آیا عرضه ETFهای بیت کوین بر قیمت این ارز دیجیتال تأثیر میگذارد؟
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا پس از مدتها مجوز عرضه صندوقهای قابلمعامله در بورس (ETF) بیت کوین را تأیید کرده است، اما این صندوقها از نوع ETFهای آتی هستند و بر خلاف تصور اکثر افراد بهطور مستقیم با بیت کوین پشتیبانی نمیشوند. اکنون سؤال اصلی این است که این صندوقهای معاملاتی چه تأثیری بر قیمت بیت کوین میگذارند؟
به گزارش دیکریپت، سرانجام پس از آن که صنعت ارزهای دیجیتال بیش از هشت سال بر درخواست خود پافشاری کرد، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا مجوز عرضه ETFهای بیت کوین را تأیید کرد. به نظر میرسد با عرضه ETFهای بیت کوین این امکان در اختیار مردم عادی قرار خواهد گرفت که بهطور غیرمستقیم و از طریق بازارهای عمده سهام در این ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنند و احتمالاً در ادامه سرمایههای جدیدی وارد بازار بیت کوین میشود و قیمت این ارز دیجیتال با سرعت بیشتری افزایش یابد. اما آیا واقعاً همینطور است؟
این اتفاق برندهها و بازندههای خودش را دارد که کمی بعد درباره آن صحبت خواهیم کرد. ابتدا بیایید ببینیم که واقعاً چه اتفاقی افتاده است. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا عرضه ETFهای بیت کوین را تأیید کرده است، اما این مسئله بر خلاف انتظار اکثر افراد هیچ ارتباطی به قیمت بیت کوین ندارد. کمیسیون بورس آمریکا در واقع مجوز عرضه صندوقهای قابلمعامله در بورس آتی بیت کوین را صادر کرده است. این یعنی صندوق جدید که توسط شرکتی به نام پروشیرز (ProShares) ارائه میشود، سهام با پشتوانه بیت کوین به شما نمیفروشد، اما در عوض با شما قراردادهایی منعقد میکند که بر اساس آن میتوانید در آیندهای مشخص بیت کوین بخرید.
به نظر پیچیده میآید و واقعاً هم همینطور است. وقتی یک ETF معمولی میخرید، ارزش سهام آن کاملاً بر اساس قیمت دارایی پایه محاسبه میشود. این دارایی پایه میتواند بیت کوین، طلا، نفت یا سبدی از سهام چند شرکت مختلف مانند «S&P» باشد. از طرفی زمانی که یک ETF آتی میخرید، عوامل دیگری باعث میشوند ارزش سهام با قیمت دارایی پایه اختلاف پیدا کند. همانطور که متیو هوگان (Matthew Hougan)، مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری بیتوایز (Bitwise) توضیح میدهد، معاملهگران بازارهای آتی که آگاهی زیادی از این محصولات دارند، با در نظر گرفتن عواملی مانند اختلاف قیمت بین قراردادهای آتی و بازار آنی، افزایش قیمتها هنگام نزدیکشدن به سررسید و لغزش قیمت (slippage)، جهشهای ناگهانی قیمت را پیشبینی میکنند.
احتمالاً خودتان تاکنون متوجه شدهاید که چه اتفاقی در حال رخدادن است. برندگان ETF آتی بیت کوین، معاملهگران حرفهای و مشتریان ثروتمند آنها هستند. این افراد با مفاهیمی مانند کانتانگو (contango)، یا همان اختلاف قیمت بین قراردادهای آتی و بازار آنی، آشنا هستند و میتوانند از آن پول دربیاورند. در واقع به نظر میرسد که سهام ETF جدید شرکت پروشیرز، با اختلافی نسبت به قیمت واقعی بیت کوین معامله شود و این امر بهخاطر فعالیت سرمایهگذارانی است که میخواهند از تحرکات آتی قیمت بیت کوین استفاده کنند.
شرکت پروشیرز خود یکی از برندگان قطعی این بازی است و دلیل آن هم مشخص است. پروشیرز اولین شرکتی است که وارد حوزه ETF ارزهای دیجیتال شده است، هرچند که به نظر میرسد کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در همین هفته محصولات رقبای این شرکت را هم تأیید کند. متیو هوگان که پیشتر یک شرکت ارائهدهنده صندوقهای قابلمعامله در بورس را مدیریت میکرد، میگوید پیشتازبودن مسئله بسیار مهمی است، چراکه نقدینگی معمولاً به اولین شرکتی سرازیر میشود که یک حرکت را شروع کرده باشد. پس باید به شرکت پروشیرز تبریک گفت، چراکه ظاهراً در مبارزات قانونی بهتر از رقبایش عمل کرده است.
الکس کروگر (Alex Kruger)، کارشناس اقتصادی مشهور، در توییتر نوشته است:
به نظر میرسد [برخی از] کارشناسان هیچوقت در مورد کانتانگو نشنیدهاند، چیزی که میتواند باعث کاهش ۱۰ درصد قیمت سهام شود. در حقیقت میتوان گفت که صندوق سرمایهگذاری در بیت کوین گری اسکیل (Grayscale) از تمام ETFهای آتی بهتر است. بیایید شکرگزار باشیم که بازار تاکنون توجهی به این موضوع نکرده است.
همچنین بخوانید: همه چیز درباره ETF بیت کوین به زبان ساده
اما بازندگان، سرمایهگذاران خردی هستند که امیدوار بودند این ETFها، مانند صندوق قابلمعامله در بورس ونگارد (Vanguard) باشد و بتوانند بیت کوین را مانند یک سهام عادی خریداری کنند. اما چیزی که در عوض به دست آوردهاند نوعی سرمایهگذاری عجیبوغریب است که احتمالاً نمیتوانند آن را درک کنند و هزینه بیشتری هم برای آنها دارد. گری گنسلر (Gary Gensler)، رئيس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، تصور میکند قانونی که ETFهای آتی و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک را پوشش میدهد، از سرمایهگذاران خرد بهتر محافظت میکند. با این اوصاف باید گفت سرمایهگذاران خرد آمریکایی که میخواهند بیت کوین بخرند، همچنان میتوانند بهطور مستقیم آن را از صرافی کوین بیس، رابین هود (Robinhood)، کراکن (Kraken) یا دیگر کارگزاریهای معتبر خریداری کنند، البته ممکن است بهخاطر آشنانبودن با این فناوری، از کار خود منصرف شوند.
بازندگان دیگر این بازی شرکتهایی مثل گری اسکیل و جمینای (Gemini) هستند. این دو از قدیمیترین شرکتهای فعال در تجارت بیت کوین هستند و سالهاست که از کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا میخواهند تا درخواستهایشان را برای عرضه ETF بیت کوین تأیید کند. اکنون پس از سالها گنسلر به این نتیجه رسیده است که ETFهای آتی چیزهای خوبی هستند. این مسئله برای شرکت گری اسکیل اصلاً خوشایند نیست چون باعث شده محصول اصلی آنها، یعنی سهام صندوق سرمایهگذاری در بیت کوینشان که در بازار فرابورس معامله میشود، بهشدت گران و بیفایده به نظر برسد. این شرکت مدتهاست که میخواهد محصول خود را به یک ETF استاندارد تبدیل کند، اما اکنون تنها میتواند تلاش کند و منتظر نتیجه بماند.
بهطور کلی میتوان گفت تمام افرادی که در صنعت ارزهای دیجیتال حضور دارند، برنده تصمیم اخیر کمیسیون بورس هستند. در حال حاضر قیمت بیت کوین به نزدیکی اوج تاریخی خود رسیده و کمیسیون بورس چیزی را تأیید کرده است که طرفداران ارزهای دیجیتال از مدتها قبل آن را میدانستند؛ اینکه بیت کوین واقعی است. این سازمان نشان داد که بیت کوین یک دارایی بزرگ بوده و سزاوار این است که هم نهادهای مالی و هم سازمانهای نظارتی آن را به رسمیت بشناسند. به نظر میرسد کمیسیون بورس دیر یا زود ETFهای اصلی بیت کوین را هم تأیید کند و بعد از آن هم کمی زمان لازم است تا شاهد عرضه ETFهای اتریوم، سولانا و دیگر ارزهای دیجیتال باشیم.
هوگان میگوید که مسیر ETFهای بیت کوین احتمالاً شبیه اولین ETF طلا خواهد بود. زمانی که اولین ETF طلا در سال ۲۰۰۴ عرضه شد، تأثیر کمی بر قیمت آن گذاشت. با این حال در دهه بعد کمک کرد تا این فلز گرانبها به قیمتهای غیرقابل تصوری برسد.
هوگان میگوید:
بازار تأثیر کوتاهمدت ETFها را دستبالا و تأثیر طولانیمدت آن را دستکم گرفته است.
بیت کوین به شدت تکنیکال میشه و رشد زیادی میکنه.
عمق پیدا میکنه و نوساناتش کم میشه.
نهنگها میرن تو تنگشون و بیگ بوی ها میان توی بازی.