طبق دادههای گذشته احتمال سقوط قیمت بیت کوین بعد از هاوینگ بالا است
قیمت بیت کوین در حالی سطح ۹,۰۰۰ دلاریاش را حفظ کرده است که تنها ۶ روز با هاوینگ فاصله داریم. اما اگر بر اساس الگوهای تاریخی بخواهیم قضاوت کنیم، قیمت بیت کوین ممکن است پس از این رویداد دچار کاهش قیمت موقتی شود.
به گزارش کویندسک، ارزش بیت کوین، به عنوان ارز دیجیتال برتر بازار، از ۱۳ مارس (۲۳ اسفند ۹۸)، زمانی که در قیمت ۳٬۸۶۷ دلاری خود بود تا به امروز بیش از ۱۳۰ درصد افزایش قیمت داشته است. این ارز دیجیتال فقط در ده روز آخر ماه آوریل از ۶٬۷۰۰ دلار به قیمت ۹٬۴۰۰ دلاری رسید. علاوه بر این افزایش قیمت، جهش ۱۵ درصدیِ هفته گذشته سبب شد تا بیت کوین به رکورد ۷ هفته صعود متوالی در ۱۲ ماه گذشته برسد.
نکته قابل توجه اینجاست که این رشد در هفتههای منتهی به هاوینگ، که ۱۲ می (23 اردیبهشت ۹۹) رخ خواهد داد، اتفاق افتاده است. هاوینگهای قبلی بیت کوین در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ رخ دادند و پس از هر یک، شاهد افزایش قیمت بیت کوین بودیم.
اصطلاح هاوینگ به رویداد برنامهریزی شدهای در بیت کوین اشاره دارد که هر چهار سال یک بار و در راستای کنترل تورم در شبکه بیت کوین انجام میشود. با وقوع هاوینگ، پاداشی که یک ماینر برای یافتن جواب بلاک دریافت میکند، نصف میشود. در حال حاضر این پاداش ۱۲.۵ بیت کوین است و بلافاصله پس از هاوینگ به ۶.۲۵ عدد میرسد.
عملکرد قیمتی بیت کوین پیش از هاوینگ
۲۸ نوامبر ۲۰۱۲ (8 آذر ۹۱) برای اولین بار در تاریخ، پاداش استخراج بیت کوین نصف شد. قیمت این ارز دیجیتال طی چهار هفته منتهی به این تاریخ با جهش از قیمت ۹٫۵ دلاری به ۱۲٫۷۵ دلار رسید؛ به عبارت دیگر پیش از هاوینگ شاهد افزایشی ۳۴ درصدی در خصوص قیمت بیت کوین بودیم.
بیت کوین ۹ جولای ۲۰۱۶ (19 تیر ۹۵)، دومین هاوینگ خود را پشت سر گذاشت. در آن روز، بیت کوین در حدود ۶۶۰ دلار خرید و فروش میشد. این در حالی بود که اواسط ماه می (اوایل خرداد) همان سال، هر واحد بیت کوین در رقم ۴۴۰ دلار قرار داشت و تا روز هاوینگ شاهد رشدی ۴۵ درصدی بودیم. لازم به ذکر است که قیمت بیت کوین اواسط ماه ژوئن (اواخر خرداد) آن سال به ۷۸۰ دلار هم رسیده بود.
بیت کوین همچنین طی ۱۲ تا ۱۵ ماه پس از هاوینگهای قبلی، شاهد افزایش بیسابقهای در قیمت خود بوده است. به عنوان مثال، این ارز دیجیتال در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر ۹۶) به رکورد ۲۰,۰۰۰ دلار دست یافت.
برخی از فعالان بازار انتظار دارند که بیت کوین روند صعودی مشابهی را در پی رویداد هاوینگ ماه می ۲۰۲۰ نشان دهد.
دن گو (Don Guo) مدیرعامل گروه بروکتوگان فینتک (Broctagon Fintech) در این باره میگوید:
هاوینگ میزان پاداش بیت کوین به استخراجکنندگان را کاهش میدهد و به این ترتیب میزان عرضهی آن به بازار نیز کاهش مییابد. هاوینگ نه تنها در نتیجهی افزایش [ویژگی] کمیابی بیت کوین، باعث افزایش قیمت آن میشود، بلکه توجه بیشتر رسانهها را نیز به خود جلب میکند. تاریخ نشان داده است که افزایش توجه رسانهها، باعث افزایش تقاضا و به تبع آن قیمت میشود.
با این حال، سرمایهگذاران باید توجه داشته باشند كه روندهای صعودی پیشین (وابسته به هاوینگ) بلافاصله پس از هاوینگ شروع نشدند. در واقع، نیمه دوم سال ۲۰۱۶ با افت قابلتوجه قیمت نیز همراه بود.
عملکرد قیمت پیش از هاوینگهای قبل
بیت کوین پس از دومین هاوینگ خود، بیش از دو هفته اوضاع خوبی نداشت و در ۲ آگوست (12 مرداد ۹۵) به ۴۶۵ دلار سقوط کرد؛ این یعنی سقوطی در حدود ۳۰ درصد نسبت به قیمت ۶۶۰ دلاریِ روز هاوینگ. در این مدت پادشاه ارزهای دیجیتال در ضلع پایینی کانال خود در نوسان بود.
رکورد ۱,۱۶۰ دلاری در حالی ثبت شد که چیزی در حدود ۸ ماه از هاوینگ گذشته بود. حرکت صعودی در ماههای بعد قوت بیشتری گرفت و قیمت در دسامبر سال ۲۰۱۷ به نزدیک ۲۰,۰۰۰ دلار رسید.
برخی از سرمایهگذاران معتقدند که افزایش قیمت پس از هاوینگ را نمیتوان معیار مناسبی در نظر گرفت؛ چرا که در آن زمان جامعه هواداران این ارز نسبتا خیلی کوچک بود و بیشتر آنها کسانی بودند که به بیت کوین «باور قلبی» داشتند و کاهش عرضه اول آن را به فال نیک گرفتند.
در آن زمان، قیمت بیت کوین در دو هفته بعد از هاوینگ تنها ۶ درصد رشد داشت و از ۱۲٫۷۵ دلار به ۱۳٫۵ درصد رسید و در پنج هفته پس از آن نیز اتفاق خاصی برایش رخ نداد.
احتمال سقوط قیمت در هاوینگ پیش رو بیشتر است
نیک کوان (Nick Cowan) مدیرعامل شرکت جیایکساس گروپ (GXS Group)، ارائهدهنده خدمات مالی، میگوید:
بحث بر سر هاوینگ بیت کوین مدتهاست که در میان جامعه ارزهای دیجیتال وجود دارد. بسیاری بر این عقیده هستند که هاوینگ پیش از این تاثیرش را بر قیمت گذاشته است و محدوده قیمت فعلی به سبب هاوینگ است.
به نوعی میتوان حرفهای کوان را منطقی توصیف کرد. بسیاری از خبرگزاریها، در حدود یک سال است که در مورد هاوینگ و تاثیر آن بر قیمت صحبت میکنند.
دادههای شبکه حاکی از آن است که سرمایهگذاران کوچک و بزرگ، هر دو در آستانه این رویداد در حال خرید و انباشت بیت کویناند. در نتیجه، ممکن است پس از دوازدهم ماه می، شاهد کشمکشی برای سود باشیم. برخی از سرمایهگذاران، به ویژه معاملهگران کوتاهمدت، ممکن است موجودی خود را بعد از هاوینگ بفروشند که در نهایت منجر به افزایش فشار نزولی بر بازار میشود.
یکی از نتایج هاوینگ دوبرابر شدن هزینهی استخراج است. از این رو اگر با کاهش قیمت پس از هاوینگ روبهرو شویم، دستگاههای استخراج قدیمیتر مانند انت ماینر اس ۹ (Antminer S۹)، سودآوری خود را از دست داده و دچار ضرر میشوند که این مساله به نوبهی خود، ماینرها را مجبور میکند تا فعالیت خود را کاهش داده و یا این بهطور کلی این کار را ترک کنند. ماینرهای متأثر از این ماجرا داراییهای خود را برای جبران هزینهها میفروشند؛ مسئلهای که خود میتواند در افزایش فشار در جهت نزولی قیمت موثر باشد.
برخی از استخراجکنندگان نیز ممکن است با توجه به افزایش قیمت اخیر، به دنبال نقد کردن ارزهای دیجیتال خود در ۱۲ روز پیشرو باشند. آشیش سینگال (Ashish Singhal)، مدیرعامل و موسس صرافی ارزهای دیجیتال Coinswitch میگوید:
این مسأله به آنها این امکان را میدهد تا به انباشت بیت کوین خود، پس از هاوینگ ادامه دهند.
این بار داستان فرق میکند
هاوینگ ماه می ۲۰۲۰ متفاوت از دو رویداد مشابه قبلی است، چرا که همزمان با پررنگتر شدن سایه کرونا بر دنیا رخ میدهد.
اندی جی (Andy Ji)، که یکی از بنیانگذاران آنتولوژی (Ontology) است، در این باره میگوید:
این هاوینگ بیت کوین مطمئناً تا پایان [رخدادش] متفاوت خواهد بود، زیرا سیستم اقتصادی ساتوشی ناکاموتو در مقایسه با پروتکلهای سنتی وال استریت فرصتی برای اثبات مقاومت و استحکام خود خواهد داشت.
شیوع بیماری کووید ۱۹ اقتصاد جهانی را متزلزل کرده و دولتها و بانکهای مرکزی را در سراسر جهان مجبور کرده است تا تریلیونها دلار به عنوان محرک مالی به سیستمهای اقتصادی تزریق کنند.
هنگامیکه بیت کوین دومین کاهش عرضه خود را در ژوئیه ۲۰۱۶ تجربه کرد، اقتصاد جهانی در وضعیت نسبتاً بهتری قرار داشت. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که شاخص قیمت تولیدکننده یا قیمتهای درب کارخانه در چین، در سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ به پایینترین قیمت خود رسید و در سپتامبر همان سال (شهریور ۹۵) رو به افزایش گذاشت و باعث ایجاد بازاری صعودی در بازارهای کالا و سهام شد.
به عبارت سادهتر، مردم در حال حاضر یک دلیل قوی برای جستجوی گزینههای دیگری به عنوان جایگزین همچون بیت کوین دارند، آن هم جایگزینی که با هر هاوینگ نایابتر میشود. در صورتی که یک کالا یا ارز کمیاب باشد، افت قابلتوجه در قیمت (فرضی) را میتوان با ویژگی کمیابی جبران کرد.
سیمون پیترز (Simon Peters)، یک متخصص در امور سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال در پلتفرم سرمایهگذاری جهانی ای تورو (eToro) میگوید:
در بحبوحه بدتر شدن چشمانداز اقتصادی برای ایالات متحده و احتمال افزایش عرضه پولی که باعث تضعیف دلار میشود و از طرف دیگر شعلهور شدن ترس از تورم را به همراه دارد، معتقدیم که بیت کوین به راحتی میتواند محدوده ۱۹٬۰۰۰ دلاری خود را بار دیگر لمس کند، چرا که سرمایهگذاران به دنبال سرپناهی امن برای دور شدن از داراییهای سنتی میگردند.
بیت کوین در تلاش برای حفظ ۹,۰۰۰ دلار
بیت کوین در زمان نگارش این مطلب در محدوده ۹,۰۰۰ معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۳۳ درصد افزایش قیمت داشته است. نکته جالب اینجاست که پادشاه ارزهای دیجیتال در مقایسه با دو هفته گذشته ۹.۳۰ درصد رشد داشته است.
بازارهای سنتی نیز در روزهای گذشته وضعیت مناسبی نداشتند و شاخص S&P500، روز دوشنبه با کاهشی نیم درصدی در معاملات آتی روبهرو شد.
افزایش تنشهای لفظی میان چین و آمریکا بر سر منشا ویروس کرونا، باعث شده است تا سرمایهگذاران تمایلی به قبول ریسک نداشته باشند. از همین رو، اگر تنشها رو به وخامت بگذارند، بیت کوین ممکن است به محدوده ۸,۰۰۰ دلاری سقوط کند. این سطح همان جایی است که میانگین ۲۰۰ روزه قرار دارد.
بااینحال، بسیاری از تحلیلگران هنوز انتظار دارند که بیت کوین در پس هاوینگ پیشرو پنج رقمی خواهد شد.
جهان چو (Jehan Chu)، از بنیانگذاران و مدیران شرکت سرمایهگذاری کنتیک کپیتال (Kenetic Capital) میگوید:
اگرچه صعود اولیه به [سمت] ۱۰٬۰۰۰ دلار در نقطهی ۹٬۴۰۰ دلاری متوقف شد، اما انتظار میرود که هاوینگ قیمت را وادار کند تا به سطح ۱۰,۰۰۰ دلار برسد. این فشار پس از اصلاح قیمت پس از هاوینگ رخ میدهد و در طول سال ۲۰۲۰ شاهد افزایش قیمت خواهیم بود.
او همچنین افزود که :
علاقه و مشارکت موسسات سرمایهگذاری در بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال با نزدیک شدن به رویداد پر اهمیت هاوینگ، در اوج قرار دارد.
قراردادهای باز در معاملات آتیِ بورس کالای شیکاگو نیز روز جمعه به ۳۳۹ میلیون دلار رسید. به عبارت دیگر این رقم بالاترین سطح از ۱۰ جولای ۲۰۱۹ (۱۹ تیر ۹۸) است. قراردادهای باز در بازارهای آتی را میتوان به عنوان یکی از شاخصها در خصوص علاقه موسسات مالی به سرمایهگذاری در یک حوزه خاص به حساب آورد.
منتظر بیت کوین تو کانال 8 هزار دلار باشین به زودی اونم در بهترین حالت ? در بدترین حالت که هیچ کسی باور نمیکنه و الان همه شاکی میشن دوباره وارد کانال 7 هزار دلار میشه