عضو شورای فقهی بانک مرکزی: بیت کوین اشکال شرعی دارد چون نمی‌توان اعتماد کرد

عضو شورای فقهی بانک مرکزی: بیت کوین اشکال شرعی دارد چون نمی‌توان اعتماد کرد

این سوال که معامله بیت کوین به لحاظ شرعی مجاز است یا خیر تا کنون به طور شفاف و قطعی پاسخ داده نشده است زیرا از سوی مراجع ذی صلاح در حال بررسی است اما در روزهای اخیر مصاحبه ای از سوی یکی از کارشناسان این حوزه در نوع خود جالب بود.

حجت‌الاسلام سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی بانک مرکزی و نظریه‌پرداز بانکداری اسلامی طی مصاحبه ای با مجله فرهنگ و علوم انسانی عصر اندیشه به بررسی ابعاد پول رمزی از جمله بیت کوین پرداخته و اظهار نظر کرده است.

حجت السلام سیدعباس موسویان در خصوص ماهیت این ارز دیجیتال گفت:

«بنده فعلاً بیت‌کوین را نه پول، بلکه هیچ‌چیز نمی‌دانم. چون پول باید قوامی داشته باشد که بتوان سایر دارایی‌ها را براساس آن ارزش‌گذاری کرد. شیئی که ارزشش در طول یک سال نوزده برابر جابجا شود، نشان می‌دهد ماهیت این به اصطلاح پول، قابلیت آن را ندارد که به عنوان معیار و متری برای سنجش دارایی‌ها به کار گرفته شود.»

وی افزود:

«وقتی صحبت از پول اعتباری می‌کنیم، بحث کاغذ نیست؛ بحث ما اعتماد عمومی و ایجاد مال عمومی است. اگر شما توانستید یک مال عمومی طراحی کنید که مردم حاضر باشند به صورت مستمر و گسترده در مقابلش مالشان را بدهند، در آن صورت پول در جامعه شکل می‌گیرد و این با اقبال سرمایه‌گذاریِ یک گروه ریسک‌پذیر در جامعه فرق می‌کند.»

عضو شورای فقهی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا اکنون در حوزه جایی هست که در خصوص ابعاد فقهی پول‌های مجازی تحقیق کند؛ گفت:

«مرکز موضوع‌شناسی احکام که چند سال است در قم فعالیت دارد. آن‌جا یکی از موضوعاتِ در دست بررسی همین بیت‌کوین و پول‌های مجازی است که مرتب از دفاتر مراجع تقلید استفتاء می‌کنند و به آن‌جا ارجاع می‌دهند.»

وی تاکید کرد:

« فعلاً با این مقدار اطلاعات قطعاً معامله با آن از لحاظ شرعی اشکال دارد. چون نمی‌شود اعتماد کرد.»

موسویان در پایان گفت:

« به بیان خلاصه، پول مجازی پدیده مرموزی ‌است که اصل وجود، اعتباردهنده، هدف از انتشار و ترویج و ارزش آن همگی مبهم است و هریک از این عوامل به تنهایی موجب غرری شدن معامله می‌شود تا چه رسد به این که همه جمع باشند.»

guest

استفاده از محتوای توهین‌آمیز، غیراخلاقی، دیدگاه‌های غیراقتصادی، تبلیغات و اطلاعات تماس یا لینک‌های نامرتبط ممنوع است.

نقض قوانین ممکن است منجر به عدم تأیید دیدگاه‌ها یا مسدودسازی حساب کاربران شود.

10 دیدگاه
علی
علی
3 سال و 3 ماه قبل

سلام تشکر بابت زحماتی که برای مطالب کشیده شده...ولی کامل و جامع نیست...همه مراجع بالخصوص رهبری رو رها کردید و به یک استدلال نادرست (غیر قابل قبول )کارشناس بانکی اکتفا کردید که هنوز تکلیف درصد بانک های خود را از نظر شرعی مشخص نکردن...مگر دلار ثبات داره...این چه استدلالی است...ضمنا چرا فقط درباره ارز خاصی نظر میدن....درباره اصل ارز دیجیتال باید بحث بشه...تشکر

کاربر
کاربر
5 سال و 11 ماه قبل

راستی! مثل اینکه پول کشور ما هم کمی از بیت کوین نداره! هر سال کلی نوسان میکنه.

علی
علی
5 سال و 11 ماه قبل

کاملا حق با ایشونه
البته خود تکنولوژی بلاک چین چیز جالبیه ولی ارز دیجیتال از بیخ و بن مزخرفه .
اگه برای این پول ها پشتوانه ی طلا تعیین بشه اون موقع میشه یکم بهش اعتماد کرد ولی وقتی ارزشش عین چی بالا پایین میره معلومه یه چیز کاملا تخیلیه
مثل جم تو کلش او کلنز می مونه
پولتو بدی براش انگار ریختیس تو جوب
بعد فرض کنین با ارزش ۶۸۰۰ دلاری هر بیت کوین قیمت گذاری های سایت ها چه جوری بشه
یه جوراب ۰،۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۲۳۴۴ بیت کوین

محمد آذرنیوار
محمد آذرنیوار
5 سال و 11 ماه قبل
پاسخ  علی

سلام
نظری درباره نظرتون ندارم
فقط درباره قیمت واحد‌های کوچکتر هست برای بیت کوین
همونطور که برای ارزهای سنتی هست
مثلا به قول شما جوراب میشه گفت 234 BIT

حیدری
حیدری
5 سال و 11 ماه قبل

چرا همه چیز و قاطی میکنید اینکه روی حرمت این نظر داده به این معنی نیست که نسبت به بقیه مسایل دیدگاهی نداشته. اتفاقا ایشونه جزو منتقدین نظام بانکی کنونیه. اینها موظف هستن نظر فقهی شون و بگن ما گوش کردیم یا نکردیم به خودمون مربوطه

علی گلی
علی گلی
5 سال و 11 ماه قبل

اشکال شرعی شما دارید و اون سیستم بانکداری بدون رباتون خدا نسلتونو برداره ۳۰ تومن وام گرفتم از مهر اقتصاد ۵۴ پس دادم ۱۶ دیر کرد خورده به ۱۶تومنشم دباره ۹ دیر کرد خورده بگو آخه ... اشکال شرعی خود شمایین که باید حل بشین .

کمیل
کمیل
5 سال و 11 ماه قبل

*ریال* کشور که تو ۵سال از ۸۸۰ هر دلار شده ۶۱۰۰ هر دلار چطور؟؟؟قابل اعتماد بوده؟؟؟؟

امین
امین
5 سال و 11 ماه قبل

پس با این تفاسیر . تورم افزایش زمین هم حرام هست که به این شکل نجومی از 10 سال پیش تا حالا بالا و بالا میره و خیلی ها روی ساختمان و زمین سرمایه گذاری میکنن به خاطر ارزش افزوده ی خیلی زیادی که داره در طول مدت .

مهدی
مهدی
5 سال و 11 ماه قبل

یکی نیس بگه آقای به اصطلاح نظریه پرداز بانکداری اسلامی،این وام های بانکی ربوی هیچ اشکال شرعی نداره؟؟؟ شما چی حالیتون هس؟

ه ع
ه ع
5 سال و 11 ماه قبل

شرعی بودن یا نبودن از نظر ایشان برای چه کسی اهمیت دارد؟ چرا هرکسی می آید و یک تریبون پیدا می کند و اظهار نظر کارشناسی می کند؟ این رو همه می دانند که بیتکوین دارایی بالقوه هستش نه بالفعل چون ملموس نیست دلیل بر بی ارزشی نیست