وضعیت بازار: سقوط بیت کوین به زیر ۵۴ هزار دلار پس از کشف سویه جدید ویروس کرونا
پس از آنکه خبر کشف سویه جدید ویروس کرونا منتشر شد، قیمت بیت کوین حدود ۹ درصد سقوط کرد. با این حال، آنطور که از دادههای مربوط به بازار قراردادهای اختیار معامله و قراردادهای آتی بیت کوین پیداست، معاملهگران حرفهای همچنان انتظار دارند که قیمت تا پایان سال ۲۰۲۱ روندی صعودی داشته باشد.
به گزارش کوین تلگراف، صرافی ارز دیجیتال دریبیت (Deribit) که یکی از پرطرفدارترین بازارها برای معامله قراردادهای اختیار بیت کوین است، چهارشنبه هفته گذشته پستی را در توییتر خود منتشر کرده بود و در آن با اشاره به شاخص دلتای چولگی ۲۵ درصد، گفته بود احساسات معاملهگران حرفهای در حال نزولیترشدن است.
از شاخص دلتای چولگی ۲۵ درصد برای مقایسه موقعیتهای معاملاتی اختیار خرید و فروش استفاده میشود. گفتنی است که منفیشدن چولگی نشانهای برای بازار صعودی و مثبتبودن آن، نشانهای برای نزولیشدن بازار است.
دریبیت در توییتی نوشته بود:
آنطور که مشاهده کردهایم با نزدیکشدن [موقعیتهای معاملاتی اختیار] به تاریخ انقضا از ابتدای نوامبر (آبان)، چولگی دلتا ۲۵ درصد از حدود صفر به نزدیکی ۱۰ الی ۱۵ درصد رسیده است که نشاندهنده نزولیترشدن احساسات بازار است. هزینه پریمیوم موقعیتهای نزولی (فروش) بیشتر میشود و سطح انقضای بیشتر قراردادهای اختیار ۵۸,۰۰۰ دلار است.
همچنین بخوانید: قرارداد اختیار معامله (Option Contract) چیست؟
قیمت بیت کوین از ۹ نوامبر (۱۸ آبان) در یک کانال نزولی در نوسان بوده است و این موضوع میتواند بازتابنده سقوط ۲۲ درصدی قیمت از اوج تاریخی ۶۹,۰۰۰ دلاری باشد.
همان طور که گفته شد شاخص چولگی دلتا ۲۵ درصد، قراردادهای اختیار خرید و فروش را با یکدیگر مقایسه میکند. این شاخص زمانی مثبت میشود که پریمیوم قراردادهای اختیار فروش از قراردادهای اختیار خرید با ریسک مشابه بیشتر باشد. به همین خاطر است که مثبتشدن این شاخص نشاندهنده احساسات نزولی است.
از سوی دیگر، زمانی که معاملهگران احساساتی صعودی دارند، خلاف آن صادق است و به همین خاطر شاخص چولگی دلتا ۲۵ درصد وارد ناحیه منفی میشود.
قرارگرفتن این شاخص بین منفی ۸ درصد تا مثبت ۸ درصد معمولاً خنثی تلقی میشود. بنابراین با توجه به این نکته که شیب شاخص از ۲۳ نوامبر (۲ آذر) تغییر درخورتوجهی داشته، میتوان گفت که تحلیل صرافی دریبیت هم درست بوده است. روز گذشته اما شیب شاخص سبکتر شد و به سطح ۸ درصد رسید؛ سطحی که دیگر نمیتواند بهعنوان نشانهای برای نزولیبودن احساسات معاملهگران در نظر گرفته شود.
در بازارهای آتی چه میگذرد؟
برای پاسخ به این سؤال که آیا حرکت نزولی روزهای اخیر قیمت تنها مختص بازار قراردادهای اختیار بوده است یا خیر، باید بازارهای آتی را هم مورد بررسی قرار دهیم.
پریمیوم قراردادهای آتی که از آن با عنوان «نرخ پایه» یاد میشود، معیاری برای نمایش اختلاف قیمت بین قراردادهای آتی بلندمدت و قیمت در بازار آنی است. در شرایط طبیعی یا کانتانگو (Contango)، پریمیوم سالانه چیزی بین ۵ تا ۱۵ درصد است.
این اختلاف قیمت بهدلیل تقاضای پول بیشتر از سوی فروشندگان برای حفظ طولانیتر موقعیت قراردادهای آتی است. زمانی که این شاخص سقوط کند یا وارد محدوده منفی شود، اصطلاحاً میگویند که بازار دچار «وارونگی» شده است.
برخلاف شاخص چولگی دلتا ۲۵ درصد در بازار قراردادهای اختیار که وارد ناحیه ترس شده است، شاخص پریمیوم که یکی از معیارهای اصلی سنجش ریسک در بازار قراردادهای آتی است، بین ۱۶ تا ۲۵ نوامبر (۲۵ آبان تا ۴ آذر) در نزدیکی سطح ۱۱ درصد ثابت بوده است. با وجود افت محدود این شاخص، قرارگرفتن آن در سطح ۹ درصد کاملاً برای بازار طبیعی بوده و حتی به ناحیه نزولی نزدیک هم نشده است.
معاملهگران بیشتر از قراردادهای اختیار خرید استفاده میکنند
معاملهگران قراردادهای اختیار بیت کوین بیش از حد برای قراردادهای اختیار فروش هزینه میکنند و این موضوع تنها میتواند یک دلیل داشته باشد. شاید دلیل ترس این گروه تحقیق یکی از کمیتههای سنای آمریکا درباره عرضهکنندگان استیبل کوینها باشد.
در همان روزی که این خبر منتشر شد، شورای حکام فدرال رزرو اعلام کرد که برای بهبود شفافیت قانونگذاری صنعت ارز دیجیتال، روی مجموعهای از «سیاستهای قانونی جامع» کار میکند. احتمالاً دستگاههای اجرایی مسئول انطباق با قوانین و اعمال این استانداردها بر مقررات جدید خواهند بود.
با این حال نمیتوان با استناد به همین موضوع توضیح داد که چرا این احساسِ بیاعتمادی بازار قراردادهای آتی بیت کوین را تحتتأثیر قرار نداده است. بنابراین پرسش دیگری که مطرح میشود این است که آیا باید در این مورد از شاخص چولگی دلتا ۲۵ درصد صرفنظر کرد؟
۶۰ درصد از کل قراردادهای اختیار باز بیت کوین در ۳۱ دسامبر (۱۰ دی)، یعنی پایان سال جاری میلادی منقضی میشوند و در مجموع ۱۳.۴ میلیارد دلار ارزش دارند. همان طور که در نمودار بالا دیده میشود، عملاً هیچ قرارداد اختیار فروشی بالای قیمت ۶۰,۰۰۰ دلار وجود ندارد.
با در نظر گرفتن این موضوع که حجم قراردادهای اختیار خرید ۱۴۵ درصد بیشتر از قراردادهای اختیار فروش منتهی به ۳۱ دسامبر (۱۰ دی) است، نباید زیاد نگران قیمتگذاری معاملهگران در بازار قراردادهای اختیار معامله بود. بنابراین، با وجود اینکه وضعیت شاخص چولگی دلتا ۲۵ درصد در مجموع نزولی است، در حال حاضر اهمیت زیادی برای بازار ندارند.
تمام بالا و پایین شدنها بستگی به قراردادهای آتی دارد شورت بیشتر باشه میره بالا و برعکس تمام