کاربران بهدنبال مهاجرت به راهکارهای لایه اول؛ کارمزدهای اتریوم بار دیگر دردسرساز میشود
بهدنبال ادامه مشکلات مربوط به کارمزد و پردازش تراکنشها در بلاک چین اتریوم، برخی از کاربران و توسعهدهندگان حوزه ارز دیجیتال به شبکههای لایه اولی مهاجرت کردهاند که از نظر مقیاسپذیری شرایط نسبتاً بهتری دارند. کارشناسان معتقدند که اگر اتریوم نتواند مقیاسپذیری شبکه خود را افزایش دهد ممکن است توسط رقبا پشت سر گذاشته شود.
به گزارش کوین تلگراف، در دنیای همیشه در حال تغییر ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین، رقابت برای راهاندازی یک شبکه کاربرپسند و با مقیاسپذیری بالا که قابلیت پذیرش در مقیاس جهانی را دارد، ماراتنی پایانناپذیر است که رقبای جدید بهطور منظم به آن میپیوندند.
بدون تردید هنگامی که صحبت از امنیت شبکه، تعداد کاربران فعال و ارزش بازار به میان میآید، بیت کوین پیشتاز این بازار است. با اینکه اتریوم موقعیت خود را در رأس پلتفرمهای مبتنی بر قراردادهای هوشمند تثبیت کرده است، ادامه مشکلات مربوط به مقیاسپذیری این شبکه، راه را برای نسل جدید پروتکلهای بلاک چینی باز کرده است تا بتوانند جایگاه خود را در بازار به دست آورند.
ضعف حکمرانی اتریوم در ماههای اخیر فشار بیشتری را به این شبکه وارد کرده است، چراکه چندین پروتکل لایه اول و دوم در حال توسعه، برنامههایی تشویقی را برای جذب کاربر و نقدینگی بهسمت اکوسیستمهای خود ترتیب دادهاند.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به برخی از پلتفرمهای قرارداد هوشمند لایه اول که برای بهدستآوردن سهم بیشتر از نقدینگی موجود در بازار ارزهای دیجیتال در حال رقابت با یکدیگر هستند.
فانتوم توسعهدهنگان را به مهاجرت تشویق میکند
فانتوم (Fantom) پروتکلی است که از معماری گراف جهتدار غیرمدور (DAG) برای اجماع در شبکه خود استفاده میکند و بر اساس این طراحی از نظر تئوری بینهایت مقیاسپذیر است.
سریع و کمهزینهبودن فانتوم باعث شده تا در ماههای اخیر توجه بسیاری از فعالان جامعه ارز دیجیتال به به این شبکه جلب شود، چراکه بلاک چین اتریوم همچنان بهدلیل تراکم شبکه با مشکل هزینه بالا و سرعت پایین تأیید تراکنشها دستوپنجه نرم میکند.
پس از آنکه فانتوم در تاریخ ۳۰ اوت (۸ شهریور) اعلام کرد که بر اساس برنامه تشویقی خود به توسعهدهندگانی که پروتکلهای جدیدی بر روی این شبکه ایجاد کنند تا ۳۷۰ میلیون توکن «FTM» پاداش میدهد، فعالیت در شبکه این ارز دیجیتال شروع به افزایش کرد.
دادههای دیفای لاما (Defi Llama) نشان میدهد از زمان آغاز برنامه تشویقی فانتوم، ارزش کل سرمایه قفلشده در شبکه این ارز دیجیتال از ۶۹۱ میلیون دلار به رکورد جدید ۱.۴۴ میلیارد دلار در ۹ سپتامبر (۱۸ شهریور) افزایش یافته است.
با توجه به دادههای ارائهشده از سوی بنیاد فانتوم، سرمایه ۱.۴۴ میلیارد دلاری قفلشده در این شبکه، فانتوم را به چهارمین بلاک چین بزرگی تبدیل کرده است که با ماشین مجازی اتریوم سازگاری دارد. اکنون فانتوم به طور روزانه ۲۰,۰۰۰ مورد به تعداد آدرسهای خود میافزاید و بیش از ۱.۵ میلیون تراکنش را پردازش میکند.
چندین پروتکل فعال در حوزه توکنهای غیرمثلی (NFT) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) در حال راهاندازی بر روی این شبکه هستند و امکان دارد این روند روبهرشد با مهاجرت نقدینگی به فانتوم ادامه پیدا کند.
هجوم نقدینگی به شبکه اولنچ
اولنچ (Avalanche) شبکه دیگری است که توانسته بخشی از نقدینگی اتریوم را جذب کند. اولنچ یک پلتفرم مبتنی بر قراردادهای هوشمند قابلبرنامهریزی است که برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز طراحی شده است.
فعالیتهای این پروتکل پس از آن شدت گرفت که برنامه تشویقی اولنچ راش (Avalanche Rush) در روز ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) و با هدف حمایت از برنامههای غیرمتمرکز در شبکه این ارز دیجیتال راهاندازی شد. این برنامه ۱۸۰ میلیون دلار کمکهزینه مالی و نقدینگی را به پروتکلهای دیفای فعال در اکوسیستم اولنچ تزریق کرده است.
اولنچ راش کار خود را با کرو (Curve) و آوی (Aave)، دو پروتکل برتر دیفای در شبکه اتریوم آغاز کرد، اما در ادامه توسعه یافت و توانست با پروتکلهای دیگری چون سوشی سواپ (SushiSwap)، بنکی فایننس (Benqi Finance)، «YAY Games»، کایبر نتورک (Kyber Network) و پاراسواپ (ParaSwap) همکاری کند.
دادههای دیفای لاما نشان میدهد که بهدنبال راهاندازی این برنامه تشویقی، ارزش کل سرمایه قفلشده در پروتکل اولنچ از ۳۱۱.۵ میلیون دلار در ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) به رقم بیسابقه ۲.۴۲ میلیارد دلار در ۵ سپتامبر (۱۴ شهریور) افزایش یافته است. البته در حال حاضر و تحت تأثیر اصلاح گسترده اخیر بازار ارزهای دیجیتال این رقم به ۲.۱۱ میلیارد دلار کاهش یافته است.
اخیراً پروتکلهای جدیدی در حوزه امور مالی غیرمتمرکز و توکنهای غیرمثلی در شبکه اولنچ راهاندازی شده است که از جمله این موارد میتوان به پروژه تاپس (Topps) اشاره کرد. تاپس مجموعه توکنهای غیرمثلی کارتهای لیگ بیسبال حرفهای آمریکا را بر روی شبکه اولنچ راهاندازی کرده است.
این مهاجرت پایدار از طریق راهاندازی پل ارتباطی اولنچ بریج (Avalanche Bridge) در ماه ژوئن (خرداد) امکانپذیر شد، چراکه کاربران دیگر میتوانستند توکنهای موجود در شبکه اتریوم را با یکپنجم هزینهای که پیش از این نیاز بود به شبکه اولنچ انتقال دهند.
همچنین بخوانید: با راهاندازی اتریوم ۲، چه بلایی سر راهکارهای لایه دوم نظیر پالیگان میآید؟
رقابت داغی که شلوغتر میشود
فانتوم و اولنچ دو ستاره نوظهور در میان شبکههای لایه اول هستند که بخشی از کاربران اتریوم را به خود جذب کردهاند، اما آنها در این مورد تنها نیستند.
دیگر شبکههای سازگار با ماشین مجازی اتریوم که در ابتدای سال جاری پیشرفت کردند، بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain) و پالیگان (Polygon) هستند. هر دو شبکه به کاربران این امکان را میدهند که دارایی خود را در بلاک چین اتریوم حفظ کنند و در عین حال نیازی به پرداخت کارمزدهای بالای شبکه اصلی نباشد.
سولانا بهعنوان بزرگترین تهدید اتریوم میان بلاک چینهای ناسازگار با ماشین مجازی این شبکه شناخته میشود و در ۷ روز گذشته بیشترین ارزش کل سرمایه قفلشده را به خود اختصاص داده است. پس از آن هم پروتکل متمرکز بر استیبل کوین ترا (Terra) قرار دارد.
دو مورد دیگری که میتوان در پایان به آنها اشاره کرد، پروتکل بلاک چینی خوداصلاحشونده تزوس (Tezos) و پروتکل مبتنی بر اثبات سهام الگورند (Algorand) است.
دادههای دیفای لاما نشان میدهد که ارزش کل سرمایه قفلشده هر کدام از این شبکهها در ۷ روز گذشته به ترتیب ۲۰۷ و ۷۱ درصد افزایش یافته است. در همین حال قیمت توکن آنها هم به لطف بهروزرسانیهای انجامگرفته در این پروتکلها رشد قابلتوجهی داشته است. در مورد الگورند پذیرش بیت کوین از سوی دولت السالوادور در این افزایش قیمت مؤثر بوده است.
همانطور که در ابتدا گفته شد و تصویر مربوط به ارزش کل سرمایه قفلشده هم نشان میدهد، شبکه اتریوم از نظر تعداد کاربران، پروتکلها و ارزش کل سرمایه قفلشده، بلاک چین برتر قراردادهای هوشمند است، اما محدودیتهای فعلی آن راه را برای رقبا باز کرده است تا سهم بازار این شبکه را کاهش دهند.
باید منتظر ماند و دید که آیا نسخه دوم اتریوم مشکلات پیش رو را حل میکند و یا اینکه در نهایت یک پروتکل نسل جدید این شبکه را پشت سر میگذارد؛ شبکهای که یک راهکار بهینه برای سهگانه غیرمتمرکزسازی، امنیت و مقیاسپذیری را در پلتفرمی با قابلیت استفاده آسان ارائه میدهد.
پولیگان مشکل کارمزد به طور کامل برطرف کرده من همیشه با متیک کار می کنم