وارن بافت، ششمین مرد ثروتمند جهان، با کسب سودهای باورنکردنی یکی از موفقترین سرمایهگذاران در تاریخ سرمایهگذاری است. رشد مرکب سرمایه همراه با تصمیمگیریهای حرفهای، بافت را به یکی از ثروتمندترین افراد جهان تبدیل کرده است. طی این سالها، افراد بسیاری از بافت پرسیدهاند که چگونه چنین ثروتی را به دست آورده و چه نظری درباره بازار سهام دارد. نظرات وارن بافت را میتوان در قالب نقلقولهایی مشهور یافت، مانند «طمعکار باشید هنگامیکه سایرین میترسند.»
بافت روی خرید شرکتهایی تمرکز دارد که ارزشهای جذابی ارائه میدهند. او سهام شرکتهایی را که بیش از حد ارزشگذاری شدهاند، نمیخرد؛ بلکه، برای خرید سهام، ترجیحاً به شرکتهایی نظر دارد که اخیراً دچار افت شدهاند یا بازار از آنها غافل شده است. این استراتژی باعث شد بافت از خرید سهام شرکتهایی همچون آمازون و گوگل در روزهای اولیه عرضه آنها، باز بماند؛ با این حال، همین استراتژی او را تشویق کرد تا بخش زیادی از سهام اپل را خریداری کند، سهامی که نقش مؤثری در رشد سبد سهام او داشته است.
بافت در طول مصاحبهها، دیدارهای سالانه با سهامداران و نامههایش، نکات ارزشمندی در اختیار سرمایهگذارانی گذاشته است که در حال ساخت سبد سهام خود هستند. در ادامه، با استفاده از مطلبی که اخیراً در وبسایت مدیوم منتشر شده است، هفت نقل قول از وارن بافت را به همراه مثالهایی برجسته و گویا مطرح خواهیم کرد که میتوانند شیوه سرمایهگذاری شما را تغییر دهند.
نقلقول شماره ۱

«سرمایهگذاری هنگامی پرخطر میشود که ندانید چه میکنید!»
پیش از هرگونه سرمایهگذاری، مطمئن شوید که دقیقاً میدانید چرا میخواهید روی شرکت (یا پروژهای) خاص سرمایهگذاری کنید. بسیاری از سرمایهگذاران فقط بهدنبال داراییهایی هستند که روندی صعودی داشتهاند، بدون اینکه اطلاعات چندانی درباره آن شرکتها داشته باشند.
با اینکه گاهی اوقات، نتیجه این سرمایهگذاریها مطلوب است، اما اگر پروژه اشتباهی را انتخاب کرده باشید، ممکن است در بعضی موارد نتیجه عکس بگیرید. اگر بهجای اینکه صرفاً از بازده سالیانه شرکت مطلع باشید، در مورد خودِ شرکت یا پروژه نیز اطلاعات مفیدی کسب کنید، میتوانید تصمیمهای منطقیتری بگیرید و در نهایت، با خطر کمتری روبرو شوید.
نقلقول شماره ۲

«به فرمولها اتکا نکنید!»
فرمولها شما را به یقین میرسانند. فرمولها با درنظرگرفتن متغیرهایی خاص، شما را از ارزش متعارف یک سهم آگاه میکنند. مشکل استفاده از فرمولها برای تعیین قیمت سهام (یا یک ارز دیجیتال) این است که شما ابزاری قطعی را در محیطی به کار میگیرید که هیچگونه قطعیتی ندارد.
بهعنوان مثال، دادههای جدید در حوزه اقتصاد و آمار بهروزرسانیشده فدرال رزرو ایالات متحده، دو متغیر شمارشناپذیر هستند که بر بازار سهام تأثیرگذارند. بیثباتی در بازار سهام تا حدی است که فقط یک توییت ساده از ایلان ماسک (Elon Musk)، مدیرعامل شرکت تسلا، میتواند ارزش سهام این شرکت را ۵ درصد افزایش دهد.
بیشترین نوسانات بازار پیش از ارائه سود شرکتها دیده میشود؛ با این حال، اخبار مختلف بهراحتی میتوانند تأثیری چشمگیر در قیمت سهام داشته باشند.
بهجای اعتماد به فرمولها، منابع مالی و رشد فعلی شرکتها (یا ارزهای دیجیتال) را در نظر داشته باشید. افراد بسیاری بخش زیادی از تمرکز خود را صرف محاسبه نسبت قیمت به درآمد شرکتها میکنند. این فرمول میتواند شرکتهای رشدیافتهای همچون آمازون را از نقطهنظر ارزشگذاری، در مرتبه پایینتری قرار دهد.
نقلقول شماره ۳

«از آرایشگر نپرسید که آیا نیاز به اصلاح مو دارید یا نه.»
مراقب باشید که از چه کسی مشاوره مالی میگیرید. برخی افراد انگیزههایی پنهانی دارند و ممکن است صادق نباشند؛ برخی افراد نیز نیت خوبی دارند، اما شاید مشاور خوبی برای شما نباشند.
اگر از فردی ورشکسته در مورد شیوه سرمایهگذاری در بازار سهام بپرسید، از کسی یاد میگیرید که در وضعیت مالی بدی قرار دارد. این شخص ممکن است به شما بگوید که پول خود را در بانک پسانداز کنید و کوچکترین سرمایهگذاری در بازار سهام یا املاک و مستغلات نداشته باشید.
اگر از یکی از کارمندان شرکت اپل بپرسید که بهتر است روی چه سهامی سرمایهگذاری کنید، احتمالاً به شما سهام اپل را پیشنهاد میدهد. شاید انگیزه مالی در بین نباشد، اما ممکن است این فرد نسبت به محل کارش متعصب باشد. اگر او از کار خود در شرکت اپل راضی نباشد، احتمالاً به شما میگوید روی سهام اپل سرمایهگذاری نکنید.
به پرسشی فکر کنید که بهدنبال پاسخ آن هستید. سپس، بهدنبال افرادی باشید که میتوانند بهترین پاسخ را به این پرسش بدهند. اگر استراتژی سرمایهگذاری فرد متمرکز بر ارزهای با ارزشگذاری کم باشد، به شما بیت کوین را پیشنهاد نمیکند. اما، اگر استراتژی او سرمایهگذاری روی شرکتهای رشدیافته باشد، احتمالاً به شما خواهد گفت بیت کوین بخرید یا دست نگه دارید. در هر صورت، برای مشاوره مالی در خصوص بیت کوین، مشورت با این افراد سودمندتر است.
نقلقول شماره ۴

«همیشه میدانستم که قرار است پولدار شوم. حتی لحظهای تردید نداشتم.»
مهمترین ویژگی سرمایهگذاران داشتن اعتمادبهنفسی منطقی و معقول است. اعتمادبهنفس معقول برای باورداشتن به خودتان کافی است؛ اما نباید بیش از اندازه به خودتان ایمان داشته باشید، تا حدی که فکر کنید به هر آنچه دست بزنید، تبدیل به طلا خواهد شد!
ممکن است نسبت به برخی ارزها اعتقاد و اعتماد بیشتری داشته باشید؛ اما، همیشه باید به خودتان نیز اعتماد داشته باشید. بافت هرگز و حتی برای لحظهای به هدف بلندمدت خود شک نکرد و این اعتمادبهنفس در رسیدن او به چنین ثروت کلانی نقشی کلیدی ایفا کرد.
ممکن است در طی این روند، بافت در مورد سرمایهگذاریهایی که او را زودتر به مقصود میرسانند یا مواردی که مانع پیشرفت او هستند، مردد بوده باشد؛ اما، او هرگز در مورد هدف نهایی خود تردیدی به دل راه نداد.
نقلقول شماره ۵

«فرصتها نادرند. اگر طلا میبارد، زیرش سطل بگذارید نه انگشتدانه!»
باید آماده چنگزدن به فرصتها باشید. بافت به همین دلیل ذخیره نقدی فراوانی دارد و اخیراً طلا خریده است. بافت در کمین سقوط خیرهکننده قیمتهای سهام نشسته است تا از فرصت استفاده کند و بهترین معاملات قرن را انجام دهد. این نکته در مورد سایر سرمایهگذارانی هم که اواخر مارس (اوایل فروردین) و به هنگام سقوط بازارهای سهام تا پایینترین حد خود، سهام خریدند صادق است.
احتمال دارد برخی سرمایهگذاران، خصوصاً جوانترها، چندان تمایلی به ذخیره نقدی نداشته باشند. با این حال، فرصتها اَشکال متفاوتی دارند و فقط در بازار به دست نمیآیند. اگر فرصتی برای یافتن مشتری جدید یا افزایش حقوق به دست آوردهاید، تمام تلاشتان را برای بهدستآوردنش انجام دهید و فرصت پیشآمده را از آنِ خود کنید.
نقلقول شماره ۶

«نمیتوانید با کاشت ۱۰ درخت ۱ ساله در یک روز، یک درخت ۱۰ ساله به دست بیاورید»
این حقیقت تلخ را بپذیرید: بازار مالی، بازی صبر و حوصله است. اگر بهموقع از فرصتی مطلع شوید یا در زمانی مطلوب سرمایهگذاری کنید و ثروت خود را افزایش دهید، بسیار خوششانس هستید. اما در هر صورت، سرمایهگذاری شبیه به شرطبندی است.
اغلب افراد طی چندین سال ثروتی گرد میآورند. تقریباً غیرممکن است که در یک بازار، طی یک سال، از صفر دلار به یک میلیون دلار برسید. اما، رسیدن به این هدف طی ۵۰ سال امکانپذیر و عملی است.
در برخی زمینهها همچون سرمایهگذاری، فقط باید صبور باشید.
نقلقول شماره ۷

«لازم نیست همیشه و روی همه چیز سرمایهگذاری کنید. منتظر فرصت مناسب بمانید!»
صرفاً به این دلیل که پولی برای سرمایهگذاری دارید به این معنا نیست که باید سرمایهگذاری کنید. درست است که با مقایسه نرخ بهره بانکها با نرخ تورم، پسانداز در بانک نیز قطعاً بهمعنای کاهش ارزش سرمایه شماست. با این حال، اگر سرمایهگذاری اشتباهی انجام دهید، احتمالاً پول بسیار بیشتری از دست خواهید داد.
نیازی نیست برای خرید عجله کنید. میتوانید پیش از تصمیم برای خریدن یا نخریدن دارایی خاصی، بهمدت چند ماه، آن را بررسی کنید.
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، بافت شانس سرمایهگذاری روی آمازون و گوگل را از دست داد. اگرچه سود عظیمی به دست نیاورد، اما پولی نیز از دست نداد. او منتظر ماند و سهام اپل را خرید و بهاندازه کافی سود کرد.
فقط به این دلیل که همه مشغول خرید داراییای خاص و محبوب هستند، به این معنی نیست که شما هم باید از اکثریت پیروی کنید. تبعیت از اکثریت بدون بررسی منطقی، بدترین کاری است که میتوانید در بازار انجام دهید.
به نظر من برای ورود به هر نوع بازار اول باید کلی تحقیق کنی و روش های و استراتژیهای سرمایه گذاری رو یاد بگیری. ما در شرایط مختلف بازار، استراتژی های مختلفی برای سرمایه گذاری باید اتخاذ کنیم. مثلا در شرایط تورمی چطور باید عمل کنیم. فرض کنید ارزش ریال در مقابل دلار در حال کاهشه و ما میدونیم قیمت مواد اولیه برای صنعت ساختمان در حال افزایشه بنابراین چنانچه شما سهام شرکتهای مصالح ساختمانی تولید می کنند را بخرید در میان مدت نه تنها ارزش پول شما چند برابر میشه بلکه سود سرمایه گذاری شما از سرمایه گذاری در ملک هم بیشتره. بنابراین درست تحلیل کنید، به موقع و درست بخرید و به موقع بدون هیجان در زمان درست بفروشید. بدون شک موفق می شوید
حرف هاش درباره بازار ایران صدق نمیکنه
دوستان تو کشوری مثل ایران که با همه دنیا مشکل داره و همه تحریمش کردن ارزش ریالیش تقریبا نابوده ارزهای دیجیتال یه فرصته بی نظیره هرکسی با فکر درست و با ثبات رفتار کنه وسرمایه گذاری کنه چندساله اینده میلیاردره
سلام
شما که میگین ارز دیجیتال سرمایه گذاری کنیم،کدامیک بهتره برای سرمایهگذاری؟؟؟(ترون چطوره؟ )
توی ایران تا بخوایم پول جمع کنیم تا چیزی مثل خونه بخریم ارزش تومن چند برابر افت کرده خب وقتی هم تومن در حال سقوطه نمیشه دو سوم پول یه خونه رو که پس انداز کردی بری دلار بخری اون زمان که تومن در حال سقوطه دولت جلوی راه هایی که میتونی پولت رو به دلار تبدیل کنی یا سکه بخری رو میبنده این جوری یکی مثل من بدبخت میشه نتیجه زحماتش دود میشه
اگه واران بافت رو بورس ایران سرمایه گذاری میکرد الان آشغال جمع کن بود
اتفاقا وضعیتش از اینی که هست بهتر میشد! چون شما زمان درست ورود و خروج رو به بازار بیدا نکردی دلیل بر این نیست که سوددهی خوبی نداشته! من ۴۲۰درصد ازش سود گرفتم و به موقع ازش اومدم بیرون. فکر کن کسی مثل بافت که میلیارد براش رقمی نیست بیاد و برای مثال 1000 میلیارد بزاره و به موقعش برداره میدونی چه قدر الکی میتونه سود کنه!؟
حرف شما کاملا درسته ولی یه نکته خیلی مهمو در نظر نگرفتی.بورس ایران یه مشکل بزرگ داره و اونم اینه که کاملا دستوریه.مثلا اتفاقی که برای من افتاد سال 91 یا 2 بود دولت یهو دستور داد سهامزای نفتی بسته بشن و بعد از یک سال دستور باز شدن داد ولی با یک سوم قیمت.به نظر شما اگر ایشون بود میتونست جلوی این کارو بگیره و با سود بیاد بیرون اونم زمانی.که تمام پالایشیهای دنیا سود اعلام کردن و ایران هم همینطور ولی با بستن و باز کردن یک سوم قیمت؟بعید میدونم.
اگر ایشون کل عمرشو توی ایران زندگی میکرد بعید میدونم یه همچین حرفاییو به زبون میاورد.موقعیت جغرافییایی خیلی تاثیر داره.همیشه پولدارا بعداز پولدار شدن حرف میزنن تا حالا یکی نیومده که فقیر باشه از این مدل حرفا بزنه بدش که پولدار شد بیاد بگه درست گفتم.این مدل حرفا فقط واسه نشون دادن در باغ سبز وکاشتن امید کاذب برای دیگرانه که سرگرمشون کنن و ندونن توی چه منجلابی زندگی میکنن.درضمن ایران کشور ما با ثروتهایی که داره میتونست تمام مردمشو به این درجه از ثروت برسونه اما دریغ که وقتی هیچی سرجای خودش نباشه این اتفاق میوفته
منفی دادم چون بخش اول حرفت غیر منطقی بود، آخه کی به حرف آدم فقیر گوش داده؟ خب قطعاً وقتی پولدار شده به حرفاش گوش دادن، چه بسا قبلش هم همین حرفا رو میزده. در ثانی به نظرم اگه اون دیدگاه در زمان بیپولی نباشه، نمیتونه به ثروت برسه. ولی خب ایران هم یک استثنا در کل جغرافیای جهان هست که همه میدونن
منفیو یا مثبت فرقی به حال من نمیکنه دوست عزیز.مهم اینه که صحبتام مفهوم رو برسونه و بتونه دید جدید توی ذهن دیگران ایجاد کنه.دقیقا مشکل ما ادما همینجاست تا نبینیم باور نمیکنیم یاد نگرفتیم اول باور کنیم تا ببینیم.اگر یه ادم فقیربیاد مورد تمسخر قرار میگیره به همون دلیلی که گفتم و باعث خورد شدن اعتماد به نفسش میشه واسه همینه که جرات نمیکنن.درکل جغرافیا تاثیر زیادی داره چون زمانی که شما درگیر روزمرگی بشی ذهنت از کار میوفته و توانایی دید اینده نداره حتی با تمام افکار مثبت.خیلیم اسرار ندارم قبول کنی چون نظر هرکسی برای خودش قابل احترامه.اما من به شما مثبت میدم چون انقد جرات و صداقت و مردانگی داشتی که نترسیدی و صادقانه دلیل کارتو گفتی.این برای من از هزارتا مثبتو تعریفو تمجید با ارزشتره چون خودمم یه همچین شخصیتی دارم.
شادوپیروز باشید
دیگه تا ما ثروتمند بشیم (در تعریف من ثروت 1 میلیون دلار است) 50 سال گذشته و پیر پیر پیر میشیم که فقط دلمون مرگ میخواد! چه فایده
دادا کافیه ریسک عاقلانه کرد
این نسل دیگه نباید بفکر خوشبختی و ثروت برا خودش باشه فقط باید امیدوار باشه فرزندانش و میراث خوراش سعادتمند بشوند..آره اخوی
این نسلی که داری میگی با این شرایط بعید میدونم حتی بتونه میراث خوری تولید کنه که بخواد به فکرش باشه.الان تولید یه میراث خور ازدواجشو در نظر نگیری فقط هزینه بیمارستانش از ماه اول تا 9 ماهگی بالای 100 میلیون تموم میشه این تازه اولشه حالا فکرشو بکن کی توی این شرایط اتقد پول بلااستفاده داره که بخواد اقدام به همچین کاری بکنه.تازه خرجای قبلو بدشو که اصلا حساب نکردم وگرنه از زندگی سیر میشیم???
اگر مردم ایران اصل ۶ را میدانستند الان اوضاع بورس این نبود
هیچوقت امید به معامله ریالی نداشته باش، هرچقدر ریال جمع کنی آخرش میشه این که روزی چند درصد ارزش پولت کم بشه!