شمارش معکوس برای بیزانتیوم(Byzantium)، چه کاری پیش از فورک آتی اتریوم باقی مانده؟
بروز رسانی اتریوم(ethereum)، دومین بلاکچین بزرگ جهان از لحاظ ارزش کل، در کمتر از یک هفته اجرایی خواهد شد.
مولفه های چندگانه(multi-component) بروزرسانی که “متروپلیس”(Metropolis) و گاها “بیزانتیوم”(Byzantium) نامیده می شوند، کدهای منطبق بر معیارهای فعلی را طی مدت تقریبا چهار روز در بلوک ۴،۳۷۰،۰۰۰ به عنوان یک هارد فورک اجرا خواهند نمود. این نوعی استراتژی معمول و در عین حال بحث برانگیز جهت بروزرسانی بلاکچین ها محسوب می شود.
بدین معنا که اعمال این تغییرات مستلزم پذیرش آنها توسط همه سهامداران(stakeholders) در بلاکچین اتریوم می باشد.
با این حال در این خصوص لازم است بدین نکته حائز اهمیت اشاره شود که استفاده از این مکانیزم در گذشته نتایج متفاوتی را برای اتریوم در پی داشته است. این پلتفرم تا به امروز چهار هارد فورک را مدیریت می نموده و تنها یکی از آنها باعث ایجاد بلاکچین جایگزین در اتریوم شده است(Ethereum classic)
با توجه به اینکه تغییرات در بیزانتیوم در برنامه اتریوم سال ۲۰۱۵(۱۳۹۴) تعیین شده، بعید است که اعمال این تغییرات مشکل ساز گردد. احتمال آن وجود دارد که با به تعویق افتادن این دو نوع ارتقا متروپلیس به بیزانتیوم به عنوان نوعی ارتقا محافظه کارانه نگریسته شود که تعداد ۹ پروتکل پیشرفته کلیدی اتریوم(Ethereum Improvement Protocols) را به این پلتفرم خواهد شناساند.
در کل این تغییرات طراحی شده اند تا پلتفرم سبکتر و سریعتر اجرا گردد و سرعت و امنیت تراکنش و حتی حفظ حریم خصوصی افزایش یابد.
با این حال می توان گفت با وجود سهامدارانی(stakeholders) که در حال ورود به مرحله نهایی آماده سازی خود می باشند، هنوز این بروز رسانی مستلزم بررسی های بیشتر می باشد.
کلاینت ها(Clients)
همانطور که تغییر به سمت بیزانتیوم به بروزرسانی گره های(nodes) شبکه بستگی دارد، اطمینان از آمادگی کلاینت هایی که نرم افزار را در گره هایی که آماده بروز رسانی هستند،اعمال می کند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این بدین معنا می باشد که startups های مسئول نظارت بر کلاینت ها لازم است اطمینان یابند که نرم افزارهایشان از پروتکل های(EIPs) پیشرفته اتریوم که هارفورک بیزانتیوم را به منصه اجرا می گذارند، برخوردار هستند. با وجود اینکه کلاینت ها قوانین یکسانی را اجرا می کنند اما با زبانهای برنامه نویسی متفاوتی نوشته شده و توسط تیم های توسعه مختلفی پشتیبانی می شوند.
این چیزی است که در اتریوم “تنوع کلاینت(client diversity) نامیده می شود و جهت نوآوری با وجود یک پروتکل پایه یکپارچه و باثبات لحاظ شده است.
برای اینکه سراسر پلتفرم بطور مداوم در حال ارتقا باشد لازم است همه کلاینت های اتریوم با نرم افزاری که بلوک شماره ۴،۳۷۰،۰۰۰ را به منصه اجرا می گذارد، بروز رسانی شوند (این مسئله بر روی سرویس های ثالث(third-party) از قبیل والت های آنلاین(online wallets) تاثیر ندارد و تنها مربوط به آنهایی است که گره ها را مستقیما مدیریت می کنند). پروتکل پیشرفته اتریوم(EIPs) در کنار یک شماره بلوک که در آن نقطه هاردفورک بیزانتیوم نمود می یابد، کد گذاری می شود.
لازم است همه کلاینت های بیزانتیوم با اختصاص زمان بسیار به گره ها طی هفته آینده نسبت به ارتقا بیزانتیوم جهت بروز رسانی اقدام کنند. چنانچه گره های مشخص پشت سر گذارده شوند، بلاک چین تقسیم شده و از یک پلتفرم واحد نسخه های مختلفی ایجاد می گردد.
با این حال بنظر می رسد در زمان انتشار این خبر آمادگی های لازم در این خصوص بدست آمده است.
Go ethereum (که همچنین Geth نیز نامیده می شود) معروفترین کلاینت اتریوم است که دارای تقریبا ۶۹ درصد تمام گره های اتریوم می باشد. این کلاینت هفنه گذشته یک بیزانتیوم آماده ارتقا دربردارنده شماره بلوک، زمان درج و نیمی از گره هایی که جهت بروز رسانی Geth اجرا می شوند، را منتشر ساخت.
پاریتی(Parity)، دومین کلاینت بزرگ، روز گذشته یک بیزانتیوم آماده ارتقا را منتشر ساخت اما پس از تجمع باگ ها در آزمایش فازی(fuzz test) (نوعی تجزیه و تحلیل خطاها که شامل پر کردن یک برنامه کامپیوتری با داده های الکتریک(eclectic data) تا زمان نشان دادن ضعف می باشد)، به عقب رانده شد.
انتظار می رود ارتقا جدید در روز های آینده صورت گیرد. از تقریبا ۳۵ درصد گره ها که در پاریتی(Parity) اجرا گشته اند، هیچکدام جهت اجرای هاردفورک بدرستی بروز رسانی نشده اند.
گره های باقی مانده نسبتا کوچک هستند و برخی یک بیزانتیوم آماده(Byzantium-ready) آزاد سازی را منتشر کردند. ویتالیک باترین پیتون(Vitalik Buterin’s python-based)، سرویس گیرنده اتریوم بر پایه کلاینت، امروز صبح اقدام به بروز رسانی نمود.
به همین ترتیب اتریوم(EthereumJ) بر پایه جاوا(java-based) و اتریوم(EthereumJS) بر پایه جاوا اسکریپت(java script) اوایل امروز دست به ارتقا زدند. توسعه دهندگان اتریوم سی سی پی(Cpp-ethereum) عنوان داشتند که آنها هنوز در حال تغییر هستند.
استخراج کنندگان(Miners)
کسانیکه با طرح اتریوم آشنایی دارند احتمالا از این مسئله آگاهند که این پروتکل دارای برنامه طولانی مدتی بمنظور متوقف نمودن مکانیسم های تجمیع جهت تناوب تساوی گرا(proof-of-work consensus mechanism) و آزمایشی می باشد که “گواه اثبات سهام”(proof-of-stake) نام دارد.
این نوع انتقال برای بیزانتیوم آماده نشده است. گرچه ارتقاهایی وجود دارد که جهت تسهیل تغییرات احتمالی طراحی شده اند.
شاید مهم ترین مسئله این باشد که با وجود بیزانتیوم دشواریهای ماینینگ(mining difficulty) بطور چشمگیری کاهش خواهد یافت. این بدیم مفهوم است که تراکنش(transaction) اتریوم طی زمان کوتاهتری روی خواهد داد و ماینر ها به کار کمتری خواهند پرداخت.
همچنین در اتریوم کاوشگران یک کلاینت اتریوم را اجرا نموده و بنابراین لازم است به همین ترتیب بیزانتیوم مورد بروز رسانی واقع شود که تغییرات بسیاری را دربر خواهد داشت.
این بروز رسانی ماینینگ بلوک ها(block mining) را سریعتر نموده و بمنظور جبران آن پس از آنکه بیزانتیوم طبق معیار های فعلی به ۲ اتریوم یا ۶۰۴ دلار کاهش یافت، بلوک ها به ماینر ها اعطا می گردد.
این نوع ارتقا تا حد زیادی مورد پشتیبانی قرار گرفته اما باعث برخی اختلافات سبب شده برخی طرفین به ادامه ماینینگ اتریوم پیش بیزانتیوم(pre-Byzantium) تهدید نمایند. با این وجود، اگر این تلاش ها قابل توجه نباشد، بعید است که تاثیری بر مبادلات ایجاد کند.
صرافی ها(Exchanges)
چنانچه همه چیز طبق برنامه پیش رود،startup ها تحت تاثیر فورک بیزانتیوم قرار نخواهند گرفت.
با این حال لازم است در اینجا دشواریهای گذشته را یادآور شویم. هارد فورک پیشین اتریوم یک اقدام اضطراری در پاسخ به شکست برنامه کاربردی غیر متمرکزی(decentralized application) که(DAO) نامیده می شد، محسوب می شود که باعث ایجاد ناگهانی دو ارز رمزگذاری رقابتی گردید.
گروه کوچکی از کاربران این تغییرات را نپذیرفتند. آنها قادر بودند بلاکچین های پیشین(old blockchain) را دوباره راه اندازی نموده و پروژه ای که اکنون به نام اتریوم کلاسیک معروف است و طبق معیارهای فعلی ارزشی معادل ۱۱.۴۸ دلار داشته را شکل دهند.
همانطور که بدان اشاره شد، تعداد انگشت شماری نشانه وجود دارد که دال بر فورک متضاد(contentious) بیزانیوم می باشد. گرچه بنظر نمی رسد هیچکدام از اهمیت خاصی برخوردار باشد.
شماری پروژه های دارای ارزش وجود دارد که بر آن هستند متغیرهای جدید اتریوم را بشناسانند. به عنوان مثال می توان به اتریت(Etherite) اشاره نمود که قصد دارد نسخه ای از بیزانتیوم را ایجاد نماید که از لحاظ ماینینگ دارای ارزش می باشد. چنانچه این جنبش مورد حمایت واقع شود، می تواند بر مبادلاتی که اخیرا صورت گرفته و نشان از تمایل به پشتیبانی ارزهای در جریان که بلاکچین های “مینوریتی”(minority) نامیده می شود که شیوه ای جدید برای دلالان محسوب می گردد، فشار بیاورد.
توسعه دهندگان برنامه های کاربردی(Application developers)
بعید بنظر می رسد که برنامه های کاربردی که در اتریوم اجرا می شوند، مشکلاتی به همراه داشته باشد.
میست(Mist)، جستجوگر اتریوم جهت برنامه های کاربردی غیر متمرکز (dapps)، بصورت خودکار بیزانتیوم را ارتقا می دهد و پس آن مجددا راه اندازی می کند. همین امر در مورد برنامه های کاربردی غیر متمرکز اتریوم مصداق دارد.
چنانچه هارد فورک بطور مداوم در سراسر گره ها اتفاق افتاد لازم است فورا پس از بلوک ۴،۳۷۰،۰۰۰ ارتقا صورت گیرد.
با این حال تغییر عمده ای وجود دارد که تفاوت قابل توجهی در نحوه تعامل ارتقا دهندگان با تراکنش های بلاکچین اتریوم ایجاد می نماید.
شیوه تشخیص تراکنش های ناموفق(failed transactions) پس از بیزانتیوم حتی در خصوص تراکنش هایی که پیش از این صورت گرفته تغییر خواهد یافت. این شیوه جهت تشخیص تراکنش ناموفق پس از بیزانتیوم به تفصیل در اینجا شرح داده شده است.
همچنین می توانید سلسله خبر های پیرامون این موضوع را از لینک های زیر پیگیری کنید:
همه چیز در مورد هاردفورک جدید اتریوم با نام متروپلیس
برنامه زمانی فورک های اتریوم
دیدگاه خوش بینانه ارتقا دهندگان اتریوم به فورک بلاکچین بیزانتیوم(Byzantium)
با تشکر ... الان این فورک جدید بیاد به ازای اتری که داریم به همین میزان از این فورک بهمون تعلق میگیره؟