حقطلبی قربانیان صرافی ورشکسته Mt.Gox پس از گذشت ۵ سال
انگار همین دیروز بود که سرمایهگذاران بیت کوین از شنیدن خبری مبنی بر مشکلات جدی Mt. Gox، یکی از اولین صرافیهای بیت کوین دنیا، دچار شوک شدند. ۵ سال پیش در تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۱۴ (۵ اسفند ۱۳۹۲)، گزارشها حاکی از این بود که صرافی Mt.Gox، حدود ۷۵۰,۰۰۰ بیت کوین از دست داده است. روز بعد این شرکت که شاید تنها نقطه ننگ تاریخ بیت کوین تلقی شود، اعلام کرد که این به خاطر توقف روند فعالیتهای صرافی اتفاق افتاده است.
رایان سلکیس (Ryan Selkis) در ۲۴ فوریه ۲۰۱۴ در توییتر خود نوشت:
امیدوارم صحت نداشته باشد، اما گزارشی از Mt. Gox دریافت کردهام که میگوید آنها ۷۵۰/۰۰۰ بیت کوین را از دست دادهاند.
امتیگاکس در ابتدا سعی کرد تا مشکلات خود را کم اهمیت جلوه دهد؛ اما توجیه این شرکت برای کم اهمیت نشان دادن و حمایت از ورشکستگی ابتدا در ۲۸ فوریه در توکیو و سپس در ۹ مارچ در ایالات متحده، برای هواداران و سرمایهگذاران سنگین و گران تمام شده است. در آن زمان، در رابطه با مدت زمان تکمیل معاملات و تراکنشهای بزرگترین صرافی بیت کوین دنیا، یعنی Mt. Gox، ابهام وجود داشت. Mt.Gox تا فوریه ۲۰۱۴، کنترل و مدیریت ۷۰ درصد از کل معاملات بیت کوین در سراسر دنیا را در اختیار داشت.
از آن تاریخ شوک برانگیز به بعد، دارندگان بیت کوین حتی پس از رکود چند ساله ناشی از فروپاشی Mt. Gox روی تعهد خود به این صنعت ثابت قدم و استوار ماندند. در میان تمام تجربهها و آموزهها، خطر ذخیرهکردن و نگه داشتن مقدار قابل توجهی ارز دیجیتال در صرافیهای متمرکز، مطرح نبود.
شاید مدیر عامل Mt. Gox بخواهد زمان بخرد، اما پولها کجا رفتند؟
عمر Mt.Gox نسبتا کوتاه بود و فقط چهار سال به طول انجامید، اما سایهی آن همچنان روی صنعت ارز دیجیتال سنگینی میکند. مارک کارپِلِس (Mark Karpeles)، مدیر عامل Mt. Gox، به اتهام اختلاس و دزدی به ده سال زندان محکوم شده است. او ادعا میکند که بیگناه است. در این میان، کاربران این صرافی در زمان فروپاشی، هنوز هم خواستار جبران خسارات مالی خود هستند. یکی از چهرههای تاثیرگذار حوزه ارز دیجیتال نسبت به تغییر عنقریب این وضعیت خوشبین است.
ورود بروک پیرس و رستاخیز گاکس
بر اساس گزارش CCN براک پیرس، یکی از بنیانگذاران بلاک چین کپیتال (Blockchain Capital)، سعی دارد تا با پروژهای به نام رستاخیز گاکس (Gox Rising) آن را دوباره احیا کند. او برخلاف نظر کارپلس، مدعی است که تنها سهامدار باقیمانده در Mt. Gox است. پیرس، حصول اطمینان از اینکه دیگران نیز سهم منصفانه و عادلانهای از داراییهای باقیمانده ارز دیجیتال Mt.Gox دریافت میکنند را به عنوان مامویت خود در نظر گرفته است. این داراییها امروزه نسبت به سال ۲۰۱۴ به میزان قابل ملاحظهای بیشتر نیز هستند. صدها هزار بیت کوینی که هرگز بازیابی نشدند.
به گزارش ccn، پیرس میخواهد با توزیع ارز دیجیتالی که Mt.Gox هم اکنون در اختیار دارد و از سرگیری فعالیتهای شرکت طی پروسهای به نام رستاخیز اعاده اعتبار مدنی و حقوقی، طلب تمام طلبکاران را پرداخت کند.
فقط مجموع بیت کوین و بیت کوش کش این شرکت، میتواند تقریبا ۷۰۰ میلیون دلار باشد. علاوه بر این پیشتر نیز حدود ۵۳۰ میلیون دلار نقد شده بود و هنوز هم در اختیار Mt. Gox است و توسط آنها نگهداری میشود. بر اساس آخرین نرخهای بورس، دارایی این شرکت در مجموع ۱.۲ میلیارد دلار خواهد بود.
شانس اندک برای راهاندازی مجدد
بازگشایی مجدد Mt. Gox با توجه به تعداد زیاد فاکتورهای دخیل در آن یک چالش محسوب میشود. یکی از این چالشها مربوط به ژاپن است.
همانطور که ccn اشاره کرده است، پیرس برای راهاندازی مجدد Mt. Gox، باید مجوزی از سوی آژانس خدمات مالی کشور داشته باشد. سوال اینجاست که آژانس تصویب یک پلتفرم معاملاتی ارز دیجیتال بدنام را که اکنون تعطیل است را تضمین می کند؟
واکنش عموم به برنامههای پیرس مثبت بوده است. طبیعتا هر ابتکار عملی که بتواند از ارز دیجیتال جهانی اعاده حیثیت کند و بدهی طلبکاران بلندپرواز را بپردازد، با استقبال افراد زیادی مواجه خواهد شد.
توییت یکی از حمایتکنندگان به شرح زیر است:
سلام براک پیرس! خسارتها و ضررهای من از Mt. Gox، الهام بخش من برای خلق کتابهای شیشهای شفافیت پروتکل در سال ۲۰۱۴ شد و بعد از آن Vaultoro را راهاندازی کردم تا شفافترین صرافی جهان باشد. اگر در این پروژه احیا کمک میخواهید، بیایید صحبت کنیم.
از آنجاییکه Mt. Gox در پنجمین سالگرد فروپاشیاش همچنان در یادها باقی مانده است، دو سوال را در پس ذهن سرمایهگذاران بیت کوین ایجاد میکند. آیا این اتفاق دوباره رخ خواهد داد؟ و سرانجام پولها چه شد؟
یک خبر هم در مورد قربانی های بدبخت BTC-e/WEX بنویسید
خیلی از ایرانی ها در این صرافی سرمایه خودشون رو از دست دادند