فروش عمده دستگاههای جدید استخراج به پایان رسید؛ عرضه بعدی چند ماه دیگر
طبق اطلاعیه شرکتهای بزرگ تولیدکننده دستگاههای استخراج بیت کوین، نظیر بیت مین و میکرو بیتی، ثبت پیش سفارش برای سفارشهای عمده تا ماه مه (اردیبهشت) امکانپذیر نیست.
به گزارش «The Block»، وبسایت رسمی شرکت بیت مین نشان میدهد که شرکتهایی که محصولات پرچمدار بیت مین نظیر اس ۱۹ پرو، اس ۱۹ و تی ۱۹ را بهصورت پیشخرید کردهاند برای تحویل دستگاههای خود باید تا ماه مه سال ۲۰۲۱ منتظر بمانند. این موضوع نشاندهنده آن است که تمام محصولات این غول سختافزاری بیت کوین پیش از این به فروش رفتهاند.
در اقدامی مشابه، شرکت میکرو بیتی (MicroBT) (رقیب اصلی بیت مین) هم در وبسایتش برای دستگاههای پرچمدار سری واتس ماینر ام ۳۰ (WhatsMiner M۳۰) عبارت «اتمام موجودی» را نمایش میدهد. سخنگوی شرکت میکرو بیتی در همین رابطه گفته است که این شرکت در حال گرفتن پیشسفارشهای ماههای آوریل تا مه آینده (فروردین تا اردیبهشت سال بعد) است و ظرفیت ماههای قبل از آن تکمیل شده است.
کمبود عرضه تجهیزات استخراج در پی جهش قیمت بیت کوین در سهماهه سوم سال جاری به وجود آمده است. افزایش تقاضای عمده برای تجهیزات استخراج بیت کوین و همچنین ظرفیت محدود تأمینکنندگان سیلیکون بیت مین و میکرو بیتی برای تولید ویفرهای الکترونیکی از دیگر دلایل این کمبود عرضه محسوب میشود.
سخنگوی شرکت میکرو بیتی طی یک پیام در ویچت در این رابطه گفت:
ما بهسختی تلاش میکنیم تا ظرفیت تراشه بیشتری از شرکت سامسونگ دریافت کنیم تا بتوانیم پیشسفارشهای بیشتری ثبت کنیم.
بیت مین هم تراشههای خود را از شرکت (TSMC) تأمین میکند.
با این حال، سفارشهایی برای خرید تجهیزات استخراج به تعداد اندک و بهصورت محدود هنوز در نمایندگیهای فروش این تولیدکنندگان وجود دارد، هر چند قیمت این محصولات بسیار بالاست.
بر اساس قیمتهای مختلفی که نمایندگان فروش تجهیزات استخراج در ویچت درج کردهاند، قیمت دستگاه انت ماینر اس ۱۹ پرو (AntMiner S۱۹ Pro) بین ۳۸۰۰, تا ۴,۱۰۰ دلار است.
آگهیهای فروش نشان میدهد که چنین دستگاهی در اوایل نوامبر (آبان) حدود ۳,۳۰۰ دلار قیمت داشته است. این در حالی است که قیمت اس ۱۹ پرو در سفارشهای آتی با تحویل ماه آوریل (فروردین) ۲,۶۸۴ دلار است.
کمبود عرضه دستگاههای استخراج بیت کوین در بازههای زمانی که بیت کوین به یکباره اوج میگیرد، پدیدهای رایج است. چنین وضعیتی در ماه ژوئن سال ۲۰۱۹ (خرداد ۱۳۹۸) و بازار گاوی سال ۲۰۱۷ هم به وجود آمد. با این حال، موضوعی که شرایط سال جاری را متفاوت میکند این است که تعداد خریداران بسیار بیشتر از گذشته است و تقاضای زیادی هم از مؤسساتی خارج از چین وجود دارد.
مایک کولیر (Mike Colyer)، مدیرعامل فاندری (Foundry)، از شرکتهای زیرمجموعه دیجیتال کارنسی گروپ (Digital Currency Group) که تجهیزات استخراج بیت کوین و خدمات تأمین مالی را برای متصدیان فارمهای استخراج در منطقه آمریکای شمالی فراهم میکند، میگوید:
ما مشتریان زیادی داریم که قصد خرید هزار دستگاه در یک سفارش دارند.
کولیر میگوید هر چند در سالهای اخیر تعداد زیادی فارم استخراج بیت کوین در آمریکای شمالی ایجاد شده است اما عرضه تراشه از سمت شرکتهای تولیدکننده قطعات نیمهرسانا، همان ظرفیت گذشته را به تولیدکنندگان ماینرها ارائه نمیدهد.
کوین دجون جی (Kevin Dejun Ge) یک متصدی چینی استخراجکننده بیت کوین که از سال ۲۰۱۷ در این حوزه مشغول به فعالیت است و همچنین مدیریت یک صندوق استخراج با نام Miners.Fund را بر عهده دارد، میگوید:
تقاضا از سوی ماینرهای چینی برای خرید دستگاههای ایسیک بهطور قابل توجهی در سال ۲۰۲۰ کاهش پیدا کرده است و اساساً تمام ظرفیت تولیدی کارخانههای تولید دستگاههای استخراج از سهماهه سوم سال جاری به خریداران خارج از کشور اختصاص داده شده است.
دجون جی توضیح میدهد:
اساساً ظرفیت تولید شرکتهای بیت مین و میکرو بیتی توسط شرکتها و صندوقهای بزرگ خریداری شده است. این شرکتها یا برای خود استخراج میکنند یا آنها را در تاریخهای آتی به فروش میرسانند.
بر اساس مشاهدات وی، سفارشهای معمولی این شرکتها و نهادهای بزرگ از ۱۵ میلیون دلار برای خرید ۵ هزار واحد شروع میشود. اما جی معتقد است افزایش قدرت خرید خارجی لزوماً بهمعنای افزایش قدرت هشینگ بیت کوین در خارج از چین نیست.
او میگوید:
سفارش خرید تنها بازتابدهنده یک قرارداد بین طرفهای A و B است. روند نهایی استخراجکنندگان به شرایط بازار بستگی دارد.
بسیاری از پیشسفارشها برای آینده است و مؤسسات بزرگ میتوانند از تخفیف قابلتوجهی پیش از موعد برخوردار شوند. بنابراین اگر قیمت بیت کوین در زمان تحویل دستگاهها بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کند این موضوع میتواند بهنفع سرمایهگذاران خارجی باشد که دستگاهها را به سرمایهگذاران چینی بفروشند.
در عین حال، آستانه بالاتر برای ورود و یا توسعه عملیات استخراج بیت کوین، میتواند برای فعالان فعلی ترسناک باشد. این موضوع برای اپراتورهای خرد چینی وحشت بیشتری به همراه دارد. فارغ از کمبود تجهیزات، پاداش بلاکهای استخراج بیت کوین در اوایل سال جاری و طی هاوینگ بیت کوین کاهش پیدا کرد. این در حالی است که سختی استخراج در بالاترین سطح خود قرار دارد و یک روند ثابت است.
به نظر میرسد که این موضوع به رشد نرخ هش بیت کوین در سه ماه سوم سال جاری کمک کرده است. چراکه بسیاری از استخراجکنندگان بیت کوین در چین به استخراج اتریوم روی آوردهاند که دوره بازگشت سرمایه آن در حدود سه ماه است. این در حالی است که دوره بازگشت سرمایه برای بیت کوین برای یک شخص یا شرکت تازهوارد با قیمتهای فعلی حدود دو سال است.
برای مثال بابل فایننس (Babel Finance)، پلتفرم اعطای وام چینی حوزه ارز دیجیتال، در ماه ژوییه (تیر) اعلام کرد که برای متصدیان استخراجکننده ارزهای دیجیتال ۵۰ میلیون دلار وام اختصاص داده است. این افراد میتوانند با گرو گذاشتن تجهیزات خود، وام را دریافت کنند.
فلکس یانگ (Flex Yang)، مدیرعامل و همبنیانگذار بابل، میگوید که این شرکت ۲۲ میلیون دلار وام پرداخت نشده دارد. ۹۰ درصد وثیقه این وامها هم در قالب واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) و یا سختافزارهای ایسیک اتریوم است.
یانگ میگوید:
بسیاری از وامگیرندگان که کار خود را در حوزه استخراج اتریوم گسترش دادهاند همچنان در حوزه استخراج بیت کوین نیز فعالیت دارند.
اینا رو اگه تو ایران بخوای داشته باشی کجا باید گیر بیاری؟؟حدود قیمت چنده؟؟