جنگ تجاری آمریکا و چین، عامل اصلی افزایش قیمت شدید بیت کوین؟
افزایش قیمت تند و تیز بیت کوین طی هفتههای اخیر، بسیاری از سرمایهگذاران را شوکه کرده و اولین سوالی که مطرح میشود، دلیل این اتفاق است. بیشتر تحلیلگران دلایل تقریبا مشابهی را برای توجیه صعود سرسامآور بیت کوین ارائه کردهاند اما به عقیده تحلیلگر نشریه فوربز (Frobes)، احیای بیت کوین یک سری دلایل سیاسی و غیرمستقیم دارد. در ادامه متن کامل تحلیل فوربز را میخوانید.
فضای توییتر پر شده از تئوریهای بیشماری که دلایل نجات بیت کوین از مرگ تقریبی را بازگو میکنند. بیت کوین، ارز دیجیتال شماره یک دنیا، تا به اینجای سال ۲۰۱۹، حدود ۱۰۰٪ افزایش قیمت داشته و به عقیده بسیاری، دوباره از خاک بر خواسته است. اینروزها بیشمار اخبار خوب پیرامون این بیت کوین موجب شده تا این ارز دیجیتال بار دیگر بر سر زبانها بیافتد.
در برنامه «شصت دقیقه» از نشریه فوربز، عنوان شد که پس از کنفرانس Consensus ۲۰۱۹، جایی که برادران وینکلواس از نرمافزار معاملاتی جدید خود رونمایی کردند، توجهات به سمت ارزهای دیجیتال جلب شد. اما حجم بیشتری از توجهات را میتوان در دو نام جستجو کرد: دونالد ترامپ و شی جین پینگ (رئیس جمهور چین)
واضح است که سرمایهگذاران چینی نمیتوانند صاحب زیرساختهای بیت کوین شوند. از طرف دیگر هیچچیزی بیشتر از خروج سرمایه از چین، رئیس جمهور جین پینگ را نمیترساند و این در حالی است که کشور اژدها سکونتگاه میلیاردرها دلار پول و میلیونرهای بیشماری است که اگر از چین خارج شوند، کشور را به دردسر میاندازند. پذیرش داراییهای دیجیتال برای چین به معنای خودکشی خواهد بود.
بنابراین، جین پینگ تلاشهایی انجام داده تا شاید سایه خطرات احتمالی را از بالای سر چین پاک کرده باشد. در سال ۲۰۱۷، حزب کمونیست (حزب حامی جین پینگ)، تجارت و تبادل بیت کوین را ممنوع اعلام کرد. کمی بعد فعالیتهای مرتبط با ICOها ممنوع شد و شاید بهزودی تمامی فعالیتهای مرتبط با استخراج بیت کوین نیز غیرقانونی اعلام شود. اما اینطور که مشخص است طرفداران بیت کوین به کارشان ادامه میدهند و این ممنوعیتها نتوانسته جلویشان را بگیرد. امسال نیز با اوج گرفتن بازار ارزهای دیجیتال، به نظر میرسد که همین طرفداران کار خود را با قوت بیشتری پیگیری میکنند.
فروشندهای نیست!
صد البته بحث و اختلافنظر پیرامون دلایل افزایش قیمت بیت کوین کم نیست. بازار بیت کوین به شدت از لحاظ نقدینگی در بحران قرار دارد. بیشتر دارندگان این سکه تمایلی به فروش ندارند. آخرین رسوایی حوزه بیت کوین، هک شدن صرافی باینس، موجب شد تا هکرها ۷,۰۰۰ بیت کوین، معادل ۴۰ میلیون دلار را از این صرافی به سرقت ببرند، این اتفاق در حالت عادی میتوانست موجب فروش بیت کوینهای بسیاری در بازار شود اما این اتفاق نیافتد.
سیاست نقش خودش را ایفا میکند. رویارویی ترامپ و جین پینگ این فشار را بر سرمایهگذاران وارد کرده که تنها به دنبال یک سرپناه برای حفظ سرمایههای خود باشند. برای بسیاری و بهویژه افرادی که در خاک چین زندگی میکنند، بیت کوین سرپناهی است آنها بر دلار آمریکا یا یوآن چین ترجیح میدهند. شاید بتوان گفت که حداقل برای یک لحظه این فکر به ذهن آنها خطور کرده باشد که شاید بیت کوین همان حریم امنی باشد که از آن با عنوان «طلای دیجیتال» یاد میکنند.
اما مسئله نگرانکننده در این میان این است که هر چه خبر برای سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال خود باشد، همانقدر برای اقتصاد جهانی وحشتناک خواهد بود.
حامیان دو آتشه بیت کوین و ارزهای دیجیتال مدتهاست که بر سر بحث «عدم وجود همبستگی» جولان میدهند. به عقیده آنها، داراییهای بلاک چینی به ساز خود میرقصند و هیچ کاری با سهام، اوراق قرضه و ارزهای ملی ندارند. با اینحال میتوان همبستگی قابل مشاهدهای را میان بیت کوین و نرخ مبادله دلار/یوآن مشاهده نمود. یعنی بر خلاف تفکرات عموم، ارتباط زیادی بین بازارهای سنتی و بیت کوین وجود دارد که بالا رفتن هر یک موجب سقوط دیگری میشود.
این نرخ میتواند در جهتی حرکت کند که چندان به مذاق ترامپ و سردمداران اقتصاد جهانی خوش نیاید.
نه، بیت کوین اصلاً کاری با دلار و بالا و پایینهایش ندارد مگر وقتیکه صحبت از انجام عملی در ارتباط با ارز ملی چین به میان بیاید. کم شدن ارزش یوآن تمایل مثبت در قیمت بیت کوین را نشان میدهد. همینطور که یوآن تنزل پیدا میکند، سرمایهگذاران چینی به دنبال راهی میگردند تا با پراکندهتر کردن داراییهای شان از شر مأمورین مالیات پکن فرار کنند.
شاید ترامپ ممنوعیتها و محدودیتهای جدیدی را طی این جنگ تجاری با چین پیش بگیرد و شرکتهایی دیگری به جز هواوی را هم هدف قرار دهد. چنین اقدامی میتواند باعث سقوط ارزش یوآن در مقابل دلار شده و بازار سهام شانگهای را با کاهش شدید قیمت مواجه کند.
گل به خودی ترامپ
سو مدیریت مالی ترامپ نیز آتش این مشکل را بیش از پیش میکند. بدون اغراق باید گفت، نرخ تبادل دلار نسبت به ین و یورو ممکن است با افزایش میزان بدهیهای دولت واشنگتن، برعکسِ نرخ تبادل دلار و یوآن شود یا به عبارتی، ارزش یورو و ین در مقابل دلار افزایش یابد. به لطف مالیات ۱.۵ تریلیون دلاری وضعشده توسط حزب جمهوری خواه ترامپ، کسری بودجه امسال دولت آمریکا به مرز یک تریلیون دلار خواهد رسید. این یعنی افزایش ۵۸ درصدی در میزان بدهی سالیانه.
چین، برای بدهیهای ۱.۱۲ تریلیون دلاری وزارت خزانهداری آمریکا، در دسترس ترین گزینه حمله اقتصادی به حساب میآید. هر گونه تغییر رویه در بازار که منجر به کاهش منابع خزانه دولت آمریکا شود، ممکن است کاهش ارزش دلار نسبت به ین و یورو را به دنبال داشته باشد. فعل و انفعالات دلار مقابل یوان نیز میتواند باعث افزایش جریان سرمایههای چین به سمت ارزهای دیجیتال گردد.
بیت کوین هنوز هم کار بسیار سختی را پیش روی خود میبیند. چه آن را طلای دیجیتال به حساب بیاوریم و چه نیاوریم، صرافیها همچنان سرگرم محافظت از سرمایهگذاران خود و به دنبال کشیدن دیوارهای بلندتر برای دور نگه داشتن هکرها هستند تا از گزند تیترهای ترسناک رسانهها درمان باشند. تنش موجود میان تاریکی بازار که طرفداران قمارباز ارزهای دیجیتال به آن تکیه میکنند و نبود سازوکارهای حمایتی، همچنان یکی از بزرگترین چالشهای حوزه ارزهای دیجیتال به شمار میرود. و شمارنده قیمتی که هرلحظه بالا و پایین میشود، نمیتواند مشتریان را مجاب کند تا استفاده روزمره از آنها داشته باشند.
«تایلر» و «کامرون وینکلواس»، بنیانگذاران پلتفرم تبادل ارزهای دیجیتال، «جمینی» (Gemini) و به گفته خودشان فیسبوک، تمام تمرکز خود را برای حل کردن همین چالش گذاشتهاند. آنها بر روی پلتفرم موبایلی ارزهای دیجیتال کار میکنند که به ادعایشان، نسخه کامل شبکههای اجتماعی خواهد بود.
با وجود همه اینها، ترامپ و شی تمام جنبههای دنیای ارزهای دیجیتال را به حصاری ساخته شده از دلار و یوآن تبدیل کردهاند که از بسیاری از جهات اقتصاددانهای سرتاسر دنیا را نگران میکند.
همچنان جبهه سختگیرانه ترامپ در ارتباط با چین و نرخ تبادل دلار و یوآن بیشتر از هر چیز دیگری خودنمایی میکند. همه این مسائل شاید باعث شود تا بیت کوین با احیای دوباره و سریعش، نقش پررنگتری را در بازارهای جهانی ایفا کند.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.