مشعل لایتنینگ خاموش شد/پیامدهای این رویداد بزرگ چه بود؟
مشعل لایتنینگ بیت کوین خاموش شد و نقطه پایانی بر یک تجربه پرداخت جهانی گذاشت. تجربهای که شاهد مشارکت صدها دریافتکننده از فناوریهای برتر مانند جک دورسی (Jack Dorsey)، مدیرعامل توییتر تا کاربرانی که به خاطر تحریمهای اقتصادی از بقیه جهان دور افتادند، بود.
کاربرانی که در این جنبش شرکت کردند، با گذر پرداخت از یک فرد به فرد بعدی و افزودن چند ساتوشی در هر گام به مقدار قبلی، قدرت فناوری لایتنینگ را به رخ همگان کشیدند. این به اصطلاح «مشعل» از بیش از ۵۴ کشور جهان عبور کرد و توانایی خارقالعاده جهانی خود را به نمایش گذاشت.
اما به دلیل سقف ثابت تراکنشها که برابر با ۴.۲۹ میلیون ساتوشی است، محدودیتی در میزان بیت کوینی که در یک کانال لایتنینگ در یک زمان میتواند فرستاده شود، وجود دارد. بنابراین، کاربران تنها قادر بودند تا رسیدن به این حد، مشعل را عبور دهند.
پیشبینی آنچه که بعد از خاموش شدن این مشعل اتفاق میافتد غیر ممکن است. آیا این مشعل به راحتی خاموش میشود؟ و یا اینکه شخصی دیگر جنبش جدیدی را آغاز میکند؟
کاربری با نام Hodlonaut که آغازگر این حرکت بود به کوین دسک گفته است که او برنامه و قصدی برای راهاندازی مشعل دوم ندارد. هنگامی که از او در رابطه با برنامهاش برای امکان آغاز مشعل دیگری پس از خاموشی این مشعل سوال شد، او پاسخ داد: اینطور فکر نمیکنم، شاید چیز دیگری را آغاز کنم.
تجربه جهانی
سوالی که بعد از پایان مشعل لایتنینگ ممکن است مطرح شود این است که پیامدهای اصلی این حرکت چه بود؟
مشارکتکنندگان بر این باورند که مشعل لایتنینگ نشان داد که تکنولوژی و فناوری غیرقابلتوقف است و به راحتی از بیش از۵۰ کشور جهان عبور کرد. اگر کشوری سیاستهای ناعادلانهای دارد، بیت کوین میتواند آن را نادیده بگیرد، چرا که یک فرد و یا نهاد نمیتواند پرداختها را متوقف کند.
علاوه بر گذر از بسیاری از کشورها، این مشعل به ایران رسید تا مهر تاییدی بر این دیدگاه باشد. ضیا صدر، یکی از کاربران ایرانی بیت کوین بسیار تلاش کرد تا این مشعل را وارد ایران کند؛ اما برخی از حاملان مشعل میترسیدند که به دلیل تحریمهای ایالات متحده که علیه ایران، این کار غیرقانونی باشد. در نهایت کاربری ناشناس از ولز این مشعل را به ضیا صدر سپرد و بر بدون مرز بودن لایتنینگ بیت کوین صحه گذاشت.
صدر با این عقیده موافق است و اظهار دارد که بیت کوین و لایتنینگ حقیقتا مخالف سانسور هستند و مردم نیز این باور را در طی این تجربه عمومی و مهم ثابت کردند و آشکار نمودند. او همچنان افزود:
بیت کوین بدون مرز است و با تحریمهای وابسته به دولت و سیاستهای ملی مطابقت و همخوانی ندارد.
به گفتهی آکین فردیناندز (Akin Ferdinandez)، کارآفرین و از علاقهمندان بیت کوین، این تجربه به روشنی نشان داد که جهان در واقع تنها یک مکان است و با ابزارهای مناسب امکان عبور از مرزهای ملی و دسترسی به همه وجود دارد، گویی هیچ مانعی بین هیچ کس وجود ندارد.
فردیناندز اذعان داشت، مشعلی که بدون هیچ ممانعتی وارد ایران میشود و پس از آن نیز به راحتی از آن خارج میشود گواه کامل این مدعاست و برای اثبات این حقیقت کافی است. اگر به مردم فرصت داده شود، آنها به راحتی میتوانند با یکدیگر کنار بیایند و تعامل سازنده داشته باشند.
کاربر Hodlonaut به برخی از حقایق کمتر شناختهشدهی این تجربه اشاره کرده است. به عنوان مثال، گروهی از ونزوئلا در شرایطی که برق این کشور در نتیجه آشوب و کودتا قطع بود، مشعل را دریافت کردند. بدون برق، آنها انرژی لازم برای نودهای لایتنینگ خود را با استفاده از باتری موتورسیکلت تامین کردند.
فردیناندز، کسی که یکی از دریافتکنندگان این مشعل بود، معتقد است که این اتفاق نشاندهندهی این است که حتی زمانی که یک تکنولوژی در اوایل مسیر خود باشد، باز هم میتواند خوب عمل کند.
به عقیدهی او این اتفاق بار دیگر نشان داد که اگر شمار اندکی از مردم طرز تفکری درست و تمرکز و مهارت در اجرای نرمافزار داشته باشند، میتوانند در زمانی کوتاه تاثیر قابل توجهی در جهان داشته باشند. فردیناندز در ادامه افزود:
درسی که در اینجا مطرح شد این است، بیت کوین را دست کم نگیرید.
محدودیتهای لایتنینگ
همانطور که این تجربه وعدههای پنهان و نهفته تکنولوژی را آشکار ساخت، نشاندهنده این نیز بود که چقدر غیرآماده و نامهیاست. چارلی لی (Charlie Lee)، خالق لایت کوین، اظهار داشت:
من فکر میکنم این مشعل نشان داد که استفاده از لایتنینگ با اجرای نود و لایتنینگ هر کسی، هنوز به اندازه کافی آسان نیست. بیشتر مشعلداران با استفاده از یک راه حل نگهداری به آن پایان دادند که ایدهآل نیست.
کیف پولهای نگهداری همانند بلووالت (Bluewallet) به تازگی ظهور کردهاند. کاربران شبکه لایتنینگ، از جمله کسانی که در جنبش مشعل لایتنینگ مشارکت داشتهاند، به سمت استفاده از این کیف پولها هجوم آوردهاند، چرا که استفاده از فناوری لایتنینگ را آسان میکنند. برای مثال، نیاز نیست که نود لایتنینگ خود، که یک فرآیند زمانبر و نیازمند فضای زیادی از هارد دیسک است را راهاندازی کنند.
درحالیکه شاید این عالی به نظر برسد، اما از نظر لی ایدهآل نیست. چرا که کیف پولهای نگهداری بر سرمایه کاربران کنترل کامل دارند؛ ویژگیای که برای اهداف بیت کوین به عنوان ارز دیجیتالی که قرار بود کاربرانش بر همه چیز کنترل کامل داشته باشند، به نوعی شکست محسوب میشود. لی گفت:
ما همچنان کارهای زیادی برای آسانتر کردن استفاده از لایتنینگ داریم.
علت اصلی پایان یافتن جنبش مشعل لایتنینگ، این نارسی و عدم بلوغ تکنولوژیکی و رسیدن به سقف ثابت تراکنش بود. وجود این سقف دلیلی دارد؛ چرا که به دلیل نوپا بودن فناوری لایتنینگ، توسعهدهندگان برای ایمن نگه داشتن کاربران این ویژگی را به کار گرفتهاند.
نوعدوستی تصادفی
یکی دیگر از نتایج این تجربه این بود که به طور غیرمنتظرهای تبدیل به یک پروژه خیریهی مردم نهاد شد. زمانی که مبلغ حاصل از این زنجیره به سقف تراکنش رسید، کاربر Hodlanaut و دیگر اعضای جامعه تصمیم گرفتند که مشعل را به جامعه غیرانتفاعی بیت کوین ونزوئلا تقدیم کنند تا به گسترش نام بیت کوین به عنوان یک ارز جایگزین در این کشور که از لحاظ اقتصادی در شرایط بسیار بدی قرار دارد، کمک کرده باشند.
مضمون توییت Hodlanaut اینگونه بود:
این افراد واقعا سزاوار این هستند که ما در حد توانمان از آنها پشتیبانی کنیم. آنها مشعل #LNTrustchain را که مبلغی حدود ۱۷۰ میلیون دلار است را دریافت خواهند کرد.
کاربر Hodlanaut، برای گسترش چالش اهدا و محدود نشدن به تعداد اندک کسانی که توانستند مشعل را حمل کنند، چالش اهدای کمک مالی موازیای را بر روی Tallycoin آغاز کرده بود؛ یک پتلفرم جمعآوری کمک مالی که تنها بیت کوین و پرداختهای لایتنینگ را میپذیرد.
هیچ محدودیت و سقفی وجود ندارد و جمعآوری کمک مالی به مراتب خیلی بیشتر از جنبش مشعل خواهد بود.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.