ونزوئلا
ونزوئلا ونزوئلا

ونزوئلا

کشوری در آمریکای جنوبی

  • جمعیت: 32,381,221 نفر
  • مساحت: 916,445 کیلومتر مربع
  • ضریب نفوذ اینترنت: 17,178,743 نفر
  • ارز ملی: bolívar
  • نوع حکومت: جمهوری
  • رییس جمهور: Nicolás Maduro
  • پایتخت: Caracas
  • زبان: اسپانیایی
  • رشد اقتصادی: -22.5%
  • قانون گذاری ارزهای دیجیتال: مجاز اما به شدت قانون‌گذاری شده
  • مالیات بر ارزهای دیجیتال: دارد
  • پرداخت با ارزدیجیتال: دارد
  • ارزدیجیتال ملی: پترو
  • ICO: قانون‌گذاری شده
  • قوانین ضد پولشویی برای کریپتو: ---

ونزوئلا


دولت ونزوئلا سال‌های پرفراز و نشیبی را با ارزهای دیجیتال سپری کرده است. اقدامات ضد و نقیض ونزوئلا در چند سال گذشته با وجود اقداماتی چون ترویج استفاده از ارزهای دیجیتال در بخش‌های دولتی و خصوصی، پرداخت حقوق بازنشستگان با پترو و از سوی دیگر بازداشت کردن استخراج‌کنندگان در این کشور و تهدید به ممنوعیت فعالیت‌های خرید و فروش ارزهای دیجیتال کاملا مشهود بوده است.
براساس بند ۳۱۸ قانون اساسی، بولیوار واحد پول رسمی این کشور است. بند ۱۰۶ از قانون بانک مرکزی ونزوئلا نیز این را تایید می‌کند. اما برای این قانون دو استثناء وجود دارد: ۱- امکان صدور واحدهای پولی رایج در قالب توافقات یکپارچه‌سازی در آمریکای لاتین و حوزه کارائیب. ۲- امکان صدور پول مشترک توسط کمون‌ها که یک مفهوم پیچیده است که به گروه‌های اجتماعی ابتدایی اطلاق می‌گردد.
بر این اساس با توجه به قانون اساسی ونزوئلا، تنها بولیوار (که در آگوست ۲۰۱۸ به ساورن بولیوار تغییر نام داد) پول قانونی این کشور است و ارزهای دیجیتال را نمی‌توان پول قانونی به حساب آورد.

راه‌اندازی پترو


بر اساس لایحه قانونی شماره ۳۱۹۶ و در دسامبر ۲۰۱۷ با حکم ریاست جمهوری، دولت به صدور ارز دیجیتال پترو با پشتوانه ذخایر نفت ونزوئلا دستور داد. در ژانویه ۲۰۱۸ اولین وایت‌پیپر از پترو منتشر شد و دو ماه بعد، نسخه منتشر شده اصلاح گردید. در ماه فوریه ۲۰۱۸، هیئت اجرایی بخشی از ذخایر نفتی میدان اورینوکو را به عنوان پشتوانه عرضه پترو قرار داد.
هرچند پترو را اگر یک ارز دیجیتال نیز بتوان در نظر گرفت، این ویژگی را در خود دارد که آن را یک بدهی عمومی به حساب آورد که عرضه آن قانون اساسی را نقض می‌کند. پترو تحت قوانین مدیریت مالی بخش عمومی نیز به عنوان بدهی عمومی طبقه‌بندی می‌شود. بند ۸۰ این سری از قوانین صدور اوراق بهادار و گرفتن وثیقه و ضمانت را به عنوان بدهی عمومی به حساب می‌آورد که بر این اساس پترو در هر دو دسته جا می‌گیرد.
ارز دیجیتال ونزوئلایی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا طراحی شده بود. در نتیجه، در ماه مارس، ترامپ دستوری صادر کرد که طی آن مشارکت سرمایه‌گذاران آمریکایی در عرضه اولیه سکه (ICO) پترو که در ۲۰ فوریه آغاز شده بود، کاملا محدود می‌شد.

توافقات مربوط به ارزهای دیجیتال


ونزوئلا قانون‌گذاری مربوط به ارزهای دیجیتال را در تاریخ ۹ آوریل ۲۰۱۸ انجام داده است. ونزوئلا به جای اتخاذ رویکرد محافظه‌کارانه‌ مانند سایر کشورها که قوانین کالاهای مبادلاتی، بازارهای سرمایه و غیره را بر ارزهای دیجیتال اعمال کرده‌اند، مقررات مخصوصی برای این حوزه مشخص کرده است. همچنین نهاد ناظر SUPCACVEN برای نظارت بر فعالیت‌های مربوط به ارزهای دیجیتال تعریف شده است.
برخی از توافقات انجام شده مربوط به ارزهای دیجیتال به شرح زیر است:
۱. رئیس جمهور مادورو منطقه ویژه‌ای برای استخراج و مبادلات پترو تحت عنوان «پترو زون» ایجاد کرده است.
۲. جهت کاهش نرخ بیکاری جوانان در این کشور، توافقاتی برای توسعه و تقویت اکوسیستم ارزهای دیجیتال صورت گرفته است.
۳. ونزوئلا مذاکراتی با هند برای استفاده از پترو در صادرات نفت انجام داد که بی‌نتیجه رها شد.
طبق فرمان ریاست جمهوری و تحت بند دوم قانون مصوب شده، نهاد SUPCACVEN باید تنظیم مقررات فعالیت‌های مرتبط با دارایی‌های دیجیتال، از توافقات مربوط به کالا گرفته تا صرافی‌ها و ماینینگ را انجام دهد.

ماینینگ


ماینینگ در ونزوئلا طبق بند ۹ فرمان ریاست جمهوری مجاز شمرده شده است و ثبت نام آن در بندهای ۱۶ و ۱۷ شرح داده ‌شده‌اند.

خرید و فروش


جهت داشتن هرگونه فعالیت در زمینه خریدوفروش ارزهای دیجیتال، صرافی‌ها، استخراج ارزهای دیجیتال و واسطه‌های مختلف باید ثبت‌نام کرده و مجوز گرفت. در بند ۱۶ نحوه ثبت نام برای طیط مراحل اخذ مجوز شرح داده شده است.
همچنین مجوز ضمنی لازم که در بند ۹ به آن اشاره، به گروه‌های زیر اشاره دارد:
۱. افرادی که توسط SUPCACVEN مشخص شده باشند.
۲. شرکت‌های واگذار شده به واسطه‌گران و بازارهای سرمایه‌ دارایی‌های دیجیتال ملی
۳. شرکت‌های مربوط به کیف پول‌های دیجیتالی
۴. شرکت‌های مربوط به فعالیت‌های ماینینگ

مالیات


براساس قوانین منتشر شده در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۹، سرپرست ملی دارایی‌های دیجیتال و فعالیت‌های مربوط (SUNACRIP) مسئول مالیات‌گیری از ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال خواهد بود. این قوانین برای اشخاص حقیقی و شرکت‌های حقوقی اجرا شده است.

قوانین احراز هویت (KYC) و پولشویی


قوانین خاصی برای جلوگیری از پولشویی در این حوزه تعریف نشده است و قوانین عمومی در انتقال پول و جلوگیری از پولشویی استفاده می‌شوند.

مالکیت


همانطور که گفته شد فعالیت‌های مربوط به ارزهای دیجیتال نیازمند کسب مجوز است اما در نیاز به مجوز در رابطه با مالکیت آن‌ها، ابهاماتی وجود دارد. طبق بررسی‌ بندهای ۲، ۴، ۹، ۱۶ و ۱۷ دامنه نظارتی شامل مالکین ارزهای دیجیتال نمی‌شود.

زمانبندی رویدادهای ارز دیجیتال پترو


در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۱۸، دولت ونزوئلا اعلام کرد که در پیش فروش اولیه پترو در بیش از ۱۸۶,۰۰۰ فقره گواهی خرید، بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده است.
چند روز بعد در همان زمان، دونالد ترامپ با صدور فرمانی هرگونه معامله ارز دیجیتال «پترو» ونزوئلا را برای آمریکا و هم پیمانانش ممنوع اعلام کرد و آن را به فهرست تحریم های ونزوئلا افزود. این درحالی بود که یکی از دلایل اصلی توسعه ارز دیجیتال دور زدن تحریم‌های آمریکا اعلام شده بود. دولت ونزوئلا معتقد است که دولت آمریکا نمی‌تواند جلوی معاملات این ارز دیجیتال را بگیرد.
در آوریل ۲۰۱۸ خوزه ویلما مورا، وزیر بازرگانی خارجی ونزوئلا از احتمال تجارت این کشور با روسیه با استفاده از ارز دیجیتال ملی یعنی «پترو» خبر داد. چندی بعد منابع غیررسمی اعلام کردند که دولت این کشور اجازه ورود تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتال را نمی‌دهد.
در آگوست ۲۰۱۸، رئیس‌جمهور ونزوئلا نیکولاس مادورو اعلام کرد که پترو -ارز دیجیتال با پشتوانه نفت ونزوئلا- به عنوان واحد پولی در این کشور استفاده خواهد شد. نیکولاس مادورو در تلویزیون اعلام کرد که شرکت نفت دولتی پترولئوس دی ونزوئلا (PDVSA) از پترو به عنوان واحد پولی استفاده خواهد کرد. علاوه بر این دولت سیستم جدید مبتنی بر پترو را برای پرداخت حقوق و قیمت‌گذاری کالا و خدمات معرفی خواهد کرد.
در ۱۸ آگوست ۲۰۱۸، خبرگزاری رویترز در گزارشی مفصل از وضعیت ونزوئلا اعلام کرد که تصمیم دولت این کشور برای رسمی شدن پترو به عنوان یکی از واحدهای پولی این کشور، بلافاصله منجر به کاهش موثر ۹۶ درصدی ارزش پول این کشور شده بود.

در ۲۸ آگوست ۲۰۱۸، رئیس جمهور ونزوئلا دستور پذیرش ارز دیجیتال پترو را به بانک‌ها صادر کرد. در همان زمان رویترز در گزارشی اعلام کرد که به نظر می‌رسد تراکنشی در شبکه ارز دیجیتال پترو انجام نمی‌شود.


در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۸، رئیس جمهور ونزوئلا اعلام کرد که ارز دیجیتال ونزوئلا -با پشتوانه نفت خام - از اکتبر ۲۰۱۸ در انجام تراکنش‌های تجاری بین‌المللی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.


در ۳ اکتبر ۲۰۱۸، وب‌سایت تخصصی ارزهای دیجیتال، CCN، در گزارشی مدعی شد که ارز دیجیتال پترو یک پروژه کپی برداری شده از ارز دیجیتال دیگری به نام دش (Dash) است.
در ۵ اکتبر ۲۰۱۸، دلسی رودریگز (Delcy Rodriguez) معاون رئیس‌جمهور ونزوئلا اعلام کرد که مردم ونزوئلا باید برای پرداخت هزینه‌های گذرنامه از ارز دولتی پترو استفاده کنند.
در ۲۰ اکتبر ۲۰۱۸، نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا اعلام کرد که مذاکره با ۶ صرافی ارزهای دیجیتال را برای مبادلات ارز پترو، آغاز کرده و تمامی مجوزهای لازم برای این منظور، آماده است.
در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸، فروش رسمی ارز دیجیتال پترو اعلام شد. وزارت اقتصاد ونزوئلا، طی یک پست توئیتری اکتبر اعلام کرد که ارز دیجیتال پترو، برای خرید با پول نقد و ارزهای دیجیتال، آماده است.
در ۷ دسامبر ۲۰۱۸، رئیس جمهور ونزوئلا از فروش نفت این کشور با ارز دیجیتال پترو خبر داد.
در ۱۱ فوریه ۲۰۱۹، قوانین جدیدی برای وضع مالیات و استفاده از ارزهای دیجیتال به عنوان روش پرداخت منتشر شد.
در ۱۷ می ۲۰۱۹، نمایندگان ونزوئلا و روسیه برای استفاده از روبل و پترو در مبادلات مشترک با هم مذاکره کردند.
در ۴ جولای ۲۰۱۹، مادورو به بانک‌ مرکزی ونزوئلا دستور داد که پترو را در تمامی شاخه‌های خود بپذیرد.
 
loader