمترین عواملی که نقش اساسی در موفقیت پروژهها دارد، تیمی است که در پشت آن پروژه قرار دارد.
برای مثال، سرگی نازاروف، بنیانگذار پروژه اسمارت کانترکت در سال ۲۰۱۴ بوده که شرکت او در زمینه ساخت اوراکلهایی برای شرکتهای بزرگی مانند سوئیفت سالیان سال فعالیت کرده است.
ایجاد و توسعه پروژه چین لینک که در نوع خودش بیرقیب محسوب میشود و در مدت زمان کمی پس از تاسیسش توانسته جایگاه بسیار خوبی پیدا کند و با شرکتهای بزرگی مشارکت داشته باشد، نشان از حضور تیم متخصص و قوی در پشت این پروژه دارد.
بنیانگذار شرکت اسمارت کانترکت و پروژه چین لینک و مدیر عامل پروژه
او فعالیت خود را با گروه فرستمارک کپیتال (FirstMark Capital) شروع کرد و سپس برای پیوستن به دنیای ارزهای دیجیتال، در سال ۲۰۱۱، کار خود را رها کرد. او شدیدا معتقد است که فناوری بلاک چین توانایی تغییر نحوه توزیع ثروت در جوامع، اجرای قرادادها و به اشتراکگذاری اطلاعات را دارد.
بنیانگذار شرکت اسمارت کانترکت و پروژه چین لینک و از اعضای هیئت مدیره پروژه
او قبل از پیوستن به دنیای ارزهای دیجیتال به عنوان مهندس نرمافزار فعالیت داشته و بیشتر در زمینههای امنیت دادهها و نرمافزارهای اتوماسیون پرداختی کار میکرد. او یکی از طرفداران سفت و سخت اتریوم، بیت کوین و آینده غیرمتمرکزی است که همه ما در حال ساختن آن هستیم.
دیمیتری روشه
مهندس نرمافزار
دیمیتری یکی از مهندسین نرمافزار موفقی است که پیش از ورود به دنیای ارزهای دیجیتال، هدایت تیمهای نرمافزاری موفقی از جمله اینفوگروپ را بر عهده داشته است. او بارها در مصاحبههای خود عنوان کرده که نسبت به تاثیرات اجتماعی مثبتی که ارتباط قرادادهای هوشمند با دنیای واقعی ایجاد میکند و منجر به بالا رفتن شفافیت و عدالت در جامعه میشود، بسیار امیدوار است.
این فقط سه تن از اعضای تیم ۲۰ نفره چین لینک بودند. سایر اعضای آن نیز همگی افرادی هستند که در زمینه کاری خود، متخصص و باتجربه به حساب میآیند. برای دسترسی به اطلاعات سایر اعضای تیم، میتوان به این لینک مراجعه کرد.
شبکههای اجتماعی چین لینک
برای داشتن دید بهتری نسبت به فعال بودن تیم چین لینک و ارتباط آنها با کاربران، سری به شبکههای اجتماعی این پروژه میزنیم.
تعداد دنبال کنندهها: ۱,۱۰۰ نفر
تعداد اعضاء:۱۰,۵۰۰
تعداد دنبال کنندهها: ۳۰ هزار نفر
تعداد اعضاء: ۱,۵۰۰
حال در ادامه به بررسی برخی پارامترهای عددی مانند مارکت کپ، حجم معاملات روزانه، NVT، ROI و تاثیر آنها بر روی چین لینک میپردازیم.
مارکتکپ یا ارزش کل بازار
پروژه چین لینک با داشتن حجم سرمایه ۲۰ میلیون دلاری، با قرار گرفتن در رتبه ۱۷ام، توانسته خود را در جمع ۲۰ ارز دیجیتال برتر از نظر حجم سرمایه قرار دهد.
با یک نگاه کلی به لیست ارزهای دیجیتال میتوان فهمید، در یک سال اخیر، جابجایی زیادی بین پروژههای مختلف صورت گرفته و سرمایه موجود در دنیای ارزهای دیجیتال به صورت واضح و معناداری به سمت پروژههای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز رفته است. با دانستن این واقعیت میتوان فهمید اهمیت این دسته از پروژهها به مرور زمان در حال زیاد شدن است.
با وجود حجم سرمایه بالایی که در حال حاضر در پروژههای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز وجود دارد و همچنین دانستن این واقعیت که یک چالش اساسی که درباره این دسته از پروژهها وجود دارد، عدم ارتباط آنها با دنیای واقعی و ناتوانایی آنها از استفاده از اطلاعات خارج از دنیای بلاک چین است و همچنین با وجود اینکه بسیاری از این پروژهها تاکنون همکاری خود با پروژه چین لینک را اعلام کردهاند، انتظار میرود با گذشت زمان، این پروژه بیش از پیش مورد استقبال و استفاده قرار گیرد و با جذب سرمایههای بیشتر بتواند خود را در جایگاههای بهتری در میان ارزهای دیجیتال قرار دهد.
حجم معاملات
حجم معاملات انجام شده روزانه همواره به عنوان یکی از پارامترهای ارزشمندی بوده است که در بررسی پروژهها در نظر گرفته میشود. این پارامتر، میزان فعالیت خریداران و فروشندگان را در روزهای مختلف نشان میدهد و استفاده از آن در کنار مارکتکپ و سایر پارامترها، دید بسیار خوبی از روند آینده پروژه به ما میدهد.
تاریخچه حجم معاملات ۲۴ ساعته ارز دیجیتال لینک (LINK)، در تصویر زیر قابل مشاهده است.
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، در بعضی از روزها با وجود افزایش حجم معاملات ۲۴ ساعته، مارکت کپ نه تنها زیاد نشده، بلکه کم هم شده که این میتواند نشانهای برای ناحیه accumulation یا جمعآوری و احتمال شروع روند صعودی در روزهای بعد از آن باشد.
ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه چینلینک
علاوه بر حجم معاملات انجام شده در صرافیها، پارامتر دیگری وجود دارد که ارزش تراکنشها در شبکه چین لینک را بر حسب دلار مشخص میکند و اهمیت بیشتری نسبت به حجم معاملات صرافیها دارد. زیرا ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال بسیار بهتر میتواند فعالیت کاربران آن پروژه را نشان دهد.
به علاوه اینکه درصد زیادی از حجم معاملات ثبت شده در صرافیها نامعتبر و جعلی است و اطلاعات حاصل از آنها قابل اتکا نیست. اما ارزش تراکنشهای ثبت شده در شبکه بلاک چین پروژه معتبر است و نمیتواند دستکاری شود.
با مراجعه به تاریخچه حجم تراکنشهای انجام شده در شبکه چینلینک در چند ماه اخیر میتوان دید که ارزش دلاری تراکنشهای انجام شده در این شبکه در بازههای زمانی مختلف نوسانات زیادی داشته است.
برای درک بهتر ارتباط ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه چین لینک بر روی قیمت، میتوان هر دو نمودار را باهم رسم کرد.
همانطور که در نمودار بالا مشخص است، روند کلی قیمت و ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه چین لینک، تا حدی متناسب است و با دانستن ارزش تراکنشهای انجام شده در شبکه آن در هر روز در کنار سایر پارامترها میتوان آینده قیمتی ارز دیجیتال لینک (LINK) را با دقت بهتری پیشبینی کرد.
بررسی پارامتر NVT
این پارامتر، ارزش یک شبکه نسبت به ارزش تراکنشهای انجام شده در آن را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکند.
در رابطه بالا مقدار پارامتر NVT در یک روز و در تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۹ محاسبه شده است.
اما دانستن این پارامتر در یک روز نمیتواند دید خوبی نسبت به پروژه بدهد و برای داشتن دید بهتر لازم است، پارامتر NVT را در روزهای مختلف محاسبه کرده و نمودار آن را در بازه زمان رسم کنیم. سپس تغییرات این پارامتر در روزهای مختلف را مورد بررسی قرار دهیم.
برای داشتن درک بهتر نسبت به ارتباط این پارامتر با قیمت، میتوان نمودار پارامتر NVT و قیمت را به صورت همزمان رسم کرد.
با توجه به تعریف ارائه شده برای پارامتر NVT، میتوان در رابطه بالا مشاهده کرد این پارامتر با قیمت رابطه عکس دارند. اما پیکهای نمودار قیمت را نمیتوان با نگاشت یکبهیک به نمودار NVT تشخیص داد و بطور کلی استفاده از پارامتر NVT برای پیشبینی قیمت به تنهایی نمیتواند ابزار مناسبی باشد.
میزان به صرفه بودن استخراج
از آنجایی که پروژه چین لینک از ابتدا در بستر بلاک چین اتریوم راهاندازی شد و توکن آن لینک (LINK) نیز یک توکن ERC-20 است، مکانیسم اجماع مورد استفاده در آن برای تایید تراکنشها، اثبات انجام کار است.
اما از آنجایی که هنوز بلاک چین انحصاری خود را ندارد، قابلیت استخراج کردن در آن وجود ندارد و بنابراین میزان به صرفه بودن استخراج اصلا برای آن مطرح نمیشود.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
پارامتر ROI یا نرخ بازگشت سرمایه، نشاندهنده میزان رشد قیمت یک ارز دیجیتال از ابتدای راهاندازی تا زمان بررسی این پارامتر است.
اطلاعات اولیه مربوط به قیمت توکن لینک (LINK) در سایت کوینمارکتکپ، مربوط به ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۷ و با قیمت ۰.۱۵ دلار میشود. با در نظر گرفتن این قیمت به عنوان قیمت اولیه، نرخ بازگشت سرمایه برای این ارز دیجیتال، در حال حاضر، ۱,۴۰۰ درصد است که برای پروژهای که تازه تاسیس است، رقم بسیار بالایی محسوب میشود.
به زبان سادهتر، اگر در سپتامبر ۲۰۱۷، ۱ میلیون تومان در پروژه چین لینک سرمایهگذاری میکردیم، الان سرمایهمان تبدیل به ۱۵ میلیون شده بود.
یعنی ۱۵ برابر شدن سرمایه در مدت ۲ سال!
شاید دانستن این نکته خالی از لطف نباشد که بیشترین مقدار نرخ بازگشت سرمایه برای این پروژه مربوط به ۳۰ ژوئن میشود که در آن قیمت هر توکن لینک به ۴.۰۵ دلار رسیده بود، که نرخ بازگشت سرمایه در آن زمان برابر ۲,۶۰۰ درصد بوده است.
جمع بندی
پروژه چین لینک که با هدف استفاده از قراردادهای هوشمند در دنیای واقعی و خارج از فضای بلاک چین در سال ۲۰۱۷ ایجاد شد، تاکنون توانسته بسیار درخشان ظاهر شود.
با نگاهی به لیست ارزهای دیجیتال میتوان فهمید که پروژههای ارائه دهنده قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز در حال حاضر درصد زیادی از کل حجم موجود در بازار ارزهای دجیتال را به خود اختصاص دادهاند و انتظار میرود این روند همچنان ادامه داشته باشد. اما چالشی که همیشه در مورد این پروژهها مطرح بوده، این است که این قراردادهای هوشمند نمیتوانند اطلاعاتی از خارج از زنجیره و بلاک چین دریافت کنند. بنابراین استفاده از این قراردادها در دنیای واقعی و با استفاده از اطلاعات موجود در دنیای واقعی امکانپذیر نیست.
پروژه چین لینک هوشمندانه این چالش را دیده و از آنجایی که از قبل نیز در زمینه ساخت اوراکلها و انتقال اطلاعات سابقه داشته، درصدد حل این مشکل با استفاده از اوراکلهای غیرمتمرکز برآمد.
به مرور زمان و با شناخته شدن چین لینک و کاربرد آن، پروژهها و شرکتهای زیادی، هم از دنیای ارزهای دیجیتال و هم خارج از دنیای ارزهای دیجیتال به این پروژه پیوستند و همکاری خود با چین لینک برای استفاده از اوراکلهای آن را اعلام کردند.
با وجود بیرقیب بودن پروژه چین لینک، اهمیت بالای کاربرد آن و همکاریهای متعددی که تاکنون اعلام کرده، انتظار میرود در آینده با رشد و شکوفایی بیشتر این پروژه روبرو شویم.
سلام و سپاس از نویسنده محترم.
ایا سایت و مرجع جامعی_حالا نه یک سایت چند تا هم ممکنست باشد- وجود دارد که بتوان اطلاعات فاندامنتال ارزهای مختلف را در صورت نیاز مطالعه کرد؟
می توانید معرفی بفرمایید؟