استقبال بازار سنتی طلا از فناوری بلاک چین
فعالان صنعت تولید و فروش طلا امیدوارند بتوانند با بهرهگیری از فناوری بلاک چین، دست واسطهها را از این بازار کوتاه کرده و به سود بیشتری دست یابند.
تاکنون صنایع مختلفی به فکر بهرهگیری از فناوری بلاک چین برای افزایش کارایی حوزهی فعالیت خود افتادهاند. فناوری بلاک چین میتواند جزئیات سکه و شمش طلای تولید شده و مالکیت آن را ثبت کند. استخراجکنندگان و فروشندگان طلا امیدوارند این فناوری بتواند نقش سازندگان طلا را پررنگتر کند و در عوض، از اهمیت سرمایهگذاران واسطه که به نقش تولیدکنندگان توجهی ندارند بکاهد.
وضعیت بازار طلا تعریفی ندارد
فروش سکهی طلای عقاب آمریکایی (American Eagle) که در واقع سکهی طلای رسمی ضرب شده توسط دولت ایالات متحده است سال گذشته به کمترین میزان فروش طی دههی گذشته رسید و این روند نزولی در سال ۲۰۱۸ نیز ادامه یافت. میزان فروش فلزات گرانبها نیز طی همین مدت افت داشته است.
اما تمایل برخی شرکتها به سرمایهگذاری روی این فناوری جدید میتواند نشانهی تغییر وضعیت باشد. بازار طلا قرنهاست که در برابر تغییرات مقاومت میکند. اما فشار ناشی از کاهش تقاضا و خرید سبب شده است حتی کهنهکاران این بازار نیز برای تغییر این وضعیت به تکاپو بیفتند.
البته این روند روی آوری بهسوی فناوری بلاک چین، صدای برخی منتقدان را نیز درآورده است. آنها بر این باورند که بهرهگیری از بلاک چین صرفا یک تغییر ساده در نظام کنونی حسابداری در بازار طلا نیست و نیازمند دگرگونیهای اساسی خواهد بود. حتی برخی از این منتقدان در پذیرش همگانی این فناوری در بازار طلا تردید دارند.
واسطههای طلای فیزیکی نیز برای برخی از جوانب کاری خود نظیر قراردادهای آتی، نیازمند سامانههای کامپیوتری هستند. صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) که قیمت طلا را همواره مورد پایش قرار میدهند، موجب کسادی بازار واسطههای طلای فیزیکی شدهاند. برای نمونه، گردش مالی صندوق طلای قابل معامله در بورس متعلق به استیت استریت گلوبال ادوایزرز (State Street Global Advisors) که یکی از بزرگترینها در نوع خود به شمار میرود، از ابتدای فعالیتش در سال ۲۰۱۶ تا کنون حدود ۸ میلیارد دلار بوده است.
بازار طلا باید مدرن شود
حامیان فناوری بلاک چین بر این باورند شرکتهایی که به دنبال جذب سرمایههای خُرد به بازار طلای فیزیکی هستند باید به سمت مدرن شدن پیش بروند. استیو لتوین (Steve Letwin) که مدیر یکی از این شرکتها در کانادا است میگوید:
واقعا فکر نمیکنم دیگر بتوانیم مانند گذشته ادامه دهیم.
آقای لتوین در ماه می ۲۰۱۸ در مقالهای با عنوان «کنترل سرنوشتمان را در دست بگیریم» به تشریح فناوری دفتر کل توزیع شده و قابلیتهای ارزشمند آن در زمینهی خریدوفروش طلا پرداخت. او از پسر ۲۷ سالهی خود برای آزمودن میزان جذابیت این ایده استفاده کرد. خودش میگوید:
پسرم هیچ علاقهای به طلا ندارد و آن را متعلق به آدمهای مسن میداند. وقتی با او درباره این ایده صحبت کردم، خیلی خوشش آمد و گفت که این ایده میتواند به جذب مشتریان بیشتر و از جمله نسل جوان بیانجامد.
اوایل سال ۲۰۱۸ بود که یک شرکت فعال در زمینهی استخراج طلا از معادن مدیریت حدود ۳ هزار اونس طلا را با استفاده از یک پلتفرم مبتنی بر بلاک چین آغاز کرد. این پلتفرم توسط استارتاپ ترید ویند (Tradewind) طراحی شده است. پس از ارسال طلا به ضرابخانهی سلطنتی کانادا برای تبدیل شدن به سکه، مالکیت هر قطعه سکه به خریداران منتقل میشود و مالک میتواند سکهی خود را از طریق یک نرمافزار تحت وب به دیگران بفروشد. همه تراکنشهای صورت گرفته در دفتر کل توزیع شدهی بلاک چین ثبت میشود.
استارتاپ تریدویند فقط ۳ سال سابقهی فعالیت دارد و اولین شرکتی است که توسط بخش سرمایهگذاری خطرپذیر گروه آیایایکس (.IEX Group Inc) مورد حمایت قرار گرفت. گفتنی است گروه آیایایکس یک بازار بورس سهام مستقل است که قابلیتهای زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد و با هدف مقابله با سفتهبازی در بازار سهام شکل گرفته است. استارتاپ تریدویند پس از مدتی توانست ۲۳ میلیون دلار دیگر نیز از حامیانی مانند چندین شرکت استخراج طلا از معادن جذب کند.
مت تئودور (Matt Trudeau) که مدیرعامل استارتاپ تریدویند است میگوید:
بازار طلا از برخی جنبهها یک نسل عقب افتاده است و ما در حال حاضر با پدیدهی ارزهای دیجیتال روبرو هستیم. بههمیندلیل بازار طلا برای عقب نماندن از رقبا باید به فکر مدرن کردن خودش باشد.
البته اینکه آیا سامانهی تریدویند میتواند به عنوان راهحلی مقبول در بازار حضور یابد یا خیر، به میزان استقبال فعالان بازار طلا بستگی دارد. به هر حال، به نظر میرسد استقبال از این سامانه مبتنی بر بلاک چین خوب بوده است.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.