دویچه بانک: ارزهای دیجیتال ملی می‌توانند موجب ناآرامی‌های اجتماعی شوند

دویچه بانک: ارزهای دیجیتال ملی می‌توانند موجب ناآرامی‌های اجتماعی شوند

دویچه بانک (Deutsche Bank)، غول صنعت بانک‌داری آلمان با انتشار گزارشی مدعی شده است که پیاده‌سازی و اجرای پروژه‌های ارز دیجیتال ملی یا CBDC در بدترین حالت، ممکن است با مقاومت سیاسی روبه‌رو شود و حتی به وقوع ناآرامی‌های اجتماعی دامن بزند.

به گزارش کریپتوپوتیتو، دویچه بانک، جامع‌ترین گزارش خود را پیرامون ارزهای دیجیتال منتشر کرده است. این بانک‌ پرآوازه در این گزارش زوایای پیدا و پنهان ارزهای دیجیتال ملی را کاوش می‌کند و اثرات احتمالی آنها را بر بانک‌های مرکزی، مردم و دولت‌ها مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد.

در بخشی از این گزارش که به بررسی تأثیرات ارز دیجیتال ملی بر افراد اختصاص یافته، آمده است که احتمال دارد این پدیده نوظهور با مقاومت‌های سیاسی روبه‌رو شود و به تحریک آشوب‌های اجتماعی بینجامد.

همچنین در این گزارش، دویچه بانک از یادآوری اثرات مثبت CBDC‌ها غافل نشده و تصریح کرده است که این ارزها می‌توانند پرداخت‌ را برای کاربران، بیش از پیش تسهیل کنند. درواقع آحاد جامعه می‌توانند بی‌نیاز از مداخله بازیگران شخص‌ثالث حوزه پرداخت، راحت‌تر و سریع‌تر از همیشه، تراکنش‌های پولی خود را انجام دهند.

علاوه بر این، به‌کمک ارزهای دیجیتال ملی، از مدار خارج‌شدن یک یا چند تن از بازیگران شخص‌ثالث فعال در حوزه پردازش تراکنش‌ها خللی در شاکله نظام پرداخت ایجاد نمی‌کند. دویچه بانک در گزارش خود حتی بحث مقایسه ارز دیجیتال ملی را با پول نقد به میان می‌کشد و می‌نویسد:

بسته به فناوری به‌کاررفته در یک ارز دیجیتال ملی، نقل‌وانتقال پول با آن می‌تواند ناشناس یا حتی کاملاً غیرمتمرکز باشد؛ یعنی درست همان قابلیت‌هایی که پول نقد سنتی در اختیار می‌گذارد.

با این حال، دویچه بانک در گزارش خود خاطرنشان می‌کند که ارزهای دیجیتال ملی باید به‌گونه‌ای عرضه شوند که سناریوهای محتمل برای کاربرد آنها جذاب‌تر از پول نقد سنتی باشد. این بانک می‌نویسد که ارزهای دیجیتال ملی برای زدودن بدبینی حاکم بر تصورات کاربران بالقوه از ارزهای دیجیتال ملی، باید بسیار کارآمد باشند و درست همانند پول نقد در افواه عمومی جلوه کنند، اما چنین اتفاقی چگونه رقم می‌خورد. دویچه بانک پاسخ می‌دهد:

برای نیل به این هدف، ارز [دیجیتال ملی] باید واجد کارکردهای سه‌گانه متصور برای یک پول رایج باشد. یعنی هم واسطه مبادله باشد، هم واحد شمارش و سنجش و هم ابزاری برای ذخیره ارزش. علاوه بر این، انجام پرداخت‌ها با آن باید بسیار امن و آسان باشد. دسترس‌پذیری جهان‌شمول آن نیز باید تضمین شود.

فراتر از این‌ها، ارزهای دیجیتال ملی برای ایجاد و افزودن ارزشی ویژه‌ای به نظام‌های مالی کنونی، باید پردازش سرراست و مقرون‌به‌صرفه تراکنش‌های فرامرزی را تسهیل کنند.

ناگفته نماند که دویچه بانک پیش‌تر گفته بود که بیت کوین بسیار ناپایدار است و همین باعث می‌شود پول نقد کماکان به حیات خود ادامه دهد.

دویچه بانک در ادامه گزارش خود با تشریح ابعاد تأثیرات احتمالی ارزهای دیجیتال ملی بر افراد، بحث مسائل بالقوه در حوزه حریم خصوصی و سهولت استفاده را پیش می‌کشد. بر اساس داده‌های به‌دست آمده، نارسایی‌های احتمالی ارزهای دیجیتال ملی در حوزه حفظ حریم خصوصی، اهمیت چندانی برای قشر جوان ندارد.

اما آیا در اقتصادهای نوظهور نیز این چنین است؟ آیا قشر جوان ساکن در کشورهای در حال توسعه و کمترتوسعه‌یافته به اندازه همتایان خود در کشورهای پیشرفته، حاضر به پذیرش ارزهای دیجیتال ملی هستند؟

دویچه بانک در گزارش خود می‌نویسد که این یک پرسش حیاتی است و باید پاسخی برای آن یافت. چرا؟ زیرا بر اساس آمارگیری‌ها و نظرسنجی‌های پیشین این بانک، افراد هنوز به پرداخت‌های بدون پول نقد با دیده تردید نگاه می‌کنند؛ به‌ویژه در کشورهای اروپای غربی از جمله آلمان.

هنوز که هنوز است معاملات مربوط به سفته‌های بانکی در نظام بانک‌داری بسیار رایج است. همین باعث شده تا دویچه بانک به این نتیجه برسد که پیاده‌سازی سامانه‌ای برای عرضه یک ارز دیجیتال ملی می‌تواند با موانع پرشمار سیاسی مواجه شود. در بدترین سناریوی ممکن، مقاومت نهادهای قانون‌گذار می‌تواند با ایجاد اثر نشت به پایین (Trickle-down Effect) در جامعه به شکل‌گیری ناآرامی‌های اجتماعی دامن بزند.

ممکن است علاقه مند باشید
guest

استفاده از محتوای توهین‌آمیز، غیراخلاقی، دیدگاه‌های غیراقتصادی، تبلیغات و اطلاعات تماس یا لینک‌های نامرتبط ممنوع است.

نقض قوانین ممکن است منجر به عدم تأیید دیدگاه‌ها یا مسدودسازی حساب کاربران شود.

4 دیدگاه
رضا
رضا
3 سال و 6 ماه قبل

ارزهای دیجیتال همون بلائی رو سر بانکها میارن که اسنپ و تپسی سر آژانس های تاکسی آوردن

Karimi
Karimi
3 سال و 6 ماه قبل

احساس میکنم داره یک اجماع جهانی درست میشه که جلوی ارزهای دیجیتال رو بگیرن. چون هر روز دارن به یک طریقی سنگ اندازی میکنن.

sina
sina
3 سال و 6 ماه قبل
پاسخ  Karimi

عین باتلاق میمونه هر چی دست و پا بزنن وضع رو بدتر میکنن واسه خودشون

sina
sina
3 سال و 6 ماه قبل

وقتی یه بانک خطر نابودی رو حس میکنه!