بیت کوین آپدیت میشود؛ با ارتقای تپروت موافقت شد
مهمترین ارتقای پروتکل بیت کوین در چهار سال گذشته با نام تپروت (Taproot) مورد موافقت استخراجکنندگان قرار گرفت. با رسیدن شبکه بیت کوین به بلاک شماره ۷۰۹,۶۳۲ تپ روت فعال خواهد شد.
به گزارش کوین دسک، بر اساس معیارهای مقرر در «آزمایش سریع» (Speedy Trial)، بنا بود اگر ۹۰ درصد از بلاکهای استخراجشده بیت کوین در دوره دو هفتهای سختی شبکه موافقت خود را با بهروزرسانی تپروت اعلام کنند، فرایند فعالسازی آن آغاز شود.
به بیان دقیقتر، ۱,۸۱۵ بلاک از ۲,۰۱۶ بلاک استخراجشده در یک دوره باید قطعهای از اطلاعات رمزگذاریشده را در خود جای میدادند که حاکی از موافقت استخراجکنندۀ بلاک با این بهروزرسانی باشد.
در دوره اصلاح سختی اخیر در بلاک شماره ۶۸۷,۲۸۴ این حدنصاب محقق شد و این دوره سختی در روز یکشنبه بهپایان رسید. از این رو، با اعلام حمایت ۹۹ درصد از بلاکها از این بهروزرسانی، تپروت در بلاک شماره ۶۸۷,۲۸۵ بیت کوین قفل شد.
از زمان اجرای طرح ارتقای سگویت (SegWit) در سال ۲۰۱۷، تپروت چشمگیرترین ارتقای بیت کوین بود و انتظار هم میرفت که این طور باشد. در حالی که تمرکز اصلی سگویت بر مقیاسپذیری پروتکل بیت کوین بود، تپروت بیت کوین را به یک طرح امضای جدید بنام امضای اشنور (Schnorr) مجهز میکند.
این اصلاح کوچک در کد بیت کوین امکانات جدیدی را برای حریم خصوصی، کیف پولهای با قابلیت امضای چندگانه، امنیت و همچنین مقیاسپذیری فراهم میکند.
با محقق شدن حدنصاب بلاکهای حاکی از موافقت در روز یکشنبه، پایان این دوره سختی در روز گذشته تکمیلِ اولین فاز آزمایش سریع به شمار میرود.
آزمایش سریع فرایندی است که جامعه توسعهدهندگان موافقت کردند که از آن برای تشخیص وجود پشتیبانی کافی استخراجکنندگان از اعمال فورک تپروت استفاده شود.
با وجود آنکه مشخص شده بود حمایت گستردهای برای این ارتقا در جامعه بیت کوین وجود دارد، اما ماهها بود که بحثها درباره چگونگی اجرای آن ادامه داشت.
اعمال هرگونه تغییر در کد بیت کوین نیازمند اجماع است، زیرا هیچ شخص یا نهادی نمیتواند بهصورت یکجانبه اقدام به اعمال این تغییرات کند. رسیدن به این اجماع گاهی حتی از نوشتن خود کد پیچیدهتر است.
اما در مورد تپروت، فرایند آزمایش سریع را دیوید هاردینگ (David Harding) و راسل اوکانر (Russell O’Connor) طراحی کردند تا راهحلی برای کوتاهکردن این مسیر باشد و این راهکار بیشترین حمایت را از سوی جامعه بیت کوین کسب کرد.
اکنون که بهروزرسانی سافت فورک تپروت قفل شده است، مرحله بعدی که فعالسازی این بهروزرسانی است، پنج ماه دوره انتظار خواهد داشت.
در این مدت، استخراجکنندگان و نودها فرصت کافی برای بهروزرسانی نرمافزار خود به نسخه Bitcoin Core ۰.۲۱.۱ را خواهند داشت. این نسخه جدیدترین نسخه بیت کوین کور است که منطق فعالسازی سافت فورک تپروت و البته چند ارتقای دیگر را در خود جای داده است.
سرانجام، هنگامی که بیت کوین در ماه نوامبر به شماره بلاک مشخصی (بلاک شماره ۷۰۹,۶۳۲) برسد، تپروت فعال میشود. یعنی طرح ارتقای بیت کوین (BIP) مربوط به تپروت که در نسخه ۰.۲۱.۱ بیت کوین کور تعبیه شده، بهصورت خودکار وارد عمل میشود. در این مرحله، همه گرهها و دستگاههایی که بهروزرسانی شدهاند، قادر به شناسایی و پذیرش تراکنشهای انجامشده با استفاده از این پروتکل ارتقایافته خواهند بود.
از این مرحله به بعد دیگر بر عهده توسعهدهندگان اکوسیستم بیت کوین است که از ابزارهای فراهمشده توسط تپروت استفاده کنند؛ بهویژه امضای اشنور که جایگزین الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی فعلی (ECDSA) در بیت کوین خواهد شد.
امضاهای اشنور که کوچکتر و سریعتر هستند، مزیت «خطی» بودن را هم دارند که باعث افزایش حریم خصوصی تراکنشهای بیت کوین شده و امکان ایجاد «قراردادهای هوشمند» سبکتر و پیچیدهتر را فراهم میکنند.
بهبود ابزارها و کدنویسی تپروت در بلندمدت ازنظر عملکرد کلی، بهبود حریم خصوصی برای فناوری امضای چندگانه (multi-signature)، نرمافزار حریم خصوصی و حتی فناوری مقیاسپذیری مانند شبکه لایتنینگ (Lightning Network)، تجربه کاربری بهتری را برای کاربران بیت کوین فراهم خواهد آورد.
مگه بیت کوین غیر متمرکز نیست چطوری میتونن تو شبکه تغییرات ایجاد کنن پس؟ کی موافقت میکنه کسی که موافقت میکنه چیه بیت کوین هست؟